TEHNO VODIČ
Ako vas je naslov ovog vodiča inspirirao da napustite poznatu društvenu mrežu, vjerujte nam - niste jedini. Koji god on bio, doduše, vodite računa da sam proces odlaska nije jednostavan koliko se čini

Facebook je tijekom prošlih par godina pretrpio nekoliko skandala te je uveo opravdanju sumnju u svakodnevicu svojih korisnika koji se sve više brinu za svoju digitalnu sigurnost. Rezultat je #DeleteFacebook, kampanja koja je možda i vas potakla da izbrišete svoje tragove iz digitalnog imperija Marka Zuckerberga.

No što ako postoji alternativa? Što ako umjesto brisanja Facebooka jednostavno možete deaktivirati profil?

Razlika između deaktivacije i brisanja?

Umjesto da potpuno izbrišete svoju prisutnost s Facebooka, uvijek možete deaktivirati svoj profil. Razlika između deaktivacije i brisanja profila su informacije koje ostavljate Facebooku. Ako želite uzeti malu pauzu od društvenih mreža, deaktivacija je jako dobra opcija, makar realno - uvijek možete jednostavno isključiti podsjetnike i ostaviti Facebook na miru dan, tjedan, mjeseci ili koliko god vama treba.

Brisanje Facebooka je malo trajnija solucija i definitivno vam predlažemo da dvaput razmislite prije nego što ga napravite. Jasno, postoje mnogi razlozi zašto brisati Facebook, no ako ga izbrišete i odlučite se kasnije vratiti, vaši podaci, slike i objave više neće biti tamo. Postoji opcija za novi početak, no o tome ćemo kasnije.

Da, definitivno - samo što im se nećete pojaviti u rezultatima. Vaš profil, lajkovi i timeline će nestati, no morat ćete napraviti nekoliko stvari prije nego što uspijete. Ukratko - sve što imate na Facebooku bit će nevidljivo.

Ako u drugu ruku odlučite povući okidač i izbrisati Facebook, vaš profil će nestati. Puno brisanje se, doduše, neće desiti još nekoliko dana nakon vaše odluke zato jer vam Facebook želi dati malo vremena da se predomislite. Ako se vratite na Facebook kratko nakon što deaktivirate profil, on će se automatski reaktivirati.

Nadalje, trebat će vam 90 dana prije nego što se vaše informacije izbrišu sa Facebookovih servera. Neki detalji će i dalje postojati, no sve osobne značajke će nestati. Ukratkom, vi ćete nakon brisanja profila postati samo statistika.

Vaše objave na vašem zidu neće biti javno vidljive, a neće ih moći pronaći ni vaši prijatelji. Cijeli profil će jednostavno - nestati.

Ovo, doduše, ne vrijedi za komentare koje ste ostavili na tuđim profilima. Facebook je, naime, opsjednut sjećanjima i želi da osjetite nostalgiju kada posegnete za pritiskom na brisanje profila. Oni, ukratko, žele da ostanete vjerni njihovom brendu i to je razlog zašto ne žele brisati vaše komentare. Vaše ime će iz podebljanog teksta prijeći u običan, poveznica na vaš profil će biti slomljena, a slika vašeg profila pretvorit će se u sivu profilnu sliku kakvu Facebook koristi ako niste ubacili svoju.

Ako se vratite, sve objave i komentari vratit će se u život. Što se, u drugu ruku, desi ako odlučite potpuno izbrisati Facebook? Društvena mreža kaže da će vaši podaci nestati unutar tri mjeseca, no to ne mogu garantirati za komentare, reakcije i objave na tuđim profilima.

Je li moguće koristiti Messenger bez Facebooka?

Izbrisali vi Facebook ili ne, Messenger ćete i dalje moći koristiti. Razlog je u tome što nakon deaktivacije profila Facebook će vas pitati želite li izbrisati profil u Messengeru. Odgovorite sa ne i vaše informacije će ostati sačuvane u aplikaciji. Naravno, ako se želite riješiti i ove komunikacijske metode, izbrišite i Messenger.

U nekim ćete sluičajevima morati opet instalirati Messenger nakon deaktivacije. Ako izbrišete Facebook, morat ćete se logirati u aplikaciju, samo drukčijom metodom. Samo odaberite 'Not On Facebook?' i dodajte svoje ime i telefonski broj. Dozvolite im da pristupe vašem adresaru kako biste i dalje imali vezu s vašim kontaktima.

Da, i dalje ćete moći koristiti Messenger što znači da će vaše poruke opet biti vidljive nakon deaktivacije profila. Nakon što pritisnete 'send' i sve dok imate pristup internetu, poruka će biti poslana ravno u primateljev Inbox.

Ako izbrišete Facebook, vaše dosadašnje poruke imat će potpis 'Facebook korisnik' i oni vam neće moći odgovoriti. Ovo je, naime, ista stvar koja se desi nakon što nekog blokirate.

Možete li reaktivirati Facebook profil?

Ako ste deaktivirali svoj profil, sve što trebate napraviti je ponovno se prijaviti. Možete promijeniti lozinku ako mislite da je prošlo puno vremena ili ako ste ju jednostavno zaboravili. Ako vaš profil postoji, znači da postoje i vaše osobne informacije. Dosadašnje poruke i komentari će se također ponovno pojaviti.

Što se desi sa fotografijama nakon deaktivacije?

Facebook je pohranio vaše podatke u slučaju da se odlučite vratiti, što znači da oznake u fotografijama čekaju vaš povratak i da - još su tamo. Svi ti tagovi neće biti poveznice, već običan tekst. Ista stvar s poveznicama vrijedi i za objave i komentare. Ako opet aktivirate svoj profil, tagovi će se ponovno pojaviti kao da se ništa nije desilo.

Ista stvar se desi i kada izbrišete profil - ako otvorite novi, izvorne objave neće se automatski povezati s vašim imenom. Ako se vratite, morat ćete prijatelje zamoliti da vas opet taggaju u slikama i povežu se na vaš novi profil.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI: