hren
 

Kako je otok Vis još krajem veljače postao kulturni i edukativni centar koji ugošćuje brojne domaće umjetnike i pedagoge te svojim otočanima, djeci i odraslima, omogućuje pristup kontinuiranim kvalitetnim sadržajima našom „SuPerKulturom“, njezino novo izdanje najavljujemo za vikend 25.-27.5.  i to će biti posljednje izdanje prije ljetne pauze. 

Na inicijativu prošlomjesečne gošće SuPerKulture gđe Mejreme Reuter, članovi likovnih udruga „Emanuel Vidović“ i „Vasko Lipovac“ iz Splita, kao i drugi njezini kolege i prijatelji odlučili su pokloniti svoje umjetničke slike i radove djeci Visa.   Izložba „Besa za planet“ bila je otvorena u  Gradskoj knjižnici i čitaonici Vis, a od početka svibnja 52 umjetnička rada nalaze se u prostorima dječjih vrtića i osnovnih škola u Visu i Komiži kako bi bile dostupne djeci i potakla ih na kreativno stvaranje.

U kazališnom programu ZIMSKOG TEATRA NA VISU, iako sve već miriše na ljeto, dolazi nam Ana-Marija Fabijanić, umjetničkog imena Ane Paška, rodom s otoka Paga i jedna od najsvestranijih mladih umjetnica s naših otoka. Osim što je jedna od osnivačica BESE, Ane se bavi riječima, slikama, zvukovima, glazbom, filmom i kazalištem. U svojem najnovijem projektu IMPROVIZIJE, ona zajedno s publikom, jednostavno improvizira koristeći sve dostupne alate, tijelo, glas, glazbu, instrumente i inspiraciju. S jako puno smijeha i radosti. Predstava koja je postala stalan repertoar u Splitu, dolazi na Vis u Komižu u petak u 20h u Galeriju Boris Mardešić, slobodna je za sve uzraste i besplatna.

Subota je posvećena viškom arhipelagu tako što ćemo se baviti botanikom, poviješću, arheologijom, ekologijom, tradicionalnim narodnim mudrostima, kuhinjom i jedrenjem na cjelodnevnom izletu brodom Odysseus kojim ćemo posjetiti Svetac i Brusnik. Mjesta na brodu su ograničena te se za informacije treba javiti na 095 5177 577.

SuPerKultura je urodila još jednom redovitom kreativnom aktivnošću za djecu na otoku, pa mlada violinistica Maša Ljotić od travnja redovno radi s djecom u GLAZBAONICI. Nakon njihovog nastupa za Dan planeta Zemlje, očekuje nas novi koncert u nedjelju u 17h na trgu Škor u Komiži. Mladi novoosnovani dječji bendovi „Paprika“ i „Superbend“ pozivaju, skupa s nama, obitelji i rodbinu, susjede i otočane da ih podrže u njihovim novim glazbenim karijerama. 

Program SuPerKulture dio je projekta "Permanent Art" te se realizira u suradnji s: Odysseuss line j.d.o.o.. Organizator je Umjetnička organizacija BESA, prvo i trenutno jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj koje svojim radom spaja permakulturu i kulturu u odgovoran način života na otoku. Od 2013. BESA je pokrenula kontinuiran program ljetnog BESA festivala i kazališnog kampa, ZIMSKI TEATAR NA VISU (organizacija gostovanja profesionalnih predstava), BACKSTAGE STUDIO (edukacija djece i odraslih, Split, Vis, Zadar) te predano radi na boljoj kvaliteti života na otoku Visu.

Program sufinancira: Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Grad Komiža

Više o detaljima programa na FB I web stranici Kazališta BESA.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij