hren

Za bolju i elegantniju kvalitetu življenja ponekad je dovoljno tek nekoliko mudro odabranih dodataka koji će vam u tome pomoći

Ako ste došli do spoznaje da vam je pametni centralni sustav prevelika investicija, uvijek se možete poslužiti trikom da u svoj dom unesete nekoliko dodataka koji će ga učiniti pametnim. Na tržištu ih danas ima zaista jako puno, kao i varijacija na temu i opcija. Svako malo oni se unaprjeđuju i mogu pohvaliti novi revolucionarnim inovacijama, a zajedno u kompletu mogu vam itekako olakšati život, ali i uštedjeti vrijeme i novac. Pa, ako ste se nakon serije naših članaka o pametnim stanovima odlučili na barem neku od pametnih inovacija ili možda intenzivno razmišljate o tome kao ideji koju biste mogli implementirati, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih i praktičnih rješenja.

Pametni portafon i zvono

Riječ je o video portafonu, zvonu koje vam dopušta vidjeti i razgovarati s osobom ispred vaših kućnih vrata. Današnji modeli donose visokokvalitetni video snimanja u boji, odnosno vrlo preciznu i detaljnu sliku, a može biti integriran s nizom kućnih uređaja te spremanjem materijala na cloud. Neki od njih imaju mogućnost i screenshota osobe koja vam je zvonila na vrata dok vi niste bili kod kuće.

Pametne brave i sigurnosni kućanski sistemi

Pametna brava općenito omogućuje otključavanje vrata pomoću pametnog telefona.
Upravo pomoću digitalnog ključa možete pristup dodijeliti bilo kome – svakom članu obitelji ili gostu. Prikladna je za svakodnevni dolazak i odlazak ili za jednokratni pristup. Ovakva brava čuva prednosti klasičnog otvaranja na ključ, a istovremeno dodaje udobnost mobilnog otključavanja kuće s aplikacijom na pametnom telefonu. U nekim slučajevima bravu je moguće podesiti na način da se vrata automatski otključaju kada ona u neposrednoj blizini detektira pametni telefon.

WiFI charging namještaj

U pitanju je namještaj koji omogućuje bežično napajanje elektroničkih uređaja. Koncept je napravljen na način da vam se omogućuje punjenje pametnih uređaja samim ostavljanjem uređaja na stolu ili ispod rasvjetnog tijela. Na taj način više nije potrebno da tražite punjače ili pak razvlačite kablove po cijeloj sobi.

Pametna utičnica

Ovaj gadget vezan je uz električnu energiju. Riječ je o utičnici koja se jednostavno ušteka u zid i u koju možete priključiti druge uređaje. Ono što je posebnost ove utičnice jest činjenica da njenom aktivnošću možete upravljati putem pametnog telefona. Primjerice, napustili ste dom, a tada poželite isključiti sve uređaje koji su uštekani u struju kako ne bi došlo do kakvih problema. Sve što je potrebno jest otvoriti aplikaciju na pametnom telefonu i jednim klikom isključiti napajanje uređaja koji su uštekani u nju. Odlično za sve one zaboravne.

Bežični zvučnici

Bežični zvučnici na tržištu su prisutni već jako dugo vremena. Uz njih ne morate brinuti o velikim audio sustavima i montaži istih u vaš dom. Na ovaj zvučnik spajate se bežično i to vrlo jednostavno. Nakon što ste se spojili u mogućnosti ste puštati glazbu preko zvučnika bez obzira gdje se nalazili unutar svojeg doma. Slušanje glazbe uz njih nikada nije bilo jednostavnije i elegantnije. A to danas posebno cijenimo.

Pametni termostati za radijatore

Nemate sustav s centralnim termostatom ili želite upravljati prostorijom drugačije? Nadogradite svoje radijatore s pametnim radijatorskim termostatima i moći ćete upravo to. Mali elektronički termostati s WiFi ili Bluetooth vezom mogu uštedjeti i do 30% korištenja struje što ćete sigurno osjetiti na svom računu. Instalirajte ih u nekoliko minuta, podesite tjedne, dnevne ili satne programe i povežite ih s vašim pametnim telefonom.

Pametna brojila

Pametna brojila u budućnosti će postati standard, kao što su to sada pametni telefoni. Svi ćemo moći u realnom vremenu imati informaciju o našoj potrošnji i moći ćemo upravljati njome. HEP svojim kupcima, primjerice, nudi mogućnost daljinskog očitanja električne energije i uvođenje sustava za gospodarenje energijom ESCO Monitor. Korištenje ESCO Monitora omogućuje sustavno praćenje dinamike potrošnje energenata, odnosno omogućava korisniku uvid u potrošnju, analizu i planiranje potrošnje, nadzor te rano otkrivanje i alarmiranje u slučaju promjene potrošnje energije i vode, primjerice u slučaju slabe energetske učinkovitosti, kvarova i neočekivanih događaja.

Trebamo pametne zgrade

Zgrade su jedan od najvećih potrošača energije i kao takve imaju veliki utjecaj na ekologiju: one troše najviše energije i proizvode najviše CO2. U HEP-u, koji je naš najveći opskrbljivač električnom energijom, itekako su svjesni problema te se aktivno priključuju trendu energetske učinkovitosti i podržavanja projekata pametnih zgrada.

“Zgrade treba mijenjati iz pasivnog potrošača energije u aktivnog sudionika, koji prikuplja podatke i kreira nove informacije koje služe za upravljanje potrošnjom. Implementacijom sustava pametne koordinacije trošila na razini zgrade, može se utjecati na smanjenje potrošnje. Pametne zgrade, osim upravljanja uvjetima u interijeru, imaju sposobnost komunikacije s okolinom i prilagođavanja vlastite potrošnje mrežnim uvjetima. Priključivanjem obnovljivih izvora situacija se komplicira budući da zgrada postaje aktivni element mreže”, istaknuli su u HEP-u.

Foto: Amazon
Izvor: super1.telegram.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij