hren
 

ČETIRI TEME – ČETIRI TJEDNA
U Domu mladih, od 30. rujna pa sve do 31. listopada 2018., održava se šesti po redu festival nezavisne kulture i umjetnosti “Platformat” u organizaciji Platforme Doma mladih.

Platforma Doma mladih je savez udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih koja djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini. PDM djeluje od 2012., najprije kao neformalna inicijativa, a od 2015. godine kao udruga, koja kroz zagovaranje, osnaživanje, istraživanje i aktivizam djeluje na razvoj izvaninstitucionalne kulture i umjetnosti te na sektor mladih surađujući s nizom lokalnih, nacionalnih i međunarodnih udruga, umjetničkih organizacija, saveza udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave te s drugim relevantnim institucijama u području kulture, umjetnosti i sektora mladih.

Koncept ovogodišnjeg programa nastojati će se odmaknuti od dosadašnjih formata festivala, obzirom da se ove godine obilježava 40 godina zgrade Doma mladih. Platformat će kroz mjesec dana simbolično obuhvatiti četiri bitna područja koja se vežu uz Dom mladih, a koja se isprepliću kroz četiri tjedna provedbe programa. Radi se o edukativnom, društvenom, produkcijskom i izvedbenom području. Kroz sva četiri promišljaju se podteme kao što su: kulturna memorija infrastrukture, transformacija zgrade - prostorne specifičnosti u kontekstu kvarta u kojem se Dom nalazi, ali i grada Splita, sjećanja o Domu mladih u memoriji različitih aktera, pronalazak fenomena specifičnih za lokalnu nezavisnu kulturnu scenu i Dom mladih i sl.

PROGRAM:

Nedjelja, 30. rujna (20:00 h) / Amfiteatar  

Analiza filma Dead Man, Jim Jarmusch (Kino klub Split)

Predavač: Jonathan Rosenbaum

Moderatorica: Tanja Vrvilo          

Renomirani američki kritičar Jonathan Rosenbaum analizira film Jima Jarmuscha "Dead Man" uz moderiranje Tanje Vrvilo. Projekcija filma uključena.

 

Ponedjeljak, 01. –  srijeda 03. listopada / Beton kino, KLFM radio

KLFM Radio škola (KLFM)       

Poziv je otvoren svima koji žele saznati kako funkcionira ili se sami uključiti u program community streaming radija. Za zainteresirane je nakon škole otvorena mogućnost pridruživanja našoj maloj radio zajednici volontera te sudjelovanje u radu radija KLFM (tehnika, realizacija programa, autorske emisije i dr.). Trajanje škole je ukupno osam sati, četiri sata teorije o konceptu i funkcioniranju community radija te dva puta po dva sata prakse u radio programu (ukupno tri popodneva). Za dodatne informacije javite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave za Radio školu se vrše preko formulara koji će biti objavljen na web stranici klfm.org.

 

Ponedjeljak, 1. listopada - četvrtak, 15. studenog/ Dom mladih, unutrašnji vrt

Plant Shelter projekt / zaprimanje biljaka (PDM)

Autorica: Tina Vukasović

Četvrtak, 15. studenog (16:00 h) / Dom mladih, unutrašnji vrt

Plant Shelter / otvaranje vrta (PDM)

Kako bi proširila participativan proces kreiranja vrtova u Domu mladih u Splitu autorica je pozvala posjetitelje izložbe XIII. Trijenala kiparstva da kreiraju svoj privremeni vrt unutar Gliptoteke HAZU donirajući svoje neželjene kućne biljke, sadnice, nove biljke ili vrtni materijal. Po završetku izložbe sve donirano će se prevesti u Split i presaditi u vrt Doma mladih. Poziv za sudjelovanje je također otvoren za sve donatore u Splitu koji žele biti dijelom projekta. Biljke mogu donijeti od 1. listopada u unutrašnji vrt Doma mladih, a sve dodatne informacije mogu dobiti na Facebook stranici Plant Shelter. Na ovaj način sve neželjene biljke će pronaći svoje utočište, a svi donatori će postati sukreatori prostora vrta. Ime svakog donatora biti će upisano na pločice i postavljeno na zid vrta. Svečano otvorenje vrta biti će upriličeno 31. listopada u 16 sati.
 

Srijeda, 3. listopada (20:00 h) / Amfiteatar           

As heavy as it goes / predstava suvremenog cirkusa(ROOM 100)

Autori: Circus Katoen

ROOM 100 dovodi belgijski suvremeni cirkuski kolektiv Circus Katoen koji kroz predstavu „As heavy as it goes“ istražuje različite aspekte fizičkog rada. Akrobati Willem Balduyck i Sophie van der Vuurst de Vries stavljaju težinu od 18 kilograma raspoređenu u nekoliko jutenih vreća u središte istraživanja i pokušavaju iznova definirati vlastitu cirkusku vještinu i praksu. Heavy as it goes je kreacija kaosa i organizacije, podizanja i padanja i pronalaženja razigranosti u trenucima prelaska vlastitih fizičkih sposobnosti i granica. Circus Katoen laureat je CircusNext projekta u ediciji 2015/2016.

 

Petak 5. listopada, petak 12. listopada, petak 19. listopada, petak 26. listopada (20:30 h) / Kino klub Split   

Projekcije petkom (Kino klub Split)

Sukladno uhodanom modelu prikazuju se sublimne filmske atrakcije, filmovi s kultnim statusom, barem kada je avangardna produkcija u pitanju. Težište je, kao i tijekom proteklih desetak godina, na eksperimentalnom, marginalnom i underground filmu.

 

Subota, 06. listopada (23:00 h) / Klub Kocka       

Koncert ABOP  + party u hodniku (KUM)

 

Ponedjeljak, 15. - subota, 20. listopada/ Beton kino, Dom mladih 

Platforma + / radionica sa studentima UMAS-a i FGAG-a (Platforma 9.81, PDM)

Voditelji: Vedran Perkov, Tina Vukasović, Miranda Veljačić, Dinko Peračić

Ponedjeljak, 29. listopada (20:00 h)/ Beton kino, Dom mladih

Platforma + / prezentacija radionice (Platforma 9.81, PDM)

Studenti će uz stručno vodstvo, različita predavanja, dostupne materijale i upoznavanje sa samom zgradom dobiti uvid u različite prostore, planove, udruge, povijest i programe Doma mladih. Na radionici će se baviti promišljanjem o infrastrukturi i transformaciji određenog prostora unutar same zgrade. Poseban naglasak će biti na odnosu korisnika, prostora i sadržaja/programa koji se u njemu provodi odnosno otkrivanje različitih potencijala prostora. Na prezentaciji će se u formi izložbe prikazati njihova vizija korištenja i dizajna odabranog prostora.

 

Srijeda, 10. listopada (20:00 h - 00:00 h) / Klub Kocka     

Plesna večer, disco, Dugi Boogie (KUM)                     

Dugi Boogie stalni je tjedni program u organizaciji KUM-a za sve ljude mobilnih i živih kukova kojima se ne čeka vikend da bi se rasplesali na plesnom podiju.

 

Četvrtak, 11. listopada (20:00 h) - četvrtak, 1. studenog / Galerija MKC-a   

MOTEL TROGIR, umjetnička produkcija 2014.-2018. / izložba i razgovor (Slobodne veze, MKC)

Kustosica: Nataša Bodrožić

Asistent produkcije: Saša Šimpraga

Organizacija izložbe: MKC Split i Slobodne veze

Umjetnici: Gildo Bavčević, Igor Juran, Gaja Mežnarić Osole & Nuša Jelenec, Neli Ružić, Katharina Swoboda, Nikolas Ventourakis, Ana Zubak, Katerina Duda, Marko Salapura i drugi.

"MOTEL TROGIR“ je projekt i građanska kampanja za zaštitu modernističkog arhitektonskog naslijeđa druge polovice 20. stoljeća pokrenut 2013.godine. Sastoji se od nekoliko segmenata: istraživanje, izdavaštvo, zagovaranje, umrežavanje, međunarodna suradnja, ali i umjetnički projekt. Nakon Bijenala mladih Europe i Mediterana u Milanu i Tirani, te zagrebačke izložbe u Galeriji VN ovom prilikom prvi put predstavljamo segment umjetničke produkcije projekta splitskoj publici.

 

Petak, 12. listopada (23:00 h - 06:00 h)/ Klub Kocka        

Psy-trance party, KaosLab (KUM)        

 

Subota, 13. listopada (18:30 h) / Galerija kluba Kocka

20 godina stvaranja nezavisne (muzičke) scene oko Doma Mladih: strategije, stranputice, snalaženja / osobni pogled, predavanje (PDM, UZGON, KKS)

Predavač: Igor Mihovilović

Predavanje moderira: Sunčica Fradelić

Moderirano predavanje o aktivizmu i sadržajima 90-ih i 00-ih u i oko Doma mladih.

 

Subota, 13. listopada - nedjelja 21. listopada (20:00 h) - nedjelja, 21. listopada / Galerija kluba Kocka

Plakati kluba Kocka 2003 - 2018 / izložba (KUM)

 

Ponedjeljak 15. listopada (tri mjeseca trajanja) / Kino klub Split

Škola Kino kluba Split (Kino klub Split)

Edukativni program za građane, usmjeren na usvajanje teorijskih i praktičnih znanja iz područja  audiovizualnih medija i umjetnosti. Sastoji se od predavanja, autorskih večeri, brojnih praktičnih radionica i gostujućih programa. Škola traje iduća tri mjeseca. Prijave će se primati putem online obrasca nakon 15.09. na stranicama kluba www.kinoklubsplit.hr

 

Ponedjeljak, 15. -  subota 20. listopada / Dom mladih

Rezidencijalni boravak / istraživanje prostora Doma mladih (queerANarchive)

Umjetnica: Katarina Šoškić

Subota, 20. listopada, (18:00 h)  /Beton kino

Prezentacija istraživanja prostora Doma mladih (queerANarchive)

Umjetnica: Katarina Šoškić

Katarina Šoškić fotografijom istražuje i analizira društvene fenomene, kulture i subkulture, utjecaj tradicije i povijesti, društvene ulogekao i kulturne konstrukte i psihološke mehanizme koji stoje iza njih. Njena fotografska istraživanja pretpostavljaju odabir polazne perspektive i mogućnost promjene gledišta koja otvaraju spektar mogućih istina. U prezentaciji fotografskih istraživanja autorica proširuje polje nijeme fotografije i fotografskih publikacija eksperimentirajući sa performativnim i tekstualnim vrijednostima. Kroz rezidencijalni boravak u Splitu istraživati će Dom mladih kao prostor memorije nezavisne kulture koja se u njemu razvila, ali i šireg konteksta društvenih i političkih fenomena koji su uvjetovali formiranje prostora kakav danas poznajemo.

 

Ponedjeljak, 15. listopada (20:00 h - 00:00 h)/ Klub Kocka           

Punk domjenak (Aktivist)        

Tradicionalni program udruge Aktivist koji već preko desetljeća privlači pažnju kombinacijom edukativnih dokumentaraca i literature, slušaonama hc i punk glazbe te toplim poslasticama.

 

Utorak 16., srijeda 17. i četvrtak 18. listopada (18:00 h -21:00 h) / Mala scena       

Radionica vertikalnog konopa i svile (KAM HRAM)

Autorica: Saana Leppänen

Radionica zračnih vještina bazirana na elemente konop i svilu.

 

Srijeda, 17. listopada (20:00 h - 00:00 h)/ Klub Kocka     

DJ program, Hodnik sessions (KUM)               

Hodnik Sessions je tjedni program Kluba Kocka koji za cilj ima pružiti mladim i neafirmiranim lokalnim izvođačima elektronske glazbe priliku za nastup. Gradeći na tradiciji Dom Lounge-a, Hodnik Sessions prilika je za DJ-eve koji se žele probiti na scenu da u ugodnoj atmosferi Kockina hodnika demonstriraju svoje vještine za pultom te osjete sve prednosti i mane javnog nastupa. Hodnik Sessions žanrovski nije ograničen; dapače, sve vrste elektronske glazbe dobrodošle su, a raznolikost u zvuku i stilu ohrabruje se.

 

Srijeda, 17. listopada (cjelogodišnji program, prijave nakon 15. rujna) / Kino klub Split

Alternacije (Kino klub Split)

Besplatni edukativni program za građane pod mentorstvom Rina Efendića. Program pokriva tri cjeline: seminar analogne fotografije analogON koji se bavi razumijevanjem medija fotografije, seminar videoBIT koji pokriva pionirske ideje video umjetnosti, i Paper movie radionicu. Program je osmišljen kao set predavanja i vježbi kroz koje polaznici mogu doživjeti različite pristupe audiovizualnim medijima. Prijave za nove polaznike će se primati putem online obrasca nakon 15.09. na stranicama kluba www.kinoklubsplit.hr

 

Četvrtak, 18. listopada (18:00 h) / dvorište Kluba Kocka

Kino Zvjerinjak (queerANarchive, Kino klub Split, KUM, Uzgon)

Kino Zvjerinjak hibridni je program u organizaciji Kino kluba Split, KUM-a i queerANarchive-a. Već tradicionalni roštilj za LGBTIQ zajednicu i prijatelje u dvorištu Doma mladih ovom prilikom biti će upotpunjen glazbom iz filmova po izboru DJ-a Coke te vizualnim materijalima iz arhiva Kino kluba Split.

 

Četvrtak, 18. listopada (20:00 h) – nedjelja, 28. listopada / različite lokacije u prostoru Doma mladih

To trebamo - to radimo / izložba fotografija (Platforma 9.81)

Autor fotografija: Damir Žižić

Autori projekta: Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Emina Višnić, Slaven Tolj

Izložba fotografija Damira Žižića predstavlja njegov autorski doprinos na projektu «to trebamo-to radimo» kojim je predstavljena Hrvatska na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine. Tri zida prostorije u Arsenalima oblikovana su presjecima zgrada Doma mladih u Splitu, Pogona Jedinstvo u Zagrebu i MMSU u Rijeci. Presjeke čine plitke niše od kojih svaka predstavlja konkretan prostor, postojeći ili projektirani, sa sadržajem koji se u njemu dogodio ili se planira dogoditi. Izložba u Veneciji koncentrat je živih procesa i još jedan način da arhitektura potakne njihov razvoj. Fotografije Damira Žižića s tri spomenute lokacije nalaze se u nišama te na taj način povezuju stvarne prostore sa prostorom Paviljona. Izložba u Splitu pokazati će širi izbor snimljenih prostora i aktivnosti u Domu mladih.

 

Petak, 19. listopad (23:00 h - 06:00 h) /Klub Kocka

Techno party, PULP w/ Denis Beifuss (Romb) 

 

Subota, 20. listopada (20:00 h) / Amfiteatar         

Control / suvremeni cirkus, WiP (KAM HRAM)

Autorica: Saana Leppänen         

Work in progress prezentacija solo akta ”Control” finske cirkuske umjetnice Saane Leppänen koja će provesti dva tjedna na rezidenciji kod KAM Hrama.

 

Subota, 20. listopada, (22:00 h)   / Skate park u Domu mladih       

ROLO za KOLO / koncert + otvorenje skate parka Kolo

(Skateboard klub Kolo)

Benefit koncert banda Rolo povodom otvaranja skate parka Kolo.

 

Subota, 20. listopada (23:00 h)/ Klub Kocka       

“Hit na skejt”  (KUM)

Afterparty otvaranja skate parka Kolo.

           

Ponedjeljak, 22.listopada (20:00 h) / Galerija kluba Kocka

Realizam ćoravog sokaka/ izložba (KUM)

Autor: Mislav Lešić        

Kustosica: Franka Klišanin

Izložba radova diplomiranog slikara Mislava Lešića. Ova izložba predstavlja zadnje radove Lešića rađene u tehnici ulja, akvarela i crteža. Postmodernim spojem tradicionalne seoske umjetnosti s akademskim pristupom realizmu želi se otrgnuti iz zaborava i spasiti ljepota sporog, ali bogatog Slavonskog života. Kako autor sam dolazi iz malog šokačkog sela, svjedok je izumiranja jedne stare, ali divne kulture podneblja.
 

Utorak, 23.listopada (22:00 h - 05:00 h) /Klub Kocka       

Japanski Hip-Hop (KUM)                     

今週水曜日、ヒップホップで最も美しいクロアチア人のDJと素晴らしい人道的な人物であるピストル・ペール(Pistol Pere)に一週間を切る絶好の機会があります。

 

Srijeda, 24.listopada (20:00 h - 00:00 h) /Klub Kocka      

So Beast + 13Year Cicada / koncert  (Aktivist)

Dva internacionalna benda gostuju u Splitu: So Beast (Hrvatska/Italija) i 13Year Cicada (Njemačka) splitskoj publici pružit će iskustvo netipično za običnu srijedu i počastiti kombinacijom psihodelije, post-punk-a i noisepop-a.

 

Subota, 27. listopada (21:00 h) /Klub Kocka       

Split Spot festival 2018: koncert Koala Voice (KUM)

21:00 - 22:30 / projekcije nominiranih i nagrađenih spotova 2017/2018

22:30 / koncert Koala Voice (upad 30 kn)

SSF regionalni je festival glazbenih video spotova koji okuplja redatelje, snimatelje, montažere i animatore iz cijele regije i dodjeljuje nagrade najboljima u protekloj godini. Do sada održavan na Tvrđavi Gripe, ove godine je program prebačen u Kocku gdje ćemo uživati u odličnim videima i muzici, a nakon toga će se Splitu po prvi put predstaviti izvrstan slovenski bend Koala Voice (indie rock, disco, pop-rock). Bend čine Manca, Domen, Miha i Tilen. Donose svježi mix indie-rocka i pop-rocka 70-ih i već su veterani po nastupima u Sloveniji, ali i šire. Nastupi su im energični i profesionalni, a njihov šarm zarazan. Sva sreća, pjevaju uglavnom na engleskom.

 

Nedjelja, 28. listopada (20:00 h) -  nedjelja 4. studenog / Galerija kluba Kocka       

Un-war space sa Arminom Pilav i Anom Danom Beroš (ROOM 100 u suradnji s Jerom Kuzmanićem) / izložba

Autorice: Armina Pilav i Ana Dana Beroš

U svom višegodišnjem istraživanju pod nazivom Un-war prostor, o isprepletenosti ratnih i un-war prostora, Armina Pilav odbija predočiti jedinstven prikaz o „destruktivnoj metamorfozi“ (Doršner, 1994) grada Sarajeva, koji je bio pod opsadom. Nasuprot tome, predstavlja nam performativnu arhivu u obliku kompaktnog, posebno dizajniranog izložbenog uređaja kroz koji sada – dvadesetak godina kasnije, u „doba koje definiraju planetarni građanski rat” (Steyerl, 2017), masovne migracije i sve veće nejednakosti – možemo na nov način promatrati, slušati i čitati o ratu u Sarajevu, te u konačnici o ratu sami i govoriti. Instalacija Un-war Space zajednički je rad grupe autorica i autora, Ane Dane Beroš, Rafaele Dražić, Miodraga Gladovića, Matije Kralja i Maura Sirotnjaka, pod vodstvom arhitektice i istraživačice Armine Pilav.

 

Ponedjeljak, 29. listopada (19:00 h - razgovor, 20:00 h - otvorenje) / Galerija kluba Kocka

Magistrala / izložba, razgovor s umjetnikom (Mavena - 36 njezinih čuda)

Autor: Bojan Mrđenović

Kustosica: Natasha Kadin

Fotografski projekt Bojana Mrđenovića, Magistrala, ima za cilj observaciju društvenog krajolika koji je oblikovan duž Jadranske magistrale. Spoj prirodnog pejzaža, arhitekture i infrastrukture stvorio je specifičan društveno - prostorni kontekst u kojem možemo pratiti ispreplitanje ekonomije, ekologije i kulture, te efekata koje taj susret ostavlja na krajolik i na ljude. Projekt je nastao tijekom rezidencijalnog boravka umjetnika u Splitu u kolovozu 2018. u produkciji udruge Mavena. Produkciju cijelog rada podržali su Platforma 9,81, Slobodne veze (projekt Motel Trogir) i Art radionica Lazareti. Za ovaj projekt Bojan Mrđenović dobio je 2017. nagradu Marina Viculin koju dodjeljuje festival Organ vida.

 

Utorak, 30.listopada(11:00 h) /Beton kino

Panel diskusija: Centar za mlade (Info zona)

Info zona već deset godina zagovara realizaciju Centra za mlade u Splitu, a panel diskusija doprinijet će kvaliteti konferencije koja će u studenom dati odgovore na pitanja o programu i uslugama splitskog Centra za mlade te o optimalnom modelu upravljanja. Predstavnici hrvatskih Centara za mlade prezentirat će svoja iskustva, sudionike upoznati sa svojim uslugama i programima te predstaviti različite modele upravljanja o čemu će sudionici također moći razmijeniti mišljenja.

 

Utorak, 30. listopada (20:00 h - 00:00 h) /Klub Kocka      

Podrum strave(KUM)              

Igraonica (igre poputlunaparških- bacanje prstena na boce, zračna puška,..., i igre na konzolama) teradionica pravljenja ukrasa za Noć vještica.

Srijeda, 31. listopada (22:00 h - 05:00 h) /Klub Kocka

Halloween party (KUM)                       

Tulum u organizaciji KUM-a povodom Noći vještica.


KOMENTARI: