hren
 
Zamisli da možeš zbilja povoljno ljetovati u Hrvatskoj ili inozemstvu, družiti se s vršnjacima i upoznati nove prijatelje, ići na izlete te da sva ta uživancija ima i viši smisao – pomaganje drugima. Bez obzira odakle si, želja ti se može ispuniti.

Sigurno ste mnogo puta razmišljali kako biste voljeli da možete više pomoći onima kojima je potrebna pomoć, djelovati u neke humanitarne svrhe, ali jednostavno niste znali što biste. Hm, a oni koji nikad nisu tako razmišljali, možda se predomisle kad čuju o čemu je riječ!

Naime, možda ste čuli da postoje volonterske udruge i kampovi, a upravo se ovih dana traže dobrovoljci za ljetne volonterske kampove širom Hrvatske, a i izvan nje. Provjerili smo i odlučili sve vas koji ne znate obavijestiti o tome. Stvar je zbilja super, no ima jedna caka – moraš imati 15 ili više godina. No ako nemaš ove, imat ćeš za koju godinu, a kampovi će te čekati.

Nevladina i neprofitna organizacija Volonterski centar Zagreb (VCZ) , u koju se mogu učlaniti mladi (od 15 godina na dalje) iz cijele Hrvatske, bavi se organizacijom međunarodnih volonterskih kampova i međunarodnom razmjenom volontera. Ovog ljeta priprema 18 takvih kampova širom Hrvatske, a u njima će sudjelovati oko 150 volontera i volonterki iz Hrvatske i raznih europskih država. Svaki kamp je aktivan nekoliko tjedna. Osim radnih kampova, volontirati se može i u javnim institucijama, kao pomoć u radu VCZ-a te dugoročno (od šest do 12 mjeseci) u inozemstvu.

Dakle, ovo je prilika da se zabavite, provedete lijepo vrijeme družeći se s vršnjacima iz različitih država i kultura te usput zajedno s njima radite dobra djela i nekome pomognete. Slogan VCZ-a je: 'Volontiram za okoliš, nenasilje, multikulturalnost i solidarnost' i upravo je to svrha volonterskih kampova – provesti lijepo vrijeme te se osjećati dobro dajući svoj doprinos za bolji svijet! Volonteri pomažu svima kojima je potrebna pomoć, tvojim vršnjacima, bolesnoj djeci, djeci s potrebnim potrebama, okolišu, životinjama, siromašnim ljudima, itd.

'Za volontiranje u ljetnim kampovima u Hrvatskoj mogu se javiti mladi iznad 15 godina. Za kampove u inozemstvu mogu se javiti i oni nepunoljetni i oni tada odlaze u posebne teen kampove za mlade od 15 do 18 godina, uz suglasnost roditelja', rekla nam je Vida Papić, voditeljica Ureda VCZ-a i Lokalnog volonterskog servisa.

Da bi postao volonter/-ka, treba ti malo dobre volje i entuzijazma te spremnost za pustolovinu. I naravno, potrebno se učlaniti u VCZ, što se može napraviti dolaskom tamo, putem uplatnice preko pošte ili putem internetskog bankarstva – sve je objašnjeno na njihovim stranicama (http://www.vcz.hr/). Godišnja članarina iznosi 80 kuna, a participacija za sudjelovanje u kampu, bez obzira na trajanje programa, je 320 kuna. Smještaj i hrana u kampovima su za volontere besplatni.

Evo rasporeda volonterskih kampova koji će se ovoga ljeta održavati širom Hrvatske:

- PAŠMAN, od 13. do 26.5. – uređenje i čišćenje plaža i okoliša te uređivanje staze do brda Čokovac
- TRPANJ, PELJEŠAC, od 20.5. do 2.6. – uređenje plaže i igrališta te obilježavanje staze do vrha brda u Trpnju
- KUKLJICA, OTOK UGLJAN, od od 16.6. do 2.7. – uređenje plaže i igrališta te obilježavanje staze do vrha brda
- KUTINA, od 18.6. do 1.7. – umjetničko-studijski kamp; organizacija radionica za djecu i mlade (ples, gluma, izrada nakita...)
- KAŠTEL KAMBELOVAC I, od 25.6 do 4.7. – pomoć u organizaciji festivala 'Večeri dalmatinske pisme'
- KAŠTEL KAMBELOVAC II, od 8. do 18.7. – pomoć u organizaciji drugog dijela festivala 'Večeri dalmatinske pisme'
- LOVINAC I, od 8. do 22.7. – obilježavanje staze ljekovitog bilja i uređenje biciklističke staze
- LOVINAC II, od 23.7. do 4.8. – ekološki kamp; sadnja ljekovitog bilja i uređenje turističke staze
- SUPETAR, od 7. do 21.7. – rad s djecom/edukacijski kamp; organizacija radionica (ples, izrada nakita, gluma, sport) i škola plivanja za djecu iz dječjeg doma 'Sveta Ana' iz Vinkovaca
- KUTEREVO I, od 22.7. do 5.8. – uređenje ekokazališta i edukacijskog odmarališta za djecu i mladež u sklopu duboke kraške vrtače
- KUTAREVO II, od 12.8. do 26.8. - uređenje Medvjeđeg poučnog puta po visovima Kuterevske kotline
- GVOZD, od 15. do 29.7. – ekološki teen kamp (dakle, samo za one od 15 do 18); čišćenje okoliša i organizacija radionica za djecu i mlade (ples, gluma, glazba)
- SLATINA, od od 16. do 30.7. – izgradnja ljetne pozornice i restauracija starog namještaja u muzeju
- ŠOLTA – SOLARNA AKADEMIJA, od 24.6. do 6.8. -obnova napuštenih vojnih baraka koje će u budućnosti služiti kao edukacijski centar o obnovljivim izvorima energije, djelotvornosti energije i općenito o ekoaktivizmu
- MURA, od 15. do 30.7. - ekološki kamp; obnova plovećeg riječnog mlina i čišćenje rijeke Mure

Sviđa li ti se ova ideja i želiš li postati volonter, nemoj čekati predugo, već se što prije javi u VCZ. Sretno!

Izvor: T-Portal


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost)

  e vidili smo prošlih godina i kosookih volontera u kambelovcu. Svaka čast festivalu!!!

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Mala francuskinja je bila bombon

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  ma svi su bili zakon. Cilo selo je palo u afan kad su vidili kosoke, plavojke i sl. Još da je bija koji crnac ajme ti se....

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  KO VAM BRANI DA SE DRUŽITE

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij