hren

Povodom nedavne, navodne pojave NLO-a iznad Kaštela, za komentar smo pitali poznatu hrvatsku astrofizičarku, kaštelanku Anu Bedalov. „Opaženi fenomen nema konkretnih podataka/argumenata(npr. fotografije ili filma) osim izjava očevidaca koje su subjektivne naravi, te je teško reći nešto novo od onoga sto je g.Andris već spomenuo.“ - rekla nam je Ana i spomenula nekoliko mogućnosti za opaženi fenomen.

Venera je ovih dana jako sjajna na zapadu u predvečerje. Budući da je ovih dana (15.5.) i Mjesec mlad, na noćnom nebu Venera je najsjajnija. (Svima koje zanimaju položaji planeta preporučam mali astronomski program pod imenom Stargaze, koji omogućuje prikaz lokacije Mjeseca, planeta i najsvjetlijih objekata dubokog svemira, na zadanoj lokaciji i za zadano vrijeme (npr. Split 16.5.07.) Upute na hrvatskom kako instalirati i koristiti taj program možete naći ovdje…

Nadalje, mislim da postoji još jedna mogućnost interpretacije ovog fenomena. Iz pozicije Kaštela prema zapadu vrlo često imamo priliku vidjeti avione koji slijeću (i polijeću) na aerodrom na Resniku. Ukoliko se jedan takav avion, od vas kao promatrača, udaljava (a ne i zakreće) vi ga prividno dosta dugo možete vidjeti na jednom mjestu dok vam jednostavno ne isčezne. Ukoliko je Sunce u poziciji da obasja glatku površinu aviona koja tu svijetlost reflektira prema promatraču, efekt može biti puno jači i vidljiviji za neko vrijeme.

Također osim Venere i aviona u našoj atmosferi svijetli još mnoštvo različitih atmosferskih, optičkih fenomena poput haloa, zelenog bljeska, Sun-dog, irizacije, polarne svijetlosti, korone i sl.(više možete naći na  wikipediji).

I na kraju teško je, da ne kažem nemoguće, nešto suditi o fenomenu koji nije dobro dokumentiran. Naša priroda nam voli pripremati kreativna iznenađenja, a na nama je da im pristupimo sa što vise razuma i stvarne želje za razumijevanjem.

Zahvaljujemo se Ani na iscrpnom komentaru.
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij