hren
 

EUROPSKA PRAVILA
Od 1. svibnja 2021. gume bi trebale imati naljepnicu koja bi trebala biti slična uobičajenoj energetskoj naljepnici EU-a s gradacijom boja od zelene do crvene

Gume bi trebale biti točnije označene od 2021. godine, kako bi potrošači lakše mogli odabrati modele koji štede energiju. To su dogovorili pregovarači iz institucija EU-a, kako je u četvrtak najavila Europska komisija. Cilj je manja potrošnja goriva, što bi trebalo olakšati klimu i novčanik.

Europska komisija već je predstavila prijedlog za bolje označavanje u svibnju 2018. godine. Pozadina je sve veća potrošnja energije u cestovnom prometu, što znači i više stakleničkih plinova. Otpor kotrljanja guma značajan je za 20 do 30 posto potrošnje goriva, izračunala je Komisija. Ako se smanji, automobil radi ekonomičnije, a emisije se smanjuju.

 

Obveza upotrebe zinskih guma u zimskim uvjetima vrijedi od 15. studenoga

 

Nove specifikacije

Sada se Komisija složila s Parlamentom EU-a i državama EU-a. Oznake bi na auto gumama trebale biti vidljivije i točnije. Novi zahtjevi također bi trebali osigurati nadzor tržišta i provođenje pravila. Vizualno, naljepnica bi trebala biti slična uobičajenoj energetskoj naljepnici EU-a, koja koristi gradaciju boja od zelene do crvene.

 

Oznake guma koje je EU predložila 2018.

 

 

Kompromis također otvara put boljem označavanju guma koje imaju malu abraziju, kao što je rekla europarlamentarka Zelenih Jutta Paulus. Ekstrakcija gume uzrokuje 500.000 tona mikroplastike u EU svake godine. Još ne postoji općeprihvaćena metoda ispitivanja. No, Komisija EU sada to može razviti i onda uključiti kriterij u označavanje. To je dobra vijest za okoliš, rekla je Paulus.

Sada dogovorena pravila moraju još službeno odobriti Europski parlament i zemlje EU-a prije nego što stupe na snagu 1. svibnja 2021. godine.

Izvor: Tportal.hr

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij