hren
 

Pulp Fiction ili "Pakleni šund" pojavio se u kinima 14. listopada 1994. i zauvijek promijenio ne samo karijeru Quentina Tarantina već i svijet filma.

Kada biste trebali izabrati film koji je obilježio devedesete, teško biste pronašli boljeg kandidata.

Iako je Tarantino mnogo toga posudio od filmaša koje je obožavao, činjenica je da nikada nije postojalo ništa slično. Svi koji su ga imali prilike pogledati te davne 1994. znali su da je "Pakleni šund" nešto potpuno novo. Čak i ako ste bili samo srednjoškolac s površnim znanjem filma, znali ste da gledate nešto posebno. Možda je to i bio rezultat medijske pompe (o filmu se tada neopisivo puno pisalo), ali voljeli njegov stil ili ga smatrali najobičnijim kompilatorom, Tarantino je stvorio nešto što je obilježilo američku, ali i svjetsku kinematografiju.

Od nezaboravnog soundtracka, preko izvrsne glumačke postave, pa sve do kriminalaca koji pričaju o metričkom sustavu i masaži stopala, Tarantinov drugi redateljski pothvat uspijevao je biti cool na svakom koraku, a njegov utjecaj vidljiv je čak i danas, u vremenima kada ga svi uzimaju zdravo za gotovo i kada je u podjednakoj mjeri i film i pojam.

Međutim, jedan od najposebnijih detalja bio je žanr koji je teško definirati. Istina, u toj smo fazi već imali prilike pogledati "Reservoir Dogs" i "True Romance", ali "Pulp Fiction" tu je žanrovsku neodređenost podigao na višu razinu. Nije bio akcijski ni kriminalistički film iako ima elemente oba žanra, nije bio drama iako se sve vrti oko međuljudskih odnosa, ali ni komedija iako su mnogi dijalozi izuzetno komični.

Bio je to, bez previše filozofije, prvi punokrvni film Quentina Tarantina, a imati vlastiti žanr je nešto što mogu samo najveći.

1. Vincent Vega i WC-i

Odlazak u WC nije dobar znak u ovom filmu. Svaki put kada Travoltin lik Vincent Vega završi u WC-u, dogodi se nešto tragično. U WC-u je tri puta tijekom filma. Prvi puta se Mia Wallace predozira, drugi put je u restoranu za vrijeme pljačke, a treći puta ga Butch Coolidge upuca.

2. Prostačenje

Riječ "fuck" koristi se čak 265 puta u filmu. Ako imate viška vremena, prebrojite ih sami.

3. Bilježnica

Novcem koji je zaradio filmom "Reservoir Dogs", Tarantino se otputio u Amsterdama s namjerom da tamo napiše "Pakleni šund" za koji je upravo dobio zeleno svjetlo. Kupio je nekoliko bilježnica, uzeo jednu i slavodobitno zaključio da je to ona u kojoj će napisati svoj novi film.

Trebalo mu je nekoliko bilježnica.

4. Honda

Sjećate se Honde Civic koju lik Brucea Willisa vozi u filmu? E, taj auto Tarantino je iskoristio još dva puta. Isti auto vozi Pam Grier u filmu "Jackie Brown", a možete ga vidjeti i na parkiralištu u drugom dijelu "Kill Billa".

5. Auti

Chevelle Malibu iz 1964. koji Vincent Vega vozi u filmu pripadao je Tarantinu i ukraden je nedugo nakon što je film snimljen.

Godinama kasnije Bill Hernandez iz San Leandra u Kaliforniji potrošio je više od 40 tisuća dolara kako bi popravio auto koji je u njegovu vlasništvu bio više od 12 godina. Nažalost, policija ga jednog dana obavijestila da se radi o ukradenom autu.

Inače, Hernandez ne samo da nikada nije pogledao film već nije znao ni tko je Tarantino.

6. Magični kaput

Iako jako pazi na detalje, Tarantinu se potkrala jedna greška. U sceni s predoziranjem Mia nosi Vincentov kaput. Nekoliko trenutaka kasnije zapali cigaretu i više ga ne nosi, ali jednom kad je cigareta zapaljena, kaput se magično pojavi.

7. Robert Redford

Budući da je "Reservoir Dogs" uspio, glumačka postava za "Pakleni šund" bila je daleko ispunjenija velikim zvijezdama. Među potencijalnim glumcima našli su se i Dustin Hoffman i Robert Redford. Uloga Butcha na kraju je pripala Bruceu Willisu.

8. Julia Louis-Dreyfuss

Uloga Mije Wallace bila je tražena, a među glumicama koje su uzete u obzir bile su Meg Ryan, Michell Pfeiffer i Joan Cusack.

9. Ellen

Danas poznata Ellen DeGeneres bila je jedna od kandidatkinja za ulogu Jody, ispirsane supruge Vincentovog dilera, a uloga je na kraju pripala Rosanni Arquette.

10. Kathy Griffin

Ako niste bili pažljivi, mogla vam je promaknuti kratka uloga komičarke Kathy Griffin koja se pojavljuje u trenutku susreta Marsellusa Wallacea i Butcha. Inače, postoji razlog za to. Kathy je u to vrijeme hodala s Tarantinom. U filmu se pojavljuje i zvijezda "Reservoir Dogsa" Steve Buscemi, i to u ulozi Buddyja Hollyja, točnije konobara obučenog u Hollyja u restoranu Jack Rabbit Slim's.

11. Trikovi

Scena u kojoj Travolta zabija iglu u prsa Ume Thurman kako bi je oživio snimljena je tako da Travolta izvlači iglu, a scena je zatim puštena unazad.

12. Jackson je bio uvjerljiv

Producent Richard Gladstein za Vanity Fair izjavio je da je za angažman Samuela L. Jacksona bilo presudno to što se na audiciji pojavio s burgerom i krumpirićima (koji su ključni u jednoj sceni).

Jackson je u hrani uživao toliko prijeteći da je Gladstein izjavio: "Činilo mi se kao da će lik izvući pištolj i sve nas poubijati."

Jackson se kasnije pojavio u gotovo svim Tarantinovim filmovima.

13. Droge

Jedan od Tarantinovih prijatelja, inače bivši narkoman, savjetovao je Travolti kako da najbolje odglumi nadrogiranost heroinom. Rekao mu je da se nalije tekile dok se opušta u kadi punoj vruće vode i da će to biti najbliže osjećaju koji izaziva heroin.

14. Novčanik

Nezaboravni novčanik na kojem piše "Bad Mother Fucker" nije nastao za potrebe filma, pripadao je Tarantinu.

15. Sat

Kada kapetan Koons (Christopher Walkne) mladom Butchu ispriča priču o zlatnom satu koji je pripadao njegovom ocu, spominje vojnika koji se zove Winocki. Joe Winocki je ime lika iz filma "Air Force" (1943) koji je režirao Howard Hawks, jedan od Tarantinovih velikih uzora.

16. Vuk

Uloga Winstona "Vuka" Wolfea nije mogla pripasti nikom drugom. Tarantino ju je napisao isključivo za Harveyja Keitela.

17. Harvey Keitel

Keitel se jednostavno morao pojaviti u filmu jer ne samo da je pomogao osigurati novac za snimanje već se pobrinuo i za to da Tarantinu osigura ulogu redatelja. Naime, Tarantino u to vrijeme još uvijek nije bio provjereno ime i prije toga su već dva njegova scenarija režirali drugi redatelji (True Romance i Natural Born Killers).

18. Ista pita

Ako vam se rečenica "svako doba dana je dobro vrijeme za pitu" koju izgovara Fabienne čini poznatom, ne griješite. Istu rečenicu izgovara i Alabama u filmu "True Romance".

19. Što je u aktovci?

Postoje mnoge teorije o tome što se nalazi u aktovci po koju Jules i Vincent dolaze. Neki tvrde da je zlato, a neki idu toliko daleko da tvrde kako je riječ o duši Marsellusa Wallacea. Činjenica je da se u torbi nalaze - svjetla. Ukratko, Tarantino je rekao da se u torbi nalazi što god gledatelji žele, ali u isto vrijeme, obećao je i da će jednog dana otkriti tajnu.

20. Sve je u obitelji

Travoltin lik Vincent Vega je brat Vica Vege ili Mr. Blondea iz filma "Reservoir Dogs" kojeg glumi Michael Madsen.

21. Flaster

Ako ste se pitali zašto Marsellus ima flaster na vratu, odgovor je jednostavan. Glumac Ving Rhames imao je ožiljak na vratu i odlučili su ga prekriti flasterom.

22. Nagrada za ples

Gledatelji su uvjereni da su Vincent i Mia osvojili pehar na plesnom natjecanju u restoranu Jack Rabbit Slim's, ali kasnije u filmu (kada se Butch vraća po sat), zahvaljujući radioprijenosu, doznajemo da je pehar ukraden.

23. Gimp ima suprugu

Komičarka Julia Sweeney iz Saturday Night Livea ima ulogu Wolfeove djevojke Raquel. U stvarnom životu bila je u braku sa Stephenom Hibbertom, glumcem koji je utjelovio Gimpa.

24. Zobene pahuljice

Tarantino obožava brendove zobenih pahuljica koje se više ne proizvode. Lance (Eric Stoltz) jede Fruit Brute, a isti brend možete vidjeti u stanu Mr. Orangea (Tim Roth) u filmu "Reservoir Dogs".

25. Alexis Arquette

Glumac koji izleti iz WC-a i započne paljbu na Julesa i Vincenta je Alexis Arquette koji je u rodu s Rosannom koja glumi Jody. Inače, Alexis je bila aktivistica za prava transrodnih osoba i umrla je 2016.

Izvor: index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij