hren
 

Nikad iščekivanija ljetna kulturna sezona polako se zahuktava. Ljetno kino Bačvice od idućeg tjedna ponovno će biti omiljeno mjesto brojnih ljubitelja filma, a dobre vijesti oko programa i planova za kultno gradsko kino jučer su s javnošću podijeli Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Alen Munitić, umjetnički direktor Kina Mediteran i Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnika Splita.

Nakon uspješnog pravnog raščišćavanja gordijskog čvora po pitanju vlasništva koje je sporazumno riješeno u korist Grada Splita, koji je time konačno potvrdio posjedovanje nad svojim vrijednim resursom, Kino Bačvice ulazi u fazu programskog i investicijskog ulaganja, što veseli sve upravljačke dionike. – Sada smo u fazi kada možemo planirati iskorake za budućnost. Cilj je zadržati filmsku kulturu i ovu prekrasnu ljetnu pozornicu na otvorenom učiniti još ugodnijom. Nesporno vlasništvo nam daje mogućnost daljnjeg planiranja i investiranja, kazala je zamjenica Hrgović Tomaš. I Danijela Ćukušić, ispred Zlatnih vrata, institucije koja upravlja Ljetnim Kinom Bačvice, istaknula je zadovoljstvo suradnjom svih dionika, najavivši daljnje investicije. Nakon milijunskog ulaganja koje uključuje digitalno opremanje, dijelom financirano sredstvima Ministarstva kulture, kompletno novih elektroinstalacija koje je osigurao Grad Split, slijedi novi investicijski ciklus. Prioritet je sanacija dotrajale ograde, kolnog prilaza, a potom i izrada projekta kojim bi se osigurala podloga za povlačenje sredstava za uređenje hortikulture.

Ulaganja bi trebala dodatno oplemeniti sadržajno sjajan koncept za koji je zadužen umjetnički direktor Kina Mediteran, Alen Munitić koji je obznanio početak nove ljetne kino sezone na otvorenom:– Rezultati koje smo postigli zajednički u protekle dvije godine dokaz su da smo zaista ogledni primjer uspješnog javno-civilnog partnerstva. Zadovoljni smo što je naš rad i programski koncept prepoznala i domaća, ali i strana publika. 2019. godine imali smo 10.500 gledatelja, s prosjekom od 140 gledatelja po projekciji. U odnosu na 2018. godinu rezultati su uvećani za 40%.  Udio stranih posjetitelja u publici je oko 15-20 posto. Iako u kinu prikazujemo i komercijalne naslove okosnicu programa čini nezavisni, europski film te program filmske klasike “Klasika Al Fresco” . Osim FMFS-a u kinu gostuju programi motovunskog, vukovarskog i pulskog filmskog festivala, Dani izraelskog filma, Revija francuskog filma te ciklus talijanskog filma Ferragosto u Kinu Mediteran. Iako je čudan osjećaj da nakon ovoliko godina redovni program Ljetnog kina Bačvice počinje prije FMFS-a, presretni smo što otvaramo kino 28.5. i pripremili smo zaista dobar program u skladu s mogućnostima distributerske ponude, kazao je Munitić pozvavši gledatelje da sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo što više koriste online kanale prodaje karata i to na vrijeme, obzirom da je maksimalni kapacitet kina ograničen na 300 gledatelja.

Za sada kino planira raditi tri do četiri dana tjedno, ali organizatori očekuju da će do kraja lipnja imati dovoljan broj filmova i gledatelja kako bi nastavili sa svakodnevnim radom.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij