hren

Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju, koja se uz slogan "Okrenimo se prirodi" obilježava 28. ožujka, čini se značajnija nego ikada ranije, poručila je u petak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvavši građane da se gašenjem svjetla pridruže obilježavanju.

"Iskoristimo ovu krizu da pokažemo solidarnost jedni prema drugima i zajedno gradimo bolje društvo, koje se temelji na razumijevanju i uvažavanju drugih, zaštiti najranjivijih i zdravom okolišu", ističe WWF u priopćenju.

Iz WWF-a su pozvali građane da se virtualno okupe i obilježe Sat za planet Zemlju, dajući svoj glas za očuvanje prirode i planeta putem platforme "Glas za naš planet".

"Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, znatan broj gradova u Hrvatskoj potvrdio je svoje sudjelovanje u akciji gašenjem svjetala u središtima gradova", poručuju iz organizacije.

Sat za planet Zemlju poznat je po simboličnom činu gašenja svjetla u 20,30 sati. Ovogodišnje okupljanje aktivista odgođeno je zbog zaustavljanja širenja koronavirusa.

U priopćenju su naveli riječi klimatske i okolišne aktivistkinje Grete Thunberg koja se uključila u inicijativu poručivši kako je za nju "Sat za planet Zemlju svaki sat svakog dana".

Kazavši da moramo brinuti jedni za druge, ali i za planet koji dijelimo, Thunberg je pozvala sve građane da se ujedine i virtualno glasuju te putem interneta, sigurno i odgovorno potaknu i druge na akciju.

"Mnogi su izgubili posao zbog krize u kojoj se nalazimo, neki ne mogu boraviti u svojim stanovima zbog prirodnih nepogoda... Vaši susjedi možda ne mogu ni upaliti svjetlo. Stoga ovaj put za Earth Hour budimo solidarni. Probudite u sebi aktivne građane, dobre susjede, i pomozite ljudima koji vas okružuju dok istodobno pomažete planetu", poručila je Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij