hren
 

SAVJETI DRUŠTVA PSIHOLOGA
Od danas u Hrvatskoj ne rade škole i vrtići i mnogi će se roditelji i djeca naći u situaciji da će na jednom novom emocionalnom nivou osjetiti trenutačnu društvenu krizu proizašlu širenjem COVID-19 virusa u Europi. Ovo je normalno i očekivano i trebat će koji dan da se svi prilagode novonastalim okolnostima, poručuju iz Zagrebačkog društva psihologa te savjetuju roditeljima da o ovoj situaciji trebaju razgovarati s djecom svih uzrasta, prenosi 24sata.hr.

Psiholozi savjetuju da djecu treba pitati što bi im pomoglo i trebalo da se osjećaju mirnije, osobito ukoliko dio dana moraju provesti sama kod kuće i ako je to za njih relativno novo iskustvo.

Nužno je dogovoriti kako će komunicirati s roditeljima koji su na poslu te dogovoriti plan dana i dnevne rutine uzimajući u obzir njihove želje i potrebe, ali i obaveze poput škole i domaćih zadaća online. Dio dana trebalo bi posvetiti prepričavanju toga kako je svima prošao dan, uz zajednički obiteljski crtež, pjesmicu, vic, vježbu dana.

Mlađoj djeci osigurati dovoljno vremena i prostora za spontanu i nestrukturiranu igru, a starijoj kontakte s vršnjacima putem društvenih mreža.

-Ovo je krizna i neuobičajena situacija i u redu je uvesti neka nova pravila ili prilagoditi već postojeća kako bi lakše prošli kroz ovu situaciju- poručuju iz Zagrebačkog društva psihologa.

Potaknite djecu da kontaktiraju s vršnjacima na one načine koji su prikladni situaciji, preko skype, poruke, online grupe i slično te ponuditi djetetu bilježnicu u koju će bilježiti i crtati sve ono što bi željeli podijeliti i raditi s prijateljima, a sada ne mogu.

Iskoristite vrijeme kod kuće za sve one stvari koje ste dugo željeli ali ne stižete, poput igranja društvenih igara, kuhanja jela za koje trebate više vremena, gledanje crtića koji je djeci najdraži, slušanja priča za djecu, prepričavanje vašeg djetinjstva djeci i slično.

Roditeljima se savjetuje da izbjegavaju TV i radio kao stalnu zvučnu kulisu u prostoru u kojem boravi obitelj jer su to sadržaji koje će neminovno čuti djeca.  Izbjegavati telefonske razgovore o virusu pred djecom, ukoliko djeca i čuju neku uznemiravajuću vijest potrebno je objasniti im, i to njima primjerenim rječnikom.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij