hren
 

Stariji se možda sjećaju, a mlađi vjerojatno ni ne znaju za događaje iz ranih 70-tih i Hrvatsko proljeće. Tada je cijela država drhtala pred studentima. A kakvi su naši studenti i mladi danas? Reklo bi se proaktivni, non-stop nešto „žugaju“ i traže promjene. Da, najčešće je to preko svog profila na društvenim mrežama.

Još prije 50 godina studenti diljem svijeta bili su dio velikih prosvjeda, čime su postali nezaobilazni faktor na karti društvenih aktera. Od tada, prosvjedi mladih imaju posebnu društvenu pozornost gdje god se događaju.

Koliko su mladi u ovom digitalnom svijetu prepunom mogućnosti, spremni napraviti nekakav iskorak? Postoji li potencijal među mladima u Hrvatskoj napraviti nešto značajno za svoju, ali i druge generacije? Izboriti se za svoje stavove i uvjerenja? Imaju li ih uopće?

Na sva ta pitanja, ali i mnoga druga, odgovoriti će Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala srednja.hr, medija koji se sedam godina intenzivno bavi mladima, obrazovanjem i znanosti, mjesečno bilježi oko 350.000 jedinstvenih posjetitelja, a najveći dio čitatelja su upravo mladi od 15 do 24 godine.

Matijević je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Portal srednja.hr pokrenuo je tijekom četvrte godine studija. Studirao je godinu dana na Sveučilištu Regensburg preko Erasmusa, gdje je iz prve ruke vidio kako bi visoka učilišta mogla i trebala funkcionirati. U slobodno vrijeme biciklira na duge staze, a od brojnih destinacija do kojih je stigao biciklom posebno se ističe iranska prijestolnica Teheran, do koje je pedalirao punih 68 dana.

Ova zanimljiva tribina održat će se u petak, 12. Listopada s početkom u 18 sati, na adresi Ruđera Boškovića 20/I.


KOMENTARI: