hren

Lavov ima jedan od najljepših glavnih trgova u ovom dijelu Europe. Kuće i zgrade na tom prostoru, njih 44, građene su u različitim stilovima od renesanse do modernizma.

Lavov ili Lviv grad je u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom. Leži na rijeci Poltvi i zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika, a svojom ljepotom, spomenutim spomenicima i širokom lepezom raznih stilova gradnje ističe se i među gradovima središnje i istočne Europe. Njegova je prekrasna povijesna jezgra grada 1998. uvrštena na UNESCO-ov popis Svjetske kulturne baštine.

ŠTO VIDJETI?

Zbog svojih je kulturno-povijesnih spomenika Lavov jedan od najljepših trgova u tom dijelu Europe. Kuće i zgrade na tom prostoru, njih 44, građene su u različitim stilovima od renesanse do modernizma. Preporučujemo vam da se prošećete trgom i potražite npr. Crnu kuću na istočnoj strani, jednu od najljepših primjera renesansne ukrajinske kulture.

Na trgu se i nalaze 4 fontane, skulpture koje simboliziraju mitološka bića: Neptuna, Dijanu, Amfitritu i Adonisa. Velik broj spomenika koji dominira središtem grada datira iz 16. i 17. stoljeća, a mnogi ga povjesničari smatraju muzejom na otvorenom. Sveukupno arhitekturno bogatstvo grada čine i različite crkvice poput armenijskih, ortodoksnih, grkokatoličkih i rimokatoličkih. Vrhunska djela različitih stilova i različite crkve dokaz su povijesti Lavova koji je nekada bio važna točka na trgovačkim putovima.

Na Trgu slobode potražite Operno kazalište, koje, uz preostalih devet kazališta i 60 muzeja, čini ovaj grad kulturnom prijestolnicom Ukrajine. Muzej narodne kulture i života jedan je od zanimljivijih muzeja o načina upoznavanja Lavova i Ukrajine. Muzej je na otvorenom i prikazuje sve aspekte tradicijskog ukrajinskog života poput farmi, crkvi, vjetrenjači i škola postavljenih po velikom parku na istočnom dijelu centra grada.
Do muzeja možete stići tramvajem broj 7 s postaje Pidvalna u smjeru Lychakivska i vozite se do Mechnykove. Od te stanice čeka vas 600 metara hoda do vašeg odredišta.

ŠTO JESTI I PITI I PO KOJOJ CIJENI?

Najpoznatije ukrajinsko jelo su vareniki – knedle, tj. okruglice od beskvasnog tijesta u obliku kvadrata ili polumjeseca, punjene s pire-krumpirom, kiselim kupusom, sirom, tvrdo kuhanim ili jajima ili njihovim kombinacijama, a mogu biti punjene i voćem. Podsjećaju na poljske pieroge, a u ukrajinskom gradu Čerkasiju dobili su i svoj spomenik. Preporučujemo vam i ukrajinske palačinke od krumpira – deruny. Isprobajte i gruzijski Knachapuri, kruh punjen sirom i jajima. Od tekućih specijaliteta preporučujemo vam da isprobate horilku, ukrajinsku domaću rakiju.

U Ukrajini ćete se moći malo više opustiti nego u popularnijim turističkim destinacijama. Cijene su u odnosu na naše ponekad smiješne. Pivo možete dobiti za 6 kn, kavu za 5, a u jeftinijem restoranu možete se najesti za 20-ak kuna.

SAVJET PLUS

Najbolji način za razgled Laviva jest pješice. Na taj ćete način najbolje doživjeti duh i ritam grada te nećete ništa propustiti. Valuta je u Ukrajini ukrajinska grivnja, koja iznosi 0,21 hrvatske kune, tj. 5 grivnja je 1 kuna.

Izvor: Punkufer.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij