hren
 

Norman Bates, Emily Rose i Freddy Krueger možda su dio vaših najgorih noćnih mora, a još će biti gore kad doznate da su svi oni nastali na temelju stvarnih događaja.

Od serijskih ubojica do neobjašnjivih natprirodnih iskustava, donosimo vam popis sedam stvarnih inspiracija koje stoje iza poznatih horor naslova.

1. Ralje (1975.)

Peter Benchley, autor romana "Ralje", inspiraciju za priču o morskim psima ubojicama dobio je nakon što je iznajmio brod od ribiča po imenu Frank "Monster Man" Mundus, koji je tvrdio da je bio inspiracija za lik kapetana Quinta. Radnja knjige djelomično je nadahnuta ljetom 1916. godine kada je velika bijela morska psina vrebala u vodama Jerseyja.

2. Psiho (1960.)

Kad je šerif 1957. posjetio farmu Eda Geina, očekivao je da će pronaći osumnjičenog za pljačku. Umjesto toga, naišao je na stravične scene - zdjelu napravljenu od ljudske lubanje i odijelo od kože. Nakon što je Gein uhićen, istražitelji su otkrili ostatke deset žena na njegovoj farmi. Do kraja života bio je zatvoren u ustanovi za mentalno oboljele osobe.

Autor romana "Psiho" Robert Bloch Geina je uzeo kao inspiraciju za Normana Batesa, a potom je Alfred Hitchcock roman adaptirao u film.

3. Strava u Ulici brijestova (1984.)

Redatelja Wesa Cravena inspirirao je LA Times, koji je objavio niz članaka o nerazjašnjenim smrtima imigranata usred noći. Jedan od slučajeva se veže za sina liječnika kojega je obitelj molila da ide zaspati, ali on je inzistirao na tome da ne ide jer se bojao svojih noćnih mora za koje je rekao da se razlikuju od bilo čega što je ikada doživio. Kad je konačno zaspao, umro je.

Craven je također rekao da je i negativac Freddy Krueger zasnovan na stvarnom liku: "Šešir mu je bio onakav kakve su nosili muškarci dok sam bio dijete, a jedan od njih me jako uplašio. Bio je pijanac koji je silazio pločnikom i probudio me dok sam spavao. Otišao sam do prozora da ga vidim, gledao me ravno u oči. Otrčao sam sobu gdje sam se sakrivao satima. Kada sam se konačno opet usudio otići do prozora, vidio sam da je on još ondje. Zatim se počeo udaljavati, ali je i dalje gledao u mene."

4. Teksaški masakr motornom pilom (1974.)

"Teksaški masakr motornom pilom" inspiriran je stvarnim ubojicom, već spomenutim Edom Geinom. Glavna razlika između Geina i negativca iz filma Leatherfacea je ta što je Gein koristio pištolj da ubije svoje žrtve, a ne motornu pilu. No producenti filma željeli su priču učiniti malo uzbudljivijom.

5. Djevojka iz susjedstva (2007.)

Film govori o dvije tinejdžerice koje su u prometnoj nesreći izgubile svoje roditelje, nakon čega odlaze živjeti s tetkom, a život im postaje noćna mora.

Radnja filma se temelji na istinitom događaju, mučenju i ubojstvu Sylvije Likens koju su roditelji ostavili kod prijatelja jer su otišli na poslovno putovanje. Slično događajima iz filma, obiteljski prijatelj terorizirao je Sylviju i na kraju je ubio.

6. Brda imaju oči (1977.)

Film se temelji na stvarnim događajima vezanima za lik Swaneyja Beana. On je imao ukupno četrnaest djece (mnogi rođeni iz incesta). Cijela je obitelj živjela u špiljama pustinje, a najstrašnije je to da su bili kanibali. Film prikazuje obitelj izgubljenu u pustinji koja postaje žrtva krvoločnih kanibala.

7. Egzorcizam Emily Rose (2005.)

Ovaj se film temelji na priči o Anneliese Michel, ženi koja je u deset mjeseci bila podvrgnuta čak 67 seansi egzorcizma. Patila je od napadaja koji su joj u početku bili dijagnosticirani kao epilepsija, ali lijek koji joj je bio propisan nije pomogao. Nakon toga je počela imati razne vizije, koje su vjerojatno bile uzrokovane psihičkim poremećajima

Foto: Facebook
Izvor: index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij