hren
 

Mnogi su pretpostavili da HBO neće imati apsolutno ništa vrijedno pažnje jednom kada "Igra prijestolja" završi. No onda se dogodio "Černobil".

Izvanredna mini serija (najbolje ocijenjena serija u povijesti) postala je iznenadni hit i uskoro su se o njoj raspisali svi na društvenim mrežama. Kritike su jednoglasno pozitivne, a seriju voli i kritika i publika.

No prije nego što pogledate posljednju epizodu (ili čak i ako ste je već pogledali), dobro je znati nekoliko zanimljivih detalja o seriji o kojoj svi pričaju.

Znate puno više o tvorcima serije nego što mislite

Svih pet epizoda djelo su scenarista Craiga Mazina i redatelja Johana Rencka. Imena vam vjerojatno ne znače ništa, ali znate jako puno toga što su radili.

Možda vam je u to teško povjerovati, ali čovjek koji je napisao "Černobil" napisao je neke solidne (drugi i treći "Mamurluk"), ali i mnoge izuzetno loše komedije, kao što su treći i četvrti nastavak filma "Scary Movie" te podjednako grozni "The Huntsman: Winter's War".

No znate i redatelja. Johan Renck režirao je gomilu spotova za zvijezde kao što su Madonna, Beyonce, David Bowie, Robbie Williams, Kylie Minogue, Chris Cornell, New Order i mnoge druge, epizode serija "The Walking Dead" i "Breaking Bad", ali ono što će vas vjerojatno najviše iznenaditi jest da je imao veliki hit devedesetih.

Tada mu je umjetničko ime bilo Stakka Bo i upravo je spot za njegov veliki hit "Here We Go" bio početak bavljenja režijom.

Sličnost je nevjerojatna

Osim što je glumačka postava gotovo besprijekorna, tvorci serije jako su pazili da glumci budu što sličniji osobama koje glume, a svoj su posao odlično odradili i šminkeri i kostimografi.

WOW !!! from r/chernobyl
That accuracy, damn. Everything is so detailed in this shot. from r/chernobyl

Ljudi koji su živjeli u SSSR-u su oduševljeni

Ovo nije još jedna američka serija o zlim i nesposobnim Rusima. Ovo je nešto drugo, a tvorci su jako pazili na svaki detalj kako bi gledatelji imali što bolji uvid u to kako je sve izgledalo.

Slava Malamud, novinar rođen u Sovjetskom Savezu, pohvalio je tvorce rekavši da mu je gotovo nevjerojatno koliko su autentično zapadnjaci uspjeli prenijeti život u SSSR-u u tom vremenu, iako su znali da publika na Zapadu njihov trud vjerojatno neće ni primijetiti.

Od uniforma, interijera, eksterijera, pa sve do odjeće rudara, "babuški" i klinaca, ali i načina razmišljanja tamošnjih birokrata. Sve je savršeno preneseno.

Snimatelj Phillip Grossman na svom je profilu objavio i prizore pravog Černobila kako bi pokazao koliko se pazilo na detalje.

Provjerite i podcast

Ako niste znali, Mazin je gostovao kod Petera Sagala i kroz pet epizoda podcasta o seriji objasnio još gomilu zanimljivih detalja o događajima koje pratimo i onima koji se u seriji nisu pojavili te zašto nisu.

Glazba

Skladateljica Hildur Guðnadóttir u podcastu "Score" objasnila je kako je radila na glazbi za seriju te je objasnila da su ona i njezina ekipa otišli u Litvu gdje su u zatvorenoj elektrani snimali gomilu jezivih zvukova.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij