hren
 

Ona neće biti punjena, kao konvencionalna guma, stlačenim zrakom, već će njezinu nosivu strukturu činiti gumena rešetka.

O gumama za automobile mogli bismo pisati unedogled, i to opravdano, jer su one jedan od najvažnijih dijelova svakog vozila, a svaka nova ideja pretočena u upotrebljiv krajnji proizvod uvijek je dobrodošla. Francuski proizvođač guma Michelin i američki gigant u proizvodnji automobila General Motors predstavili su novu generaciju tehnologije guma za osobne automobile. Nova guma, pod nazivom Michelin Uptis Prototype (Unique Punctureproof Tire System ili jedinstveni sustav guma otporan na probijanje) predstavljena je jučer na Movin'On Summitu za održivu mobilnost u kanadskom gradu Montrealu.


Michelin Uptis - guma bez zraka za osobne automobile

Ovaj koncept zapravo i nije posve nov jer je Michelin prvi put predstavio svoju ideju prije više od deset godina, točnije 2006., pod nazivom Tweel. A prije nekoliko godina počeo je prodavati proizvodne verzije za kosilice trave i građevinsku opremu, odnosno male radne strojeve pod nazivom Skid Steer (kod nas u Hrvatskoj ovi se strojevi popularno nazivaju Bobcat, prema najpoznatijem proizvođaču). Ali ono što je novo u tehnologiji njihova je upotreba za osobne automobile. Uptis je dizajniran za praktičnu uporabu ne samo po pitanju težine automobila, već i sposobnosti ovih guma što se tiče prianjanja i trajnosti pri vožnji većim brzinama na autocesti.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij