hren

S 5G signalima, bežičnim punjenjem i inteligentnom rasvjetom, pametni vlak G8811 krenuo je sa željezničke stanice na sjeveru Pekinga na samom kraju 2019. godine i prevezao putnike do mjesta Zhangjiakou, na sjeveru kineske provincije Hebei, prenosi Xinhuanet.com.

Željeznica je duga 174 km, s 10 stanica. Na ruti je izgrađeno nekoliko podzemnih tunela.

S maksimalnom dizajnerskom brzinom od 350 km / h, smanjit će vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua s preko tri sata na 47 minuta, olakšavajući međugradski promet.

Yang Yang, zimski olimpijski prvak i predsjedatelj Zimskog olimpijskih igara u Pekingu 2022., bio je među prvim putnicima.

Gradnja brze željeznice trajala je oko četiri godine. 

"Željeznica za velike brzine Peking-Zhangjiakou prekretnica je u kineskom razvoju željeznica", rekao je Wang Hongyu, glavni dizajner zadužen za ovaj željeznički projekt u Railway Engineering Consulting Group Co., Ltd.

Kazao je da je željeznica usvojila najnovija dostignuća Kine u razvoju - od proizvodnje opreme, novih materijala do nove tehnologije umjetne inteligencije.

Vlakovi na željezničkoj pruzi velike brzine Peking-Zhangjiakou mogu se automatski pokrenuti i zaustaviti, prometovati između stanica, otvarati i zatvarati vrata, kao i rješavati hitne slučajeve. 

Za sportaše je u vlaku na raspolaganju i prostor za snowboarde i ostalu skijašku opremu. Pokrenute su usluge e-karata kako bi putnici mogli koristiti svoje osobne iskaznice ili skenirati QR kodove za provjeru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu za papirnate karte.

"Potrebno je samo 47 minuta vožnje vlakom od sportskih terena u Pekingu do onih u Zhangjiakou, što osigurava siguran i praktičan prijevoz za sportaše i gledatelje", rekao je Li Yan, predsjedavajući Kineske asocijacije za klizanje.

Vlakovi velike brzine nisu samo prijevozno sredstvo, već su i ključni pokretač gospodarskog razvoja.

Očekuje se da će završetak linije Peking-Zhangjiakou olakšati integrirani razvoj Pekinga, Tianjina i Hebeija, regionalnog gradskog klastera pod nazivom "Jing-jin-ji."

Zhan Xin, praunuka Zhan Tianyoua ‘oca kineske željeznice’, bila je među prvim putnicima koji su testirali brzi vlak.

"Brzi vozovi odražavaju kineski gospodarski i tehnološki razvoj. Da je moj pradjed mogao vidjeti današnju željezničku mrežu brzih linija, bio bi jako ponosan", rekla je.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij