hren
 

Bio je 1. prosinca 1955. , a umorna crnkinja Iz Montgomerija u Alabami ušla je u autobus koji je u to vrijeme bio podijeljen na mjesta za bijelce i Afroamerikance.

Kada su se sva mjesta za bijelce popunila, vozač je tada 32-godišnjoj Rose naredio da ustane i ustupi svoje mjesto bijelcu što je ona odbila.

Njezin potez pokrenuo je revoluciju koja je promijenila svijet, a američki kongres je Rosu Parks proglasio majkom modernog pokreta za ljudska prava.

Naime, zbog njezinog "građanskog neposluha" pozvana je policija, a Rosa uhićena i optužena za kršenje segregac segregacijskih zakona. 

Autobus u kojem je Rosa Parks odbila ustati

Suđenje Rosi Parks dovelo je do bojkota autobusnog prometa u Montgomeriju, ali i do jednog od najmasovnijih pokreta protiv rasne segregacije kojem je na čelu bioMartin Luther King Junior.

Prisjećajući se povijesnog dana nekoliko godina kasnije, Rosa Parks rekla je da je u trenutku kada im je vozač naredio da se ustanu osjetila kako odlučnost prekriva njezino tijelo poput pokrivača u zimskoj noći.

Rosa Parks rođena je kao Rosa Louise McCauley 4. veljače 1913. godine u mjestu Tuskegee u Alabami. Kada je imala dvije godine njezini roditelji su se razveli, a Rosa se s majkom preselila u Pine Level u Alabami.

Rosini djedovi i bake bili su bivši robovi i snažni zagovornici rasne jednakosti, a sama Rosa u djetinjstvu je bila suočena s rasnom diskriminacijom. Između ostalog, pohađala je osnovnu školu u koju su afro-američki učenici morali pješačiti, dok je grad osiguravao autobusni prijevoz za bijelce.

I ostatak obrazovanja pohađala je segregirane škole, a srednju školu napustila je kako bi se brinula za bolesnu majku i baku. Zaposlila se u tvornici košulja u Montgomeriju.

Kada je imala 19 godina upoznala je Raymonda Parksa za kojeg se udala i uz čiju je potporu dobila i srednjoškolsku diplomu. Ubrzo se počela baviti građanskim pravima.

Rosa Parks

NOVI ŽIVOT U DETROITU

Iako je nakon događanja u autobusu postala simbol borbe za građanska prava, u mjesecima nakon uhićenja trpjela je teške posljedice. I ona i suprug ostali su bez posla, zbog čega su se preselili u Detroit.

Tamo je Rosa počela novi život radeći kao tajnica i recepcionerka u kongresnom ured Johna Conyera. 1987. godine s dugogodišnjom prijateljicom Elaine Eason Steeleosnovala je "Institut za samorazvoj Rosa i Raymond Parks".

Godine 1992. objavila je autobiografiju "Moja priča" koja opisuje njezin život na segregiranom jugu. Tri godine kasnije objavila je i memoare "Tiha moć".

Rosa Parks preminula je 24. listopada 2005. godine, u dobi od 92 goidne. Umrla je u tišini u svom stanu u Detroitu, godinu dana nakon što joj je dijagnosticirana progresivna demencija.

Za Rosu Parks održano je nekoliko memorijalnih službi, a na onoj u Washingtonu okupilo se 50 tisuća ljudi koji su je došli ispratiti na posljednji počinak.

Izvor: Dnevnik.hr

 


KOMENTARI: