hren
 

"Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti", ambiciozno su najavili svoje planove iz Hyperloopa TT.

Američka startup kompanija Hyperloop Transportation Technologies predstavila je svoju prvu hyperloop kapsulu napravljenu za prijevoz putnika koja će se kretati brzinom od oko 1000 km/h. Hyperloop, odnosno prijevozno sredstvo koje se korištenjem magnetske levitacije kreće kroz vakuumske cijevi i pri tome postiže brzine poput zrakoplova (zbog čega se nekada koristi i naziv avion bez krila) ideja je Elona Muska i trenutno je razvija nekoliko kompanija u Kini, Francuskoj, UAE i drugim zemljama.

Hyperloop Transportation Technologies kapsulu "Quintero One", koja je duga 32 metra i teška 5 tona, predstavili su u Španjolskoj te će je uskoro prebaciti u Francusku na testiranje. Kada cijeli projekt bude dovršen, jedna će kapsula biti samo dio velike kompozicije poput vagona u vlaku koji će moći juriti rekordnim brzinama, pa bi npr. vrijeme putovanja od Zagreba do Splita iznosilo manje od pola sata.

U kompaniji su iznimno optimistični u vezi s daljnjim razvojem hyperloopa te je za CNN izvršni direktor kompanije Dirk Ahlborn rekao kako su u samo pet godina uspjeli riješiti sve probleme i poboljšati svu tehnologiju koja je potrebna za hyperloop korištenjem novog sustava levitacije, vakumskih pumpi baterije i pametnih materijala.

Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti, ambiciozno je najavio Ahlborn.

Ipak, prvo je potrebno dovršiti ovu kapsulu – što bi trebalo biti gotovo 2019. godine, kada će biti spremna i potpuno optimizirana za putnike, a nakon toga počinje njezino testiranje. Iz kompanije posebno naglašavaju sigurnosne aspekte (jer ipak je riječ o potpuno novom načinu transporta s brzinama većima od 1000 km/h) te kažu kako je njihova kapsula vjerojatno najsigurnije prijevozno sredstvo na svijetu – nadamo se da su u pravu i da ćemo za koju godinu vidjeti prvu komercijalnu primjenu brzog i sigurnog hyperloopa, a tko zna, možda u nekoj dalekoj budućnosti ovo prijevozno sredstvo bude dostupno i u Hrvatskoj.

Izvor: ZIMO


KOMENTARI: