hren
 

Članovi Orkestra HNK Split i učenici Glazbene škole Josipa Hatzea ponovno udružuju snage na koncertu Filharmonija budućnosti, čijim šestim izdanjem 24. svibnja 2019. u 20 sati na velikoj pozornici splitskog teatra dirigira Gianna Fratta.

U prvom dijelu koncerta nastupa čak pet solista, učenika Glazbene škole Josipa Hatzea, koji su se tijekom svog glazbenog obrazovanja istaknuli tehničkim umijećem i muzikalnošću. Pijanistica Petra Akrap, iz klase profesorice Helene Bojić, izvest će prvi stavak Koncerta za klavir i orkestar u A-duru, br. 23, W. A. Mozarta, koji joj je, uz njegov Koncert u d-molu, jedan od najdražih koncerata tog skladatelja. Koncert za gitaru i orkestar u D-duru, op. 99 M. C. Tedesca izvest će ovogodišnji Splitski pupoljak, Filip Mišković iz klase Maroja Brčića, koji broji preko 40 prvih nagrada na gitarističkim natjecanjima u domovini i inozemstvu, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodijelilo mu Oskar znanja četiri godine uzastopno.
Iako je planirao postati košarkaš, obiteljsko glazbeno zaleđe nije zaobišlo maturanta saksofona Ivora Zlodru, sina dirigenta Harija Zlodre, profesorice klavira Tamare Romac-Zlodre i brata gitarista Natana Zlodre. Zbog izvrsnih glazbenih rezultata odabran je za jednog od solista te na velikoj pozornici splitskog HNK izvodi Fantaziju na originalnu temu za saksofon i orkestar J. Demerssemana koju je pripremio pod budnim oko profesorice Erne Čizmić-Rebić.
Koncert-majstorica Orkestra srednje glazbene škole Josipa Hatzea, violinistica Sandra Grubišić iz klase prof. Maje Eterović-Marinić, prvi pult u Filharmoniji budućnosti prvi put će zamijeniti solističkom izvedbom u Violinskom koncertu u e-molu, op. 64 F. Mendelssohna-Bartholdyja.  Posljednjoj solistici, violončelistici Luciji Mušac iz klase Hillary Karuze, ovo je već drugi solistički nastup u sklopu Filharmonije budućnosti na kojoj će izvesti četvrti stavak Koncerta za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85  E. Elgara.

U drugom dijelu koncerta Orkestar HNK Split i Orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea, kojeg je pripremio dirigent Jure Bučević, ujedinjeni u Filharmoniju budućnosti, izvest će Osmu simfoniju u F-duru, op. 93 L. van Beethovena. Ovim se koncertom zaokružuje projekt Orkestra HNK Split izvedbe svih Beethovenovih simfonija, započet prošle sezone, nastavljen na Splitskom ljetu i tijekom ove sezone.
Pred Filharmonijom budućnosti po prvi puta će stajati maestra, talijanska dirigentica Gianna Fratta, koja je majstorsko vladanje Beethovenovom glazbenom materijom pred splitskom publikom pokazala u prethodnoj sezoni prilikom izvedbe njegove Sedme simfonije u A-duru, op. 92.

Iako su u sklopu Filharmonije budućnosti do sada uglavnom nastupala po dva solista,  ovogodišnji brojniji odabir objasnila je ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić:.„ Imamo generaciju izvrsne djece i sjajnu publiku koja ih redovito sluša. Oni najprije moraju biti naša sadašnjost da bi postali naša budućnost. Kada uvaženi hodaju uz odrasle tada ljepše žive, lakše uče i više znaju. Filharmonija budućnosti  im upravo to pruža." U dogovoru s nekadašnjim intendantom HNK Split, Tončijem Bilićem, Filharmonija budućnosti započela je svoj život, a danas je prepoznata od struke i publike te je postala tradicionalni završetak koncertne sezone splitskog HNK što simbolično predstavlja i nadu u bolju budućnost.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij