hren
 

Kako je otok Vis još krajem veljače postao kulturni i edukativni centar koji ugošćuje brojne domaće umjetnike i pedagoge te svojim otočanima, djeci i odraslima, omogućuje pristup kontinuiranim kvalitetnim sadržajima našom „SuPerKulturom“, njezino novo izdanje koje najavljujemo za vikend 19. Do 22. travnja dogodit će se u čast našem planetu.

Program će započeti u Komuni u Komiži 19. travnja u 20 sati gdje će se održati otvoreno predavanje za javnost Ante Radonića: "Čudesni svjetovi Sunčeva sustava" nakon kojeg će biti noćno promatranje neba kroz teleskop.

Ante Radonić preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla"u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir”(od 1970.) te za časopis "Priroda" Hrvatskog prirodoslovnog društva. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom od 20:00 do 22.00 sata (već 21 godinu, od 1997.). Česti je gost u emisijama na radiju i televiziji gdje komentira događaje i dostignuća u svemirskoj tehnologiji i istraživanju svemira. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.).

U kazališnom programu ZIMSKOG TEATRA NA VISU dolazi „Mala crvena kuća“ za djecu od 3 do 10 g. u izvedbi Mejreme Reuter u dvorani Spomendom u Komiži u petak 20.4. u 11 sati. MALA CRVENA KUĆA je priča o kući bez vrata, bez prozora s dimnjakom u sredini i sa zvijezdom unutra. Tajna koja se provlači kroz priču sjedinjuje sve aktere u glazbeno scenski doživljaj u kojem su potrebni samo dobra volja i pregršt mašte. Stekla je veliku popularnost, ne samo među djecom nego i roditeljima jer nakon predstave djeca jedu voće bez da ih se na to posebno nagovara.
Ulaz na predstavu je 25kn, a besplatni prijevoz za djecu iz Visa u Komižu i natrag omogućio je  Nautički centar Komiža.

Osim predstave, Mejrema će za djecu Visa održati i SAHARSKO BLAGO, predstavljanje u kojem metodom „hands on the treasure“ djeca doznaju više o najvećoj pustinji na svijetu. Kroz priču, dakle auditivno, kroz slide i video prezentaciju, dakle vizualno ali i kroz taktilni aspekt, uzimajući direkto u ruke saharske geološke primjerke olivina, okamenjenog drveća, konglomerata, fosila, kristala, pustinjske ruže, ohlađene mjehure lave i pustinjske biljke koja se jednom kapljicom vode otvara, kao i sjekira iz kamenog doba, djeca mogu doživjeti energiju tog čarobnog prostranstva. U priči doznaju ne samo o geološkom i antropološkom blagu već o pojmu dezertifikacije i o ekologiji koja je glavna smjernica ovog projekta Mejreme Reuter koja je provela sedam i pol godina istražujući Saharu, jedan od najfascinatnijih dijelova ovog našeg prekrasnog planeta te radila na podizanju ekološke svijesti mladih na tri kontinenta.
Saharsko blago je na programu u subotu 21. travnja u KC Ivan Vitić u 11h, a ulaz je besplatan.

Na Mejreminu inicijativu, članovi likovnih udruga „Emanuel Vidović“ i „Vasko Lipovac“ iz Splita, kao i drugi njezini kolege i prijatelji odlučili su pokloniti svoje umjetničke slike djeci Visa.  Mejrema će pripremiti i otvoriti izložbu „Besa za planet“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vis u subotu 21.4. u 18h. Slike će nakon toga preseliti u prostore dječjih vrtića i osnovnih škola u Visu i Komiži kako bi bile dostupne djeci. Uz otvorenje izložbe Mejrema će u subotu 21.4. u 18:30 u knjižnici u Visu održati i predstavljanje knjige fotografija i priča „LIBIJA, PRIČA O LJUDIMA“.

Program SuPerKulture dio je projekta "Permanent Art" te se realizira u suradnji s: Odysseuss line j.d.o.o.; Gradska knjižnica i čitaonica Vis, Zvjezdano selo Mosor, Nautički centar Komiža i brojnim institucijama i pojedincima s otoka Visa koji rado i kontinuirano pomažu rad BESE. Organizator je Umjetnička organizacija BESA, prvo i trenutno jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj koje svojim radom spaja permakulturu i kulturu u odgovoran način života na otoku. Od 2013. BESA je pokrenula kontinuiran program ljetnog BESA festivala i kazališnog kampa, ZIMSKI TEATAR NA VISU (organizacija gostovanja profesionalnih predstava), BACKSTAGE STUDIO (edukacija djece i odraslih, Split, Vis, Zadar) te predano radi na boljoj kvaliteti života na otoku Visu.

Program sufinancira: Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Grad Komiža


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul