hren
 

DRUŠTVO NAJVEĆIH
Kultni njemački redatelj Werner Herzog ovogodišnji je dobitnik Europske filmske nagrade za životno djelo, koja će mu biti uručena 7. prosinca u Berlinu, na svečanoj 32. dodjeli EU Oscara.

Na ovaj način Herzog će se naći u elitnom društvu Bergmana, Fellinija, Wajde, Wildera, Antonionija, Bressona, Chabrola, Polanskog, Godarda, Loacha, Frearsa, Bertoluccija i Sokurova, a za počast je odabran od strane EFA-e zbog "jedinstvenog doprinosa svijetu filma i izvanredne filmografije".

Mi bismo dodali da je zaslužuje i zbog krajnje posvećenosti profesiji, da ne kažemo opsesivnog redateljskog fanatizma. Njegovi najbolji filmovi govore o opsesijama ("Aguirre, gnjev božji", "Fitzcarraldo"...).

Dosta je navesti primjer "Fitzcarralda", kad je, poput protagonista, naveo filmsku ekipu da prebace parobrod kroz džunglu preko planine.

Rođen u Münchenu 1942., Herzog je odrastao u izoliranoj dolini u Bavarskim Alpama. Do 11. godine nije bio svjestan postojanja filma kao takvog. A onda se zaljubio u pokretne slike i počeo razvijati filmske projekte kad je navršio 15 godina.

Kako ih nitko nije htio financirati, radio je u noćnoj smjeni kao zavarivač u tvornici čelika zadnje razrede srednje škole da skupi novac. Počeo je i putovati pješice.

Obavio je prvi telefonski poziv u dobi od 17, a prvi film je snimio kao 19-godišnjak. Odustao je od fakulteta gdje je studirao povijest i književnost kako bi se posvetio filmu.

Otad naovamo Herzog je producirao, napisao i režirao više od 70 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.Njegov prvijenac "Signs Of Life" iz 1968. osvojio je specijalnog Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, a "Tajna Kaspara Hausera" Grand Prix u Cannesu.

U filmografiju je upisao kultne suradnje s ekscentričnim Klausom Kinskim kao "Aguirre", "Vampir Nosferatu", "Woyzcek", "Fitzcarraldo" i "Cobra Verde" (1972., 1979., 1982., 1987.), osvojivši za potonji režijsku nagradu u Cannesu.

Odnos između Herzoga i Kinskog bio je tema dokumentarca "My Best Fiend", za koji je bio nominiran za Europskog Oscara. U novom mileniju Herzog je redateljski aktivan. Snimio je "Grizzly Mana", "Bijeg u zoru", "Lošeg poručnika", "Špilju izgubljenih snova"...

Stao je i ispred kamere u "indie" drami "Julien Donkey-Boy" Harmonyja Korinea i bio negativac u akcijskom filmu "Jack Reacher" s Tomom Cruiseom. Našao je vremena izdati i nekoliko knjiga, režirati opere i pokrenuti filmsku školu Rogue Film School.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij