hren

SNIMILA NASA
Satelitske fotografije pokazuju ogroman pad zagađenja zraka iznad Kine nakon što je u toj zemlji epidemija koronavirusa prouzročila pad industrijske proizvodnje i smanjenje putovanja.

Iz NASA-e su priopćili kako se ova vidljiva promjena dijelom odnosi na ekonomsko usporavanje prouzročeno borbom u suzbijanju virusa. Fotografije iz svemira prikazuju da su se razine dušikova dioksida, toksičnog plina koji nastaje u vozilima, elektranama i tvornicama spustile nakon uvođenja velike karantene.

Znanstvenici su ranije otkrili da je koronavirus u Kini sredinom veljače izbrisao najmanje četvrtinu emisija štetnih stakleničkih plinova u samo dva tjedna. Zatvaranje tvornica i naputak građanima da ostaju u domovima doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva, procesa koji je najveći proizvođač stakleničkih plinova, javlja Independent.

Smanjenje zagađenja u Kini (Foto: Screenshot/NASA)

Pad zagađenja znanstvenici su prvo uočili u blizini Wuhana, grada iz kojeg je epidemija krenula, no tijekom vrlo kratkog vremena, taj trend se proširio na cijelu zemlju. "Ovo je prvi put da sam vidio tako dramatičan pad zagađenja na tako velikom području zbog određenog događaja", kazala je Fei Liu, NASA-in istraživač kvalitete zraka u centru za svemirske letove Goddard.

Dodala je da je zabilježen pad razine dušikova dioksida tijekom ekonomske recesije 2008. godine, ali je tadašnje smanjenje zagađenja bilo postupno.

Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij