hren
 

Kako su u Hrvatskoj na snazi posebne mjere za građane, koje je izdao Nacionalni stožer u prevenciji sprečavanja širenja koronavirusa, među kojima su i ne zadržavanje na javnim mjestima te što rjeđa posjeta trgovinama uz poželjno nošenje zaštitnih maski i rukavica, objavljene su i opće mjere koje se preporučuju za kućanstva i ostale zatvorene prostore.

Higijena ruku, toplom vodom i sapunom te korištenje dezinfekcijskih sredstava, potom izbjegavanje dodirivanja rukama oči, nos i usta te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu, preporuke su to kojih se posebno treba pridržavati u ovo vrijeme. Isto tako, izdane su i preporuke za održavanje higijene stambenog ili zatvorenog prostora gdje je povremeno potrebno prebrisati površine koje se često dotiču rukama i to sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristimo u kućanstvu, odnosno sa onim sredstvima koja imaju deklarirana virucidna djelovanja.

Potrebno je redovito čistiti površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Takve jednokratne krpe kojima ste čistili odložite u jednokratne vrećice za smeće, zatim ih stavite u još jednu vrećicu, čvrsto zavežite i držite odvojeno od drugog otpada.
Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner, dok se drugi kućni otpad može odložiti kao i inače, napominju nadležni te ističu kako redovito treba prozračiti prostor u kojem boravite.

Više detalja kako se zaštititi pogledajte OVDJE


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij