hren
 

DOBRA VIJEST ZA LJUBITELJE ONLINE SHOPPINGA
Omiljena aktivnost internetskih korisnika zasigurno je online kupovina. U današnjem digitalnom svijetu online šoping postao je svojevrsni trend u koji se upuštaju milijuni ljudi. Ne samo da je kupovina iz naslonjača mnogo brža i jednostavnija od odlaska u trgovinu, već se nerijetko događa i da isti proizvod možemo dobiti po povoljnijoj cijeni.

No isto tako, svaki se korisnik interneta u jednom trenutku zasigurno zatekao u situaciji da željeni proizvod ne može kupiti jer on ne može biti dostavljen u zemlju u kojoj živi. Osim toga, korisnici interneta često ne mogu pristupiti željenim sadržajima jer im je pristup određenim internetskim stranicama i uslugama ograničen.

Zbog toga je u prosjeku svaki treći pokušaj prekogranične kupnje preko interneta uspješan, a kupci se jednostavno moraju pomiriti s činjenicom da se cijene i uvjeti kupnje za istu uslugu ili proizvod razlikuju prema državi u kojoj žive.

Nova odredba o ukidanju geoblokiranja

Tome je početkom prosinca 2018. godine došao kraj. Kako bi zaštitila prava svojih potrošača, Europska unija donijela je uredbu kojom je geoblokiranje, odnosno blokiranje europskih potrošača na osnovi države u kojoj se nalaze, zabranjeno.

Ukidanje geoblokiranja znači da ćemo prilikom kupovine na stranim internetskim stranicama natpise „Dostavljamo i u Hrvatsku“ od sada viđati mnogo češće.

Proizvode možemo naručiti iz 27 država članica bez plaćanja carina ili dodatnih poreza, a one zemlje koje se nalaze unutar europodručja vlastitom valutom mogu plaćati u 18 drugih država.

Prava europskih potrošača

Europska unija svakodnevno radi na tome kako bi ovakva aktivnost bila što ravnopravnija za sve europske građane. Ona svojim donesenim pravilima, ali i onima koje će tek donijeti, štiti interese i prava potrošača koja oni ostvaruju prilikom online kupovine.

Jedno od takvih pravila jest ono da proizvod kupljen preko interneta možemo vratiti u roku od 14 dana a da za to ne trebamo navoditi razlog. Ako nam se proizvod ne sviđa, mi ga u zadanom roku možemo vratiti. No ako nam se proizvod sviđa, ali je oštećen ili nije ispravan, imamo pravo na popravak i zamjenu. Ako nijedno od toga nije moguće, možemo zatražiti povrat novca ili ga dobiti po nižoj cijeni.

Europska unija tijekom sljedećih godina namjerava unijeti još neke promjene koje idu na ruku europskim potrošačima, zbog čega nas trgovci više neće moći automatski preusmjeriti na internetsku trgovinu namijenjene posebno za našu zemlju koja nerijetko ima više cijene proizvoda.

Kako bi se i vi uključili u donošenje odluka koje, poput ove, utječu na naše živote kao europske građane, ovog svibnja nemojte zaboraviti izaći na izbore i dati svoj glas.

Ovaj put glasam. Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja.

Izvor: dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij