SHIFT DEVELOPER KONFERENCIJA
Sedma po redu Shift konferencija u dva je dana okupila na jednom mjestu renomirane IT stručnjake te mlade entuzijaste iz svih dijelova svijeta. Govornici su bili iz Netflixa, GitHuba, RedHata, Mozille, Shopifya, Googlea, Microsofta i mnogih drugih uspješnih IT tvrtki. Shift je, kako kažu njegovi organizatori, potvrdio status najveće developerske konferencije u jugoistočnoj Europi. Najnovije tehnologije, najmoderniji uređaji i govori najuspješnijih IT stručnjaka nešto su što  je privuklo posjetitelje.

Ovogodišnje sedmo izdanje konferencije u fokusu je imalo programere koji pišu kod za razvijanje web ili mobilne aplikacije, ali i blockchain tehnologije i umjetnu inteligenciju.

Sudionici su imali priliku poslušati neke od najpoznatijih stručnjaka i inovatora u svijetu tehnologije, među kojima i Rasmusa Lerdorfa. Rasmus Lerdorf je danski programer, a zadužio je svijet po tome što je kreirao Personal Home Page - skriptni jezik kojim se koristi 82 posto web stranica na svijetu. Posjeduje bogato iskustvo u polju kodiranja, a kao jedan od govornika na Shift Developer konferenciji otkrio je tajne i detalje o budućnosti PHP-a i razvoja weba te izazove razvoja Open Sourcea.

Među brojnim predavačima koji su gostovali na Shift konferenciji, posebno se ističe ime Håkona Wiuma Liea. U svijetu je najpoznatiji kao kreator CSS-a, dugo godina radio je u Operi te je jedan od osnivača Piratske stranke u Norveškoj, a svakako je zanimljiva i činjenica da ga je MIT Technology Review 90-ih proglasio jednim od Top 100 inovatora. Håkon je na splitskoj pozornici govorio o tome kako gleda na budućnost tehnologije – otkrio je da AI i roboti ne predstavljaju prijetnju za čovječanstvo i da će nam razvoj tehnologije pomoći da u budućnosti živimo bolje.

Usporedno s glavnim programom održano je ukupno 16 radionica na kojima su sudionici imali priliku steći i praktična znanja. Konferencija je idealna prilika da se dopre do mladih talenata, a ostvareni kontakti na Shiftu otvaraju mnoga vrata i upravo je umrežavanje razlog velikog interesa posjetitelja. Nekolicina stranih tvrtki iskoristila je konferenciju i za regrutiranje mladih hrvatskih inženjera.

Pobjeda na Shift Challenge-u 2013. godine otvorila je vrata Bellabeatu  prema startup svijetu. „Ponosni smo što možemo i dalje biti dio ovog događaja, ovaj puta u drugoj ulozi. A budući da su Bellabeat proizvodi namijenjeni ženama, na ovaj način želimo privući i više žena u industriju - nama je to uspjelo, 53 posto Bellabeat zaposlenika su upravo žene, i zadnjih 12 zaposlenih u Bellabeatu su žene“,  izjavila je Petra Jakob ispred Bellabeata.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI: