hren
 

MLADI I DRUŠTVENI ANGAŽMAN
Novim mladim generacijama je sve teže, jer je i situacija u društvu u kojem živimo takva kakva je. Sve manje njih ima uvjete za osamostaljenje i pronalaženje zadovoljavajućeg posla, a upravo taj socioekonomski položaj mladih utječe na sve ostale aspekte njihova života, poput obrazovanja, zapošljavanja, provođenja slobodnog vremena, obiteljskih i inih odnosa te društvene angažiranosti.

Velika većina mladih živi s roditeljima. Najčešći razlozi su financijske prirode, ali nisu jedini. Jednostavno su se navikli na takvu situaciju te umjesto da plaćanje stanarine ili sudjelovanje u režijama i ostalim svakodnevnim izdacima shvaćaju kao nešto normalno, mladi to shvaćaju kao bespotrebno trošenje vlastitog novca. Na taj način sve kasnije „odrastaju“ i preuzimaju odgovornost.

Također velika većina ne pokazuje nikakvu zainteresiranost spram političke situacije na državnoj ili lokalnoj razini. Neki čak nisu sigurni gdje naginju, lijevo ili desno, nemaju izraženo kritičko razmišljanje, nego sliku o svijetu barem u ideološkoj sferi kopiraju od roditelja. Koliko puta se nađu mladi koji veličaju bivšu Jugu, a rođeni su sredinom devedesetih ili izvikuju „za dom spremni“ nemajući pojma koju konotaciju to vuče!

Stavovi mladih općenito pokazuju na stvaranje jedne nove generacije koja je orijentirana prvenstveno na sebe i svoje potrebe, manje su skloni biti dio kolektiva i manje su socijalno osjetljivi. U skladu s tim, njihova je društvena angažiranost sve manja. Generacije koje su marširale 1968. zgražaju se nad tzv . Y generacijom.

Većina ne samo da nisu članovi udruga ili klubova za mlade, nego nikad nisu čuli da u Kaštelima tako nešto postoji, a neki su eventualno prepoznali ime Trokut mladih Kaštela kao organizatora Kaštelanskih rock večeri. Naime, Trokut mladih je, kako sami kažu, apolitična neprofitna organizacija osnovana 2009. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života mladih u Kaštelima. Svake godine organiziraju čišćenje Kozjaka, festival K. R. V. i povremena predavanja, ali nažalost, ni njihov angažman nije toliko intenzivan.

U slobodno vrijeme jedan dio mladih bavi se sportom, pretežno nogometom, rukometom, odbojkom, plivanjem, judom i sl. Neki su članovi različitih društava, poput vatrogasnih društava, KUD-ova, zborova ili kazališta. Najčešće se spominju Kaštelansko kazalište i kazalište Moreta, Biranj, Bijačka vila, crkveni zborovi, KUD A. Zaninović i KUD Putalj te različiti DVD-ovi.

Volontiranje u Kaštelima baš i nije osobito popularno, mada, naravno, uvijek se pronađu entuzijasti.Hvale vrijedna je akcija pošumljavanja opožarenih područja u koju su se uključili učenici srednje škole „Braća Radić“, a koja je dio kampanje za promociju školskog volontiranja na području Splitsko-dalmatinske županije, pod sloganom - „Probudi svoj volonterski puls. Uhvati ritam, volontiraj.“
Posebno treba pohvaliti mlade vatrogasce koji trebaju biti primjer svima mladima, budući da se svjesno žrtvuju za dobrobit drugih. Mnogi od njih su ispod dvadeset godina, a imaju preko sto sati intervencije na terenu.

To su sve individualni primjeri, ali u globalu, nova generacija je generacija interneta, dižu revoluciju i sudjeluju u humanitarnim akcijama lajkovima na facebooku.  Na to je spala društvena angažiranost onih na kojima svijet ostaje, ali kakvo društvo, takva i mladost. Možda bi se da im se pruži prilika, sadržaji i mogućnosti i ova mladost probudila iz zimskog sna apatije u koju je upala.


KOMENTARI: