hren

Sanjate li o podvodnim avanturama u tropskim morima nadajući se da ćete vidjeti fascinante prizore kakvih kod nas nema, a snovi nikako da vam se ostvare, možda vas utješi ova priča. U Jadran se prije par godina doselio uistinu intrigantan stvor, kozica Hippolyte prideauxiana koju nazivaju 'kozica pernate zvijezde'.

Poetično ime dobila je po vrsti morske zvijezde na kojoj živi. Njihova je simbioza toliko tijesna da kozica poprima izgled svije domaćice, nalikujući na neki od brojnih izdanaka na njenim krakovima.

Hippolyte prideauxiana do nedavno se viđala po Atlantiku, osobito u podmorju otoka na sjeveru Škotske, a rođaci im, također u simbiozi s pernatim zvjezdačama, žive i oko Indonezije te u vodama oko Japana (pogledajte ih u priloženom videu).

Kako javlja Podvodni.hr, zanimljivu kozicu otkrio je kod Kostrene djelatnik prirodoslovnog muzeja u Rijeci tijekom rutinskog zarona. Kod nas, piše Podvodni.hr na svom Facebooku, žive u simbiozi sa sredozemnom dlakavicom (Antedon mediterranea). Pratitelji stranice pitaju se, pak, jesu li jestive. Jedan je u ustvrdio da jesu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij