hren

Jedan vikend bio je dovoljan da se osjeti kako diše američka verzija čudesnih 24 sata Le Mansa, a dojam je, nekoliko dana kasnije, i više nego živopisan.
"Svatko tko dođe jednom u Daytonu uvijek se vrati", reći će simpatična 80-godišnjakinja volonterka iz press-centra.

Daytona Beach, sinonim divljih, letećih automobila, seksi vozačice Danice Patrick, ali i golemog, najvećeg okupljanja bajkera na planeti, domaćin je krajem siječnja i glasovite utrke na kojoj se već tradicionalno testira izdržljivost sportskih automobila. Daytona 24 stvar je prestiža u automoto industriji i ta američka verzija čudesne francuske utrke u La Mansu jedan je generalno od najvećih događaja s onu "stranu bare". A za Europljane je još atraktivnija jer sudjeluju Sennin nećak ili pak Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya…

"Došli ste na najpoznatiju svjetsku plažu", dočekao nas je golemi natpis iznad glavne ceste tik uz pjeskovitu plažu Atlanskog oceana, a dok smo tražili smještaj u toj turističkoj oazi.

"Jeste li vi vozači?“, upitao nas je odmah mlađahni Amerikanac na recepciji, a koji redovito skuplja autograme.

I već prvi dolazak u blizinu tog centra, kako se Amerikanci vole hvaliti, „najveći trkaćeg centra na svijetu, ostavlja fascinantan dojam. Kompleks je to koji je tek nedavno dograđen, prije dvije godine, osvanule su tu velike tribine koje mogu ponijeti više gledatelja od največih svjetskih, a navodno, kad je top sezone, kad se u Daytoni vozi glasovita NASCAR utrka, ovdje se skupi i 300.000 gledatelja.

Kroz maleni tunel, koji ide ispod staze, došli smo do prekrasnog centra a gdje su se, na jednoj od travnatih površina, utaborili kamperi. Fanovi iz svih dijelova SAD-a poželjeli su vidjeti sve te silne automobile, ali i možda osjetiti malo sunca na +20 Celzija. Ovdje se roštiljalo, pilo pivo i uživalo u neprekidnoj jurnjavi, jedino je pitanje kako su spavali uz ekstremno bučnu utrku cijelu noć, vjerojatno nisu niti računali na to…

"I ja sam maštao da ću jednom vidjeti ovaj spektakl. A kada Amerikanci ovo organiziraju, tad je to uistinu nešto drugačije. Volim ovaj kraj, ambijent i ljude", rekao nam je Ralf Petrov, novinar koji je iz Bugarske potegnuo do istočne obale SAD-a.
Nekoliko sati uoči početka utrke posjetili smo boksove većine momčadi, u jednom od njih u tijeku je bila posljednja vježba zamjene vozača, drugi su završavali spajanje sportskih automobila, a treći su strpljivo mijenjali gume i čekali priliku za odmor.

„Ja sam Nick i već šest godina radim za Turner Motorsport. Ovo je moja jubilarna deseta Daytona“, rekao nam je 34-godišnjak u jednom od bokseva i pojasnio što to točno radi.

"Moj posao je zamjena goriva kada automobil uđe u boks, ja sam taj koji dopušta da se smije napuniti“.

Na pitanje kako je njegova momčad završila prošle godine, samo se nasmijao.

„Ne baš sjajno. Završili smo, ali među zadnjima“.

Kako je završila cijela ova avantura? Najbolje je da provjerite sami, pogledate video-reportažu...

Izvor: 100posto.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij