hren
 

MISLITE da ste sigurni od koronavirusa ako vrijeme provodite u svom domu? To bi moglo biti točno, ali isključivo ako ne prakticirate ove nezdrave navike.

1. Ne brinu vas nered i nagomilavanje stvari

Sada kada je vaš dom istovremeno postao vaše radno mjesto, teretana, mjesto za odmor i meditaciju, nered na koji inače možda niste obraćali pažnju može negativno utjecati na vaše mentalno zdravlje.

Studija objavljena u časopisu Journal of Environmental Psychology zaključila je da "nered ima negativan utjecaj na psihu".

Zato svaku večer prije odlaska na spavanje odvojite desetak minuta kako biste sve pospremili na svoje mjesto.

2. Ne čistite detaljno

Važno je obratiti pažnju na detaljno čišćenje površina jer se upravo ondje najdulje zadržavaju klice i bakterije. Iako znanstvenici još uvijek proučavaju COVID-19, istraživanje je otkrilo da je moguće da virus "živi na površinama od plastike i nehrđajućeg čelika 72 sata, a na bakru četiri sata".

Kuhinjske radne ploče, ručke na vratima, rukohvati na stepenicama ili igračke - sve su to površine na kojima se virus može zadržati danima.

3. Ne mijenjate filtre zraka

Kvaliteta zraka ključna je za očuvanje zdravlja. Osobito sada kada većinu vremena provodite u svojim domovima. Ako često koristite klima-uređaj kako biste rashladili ili zagrijali prostoriju, a pritom ne mijenjate redovito filtre, omogućujete da zrak ispunjen bakterijama, mikroorganizmima, prašinom i drugim onečišćenjima slobodno teče kroz vaš dom. To može dovesti do "velikog broja simptoma u rasponu od glavobolje, umora, mučnine i problema sa sinusima do iritacije očiju, nosa i grla", navodi Eat This, Not That.

4. Ne skidate cipele prilikom ulaska u svoj dom

Skidanje cipela je korisna mjera opreza kako ne biste širili mikrobe i bakterije u svom domu.

Studija koju je provelo Sveučilište u Arizoni došla je do šokantnih rezultata. Naime, na cipelama koje su znanstvenici pregledali pronašli su "u prosjeku 421.000 jedinica bakterija s vanjske strane cipele i 2887 iznutra".

5. Ne dižete rolete

Ako držite svoje rolete spuštene u svako doba dana, vrijeme je da prekinete ovu nezdravu naviku. Sunce je važno za vaše fizičko i psihičko blagostanje te povećava razinu serotonina, hormona sreće. Također snižava krvni tlak i pomaže vam postići kvalitetniji san.

6. Ne perete ruke nakon ulaska u kuću

Tako izlažete sebi i svojoj obitelji rizik od širenja virusa ili drugih bakterija i mikroba. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, "pranje ruku može spriječiti oko 30% bolesti povezanih s proljevom i oko 20% respiratornih infekcija". Zato, pranje ruku je važan čimbenik u borbi protiv širenja Covida-19. 

7. Stalno koristite mirisne svijeće

Poznato je da mirisne svijeće napravljene od parafinskog voska ispuštaju toksine u zrak.

"Izgaranje svijeća u zatvorenom okruženju može otpustiti veliki broj otrovnih kemikalija, uključujući acetaldehid, formaldehid, akrolein i policikličke aromatske ugljikovodike", navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Science and Pollution Research.

8. Ne mičete se s kauča

Samoizolacija zvuči kao sjajan izgovor da nadoknadite sve propuštene serije na Netflixu i pregledate sve reprize. No višesatno izležavanje na kauču može utjecati na vaše mentalno zdravlje.

"Postoje veći izgledi za razvoj depresivnih simptoma među ljudima koji dnevno provode više od šest sati gledajući televiziju i koristeći računalo", navodi se u istraživanju objavljenom u Preventive Medicine Reports.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij