ZIMSKE RADOSTI
Svake godine ista priča, ista boljka… Volite društvo i dobru zabavu na čistom zraku, ali na skije ili bord ne pada vam na pamet stati. Imamo rješenje i za vas

Platiti putovanje pa sjediti 'solo' u hotelu, slažemo se, nije neka špica. No, ove godine taj scenarij ne morate gledati. Dok Josip, Maja, Davor i Hrvoje traže najbolju stazu na planini, vi svoje vrijeme možete kratiti na bezbroj drugih načina. Ne vjerujete? Evo kako.

Klizanje

Da, da, znamo, niste baš mislili na sljedeću stvar koju ćete obuti na noge, ali klizanje je zbilja zabavno. Posebno ako ne kližete po prenapučenim gradskim klizalištima nego po idiličnom, zaleđenom jezeru kakvo se može pronaći tu blizu, u Austriji. Kad vaši prijatelji krenu na snijeg, sjednite u automobil i odvezite se na jedno od obližnjih prirodnih jezera kakva ste dosad vidjeli samo u crtićima o Bambie-u ili u Labuđem jezeru. Uz svako jezero postoji i parkiralište za posjetitelje pa će ugođaj biti potpun, a naši prijedlozi su:

Koruško jezero Weissensee, najveće je prirodno klizalište Europe, čiji se ledeni pokrov redovito obnavlja i održava. Već od sredine prosinca na ledenoj površini debljine do 40 cm uživaju ne samo klizači, već i zimski šetači koji uživaju u neponovljivoj kulisi, a na ledu se može naići i na tragove zaprežnih saonica. Da stvar bude još šarmantnija za održavanje leda brine se majstor za održavanje leda uz pomoć svojih suradnika brine se za održavanje i do 25 km ledenih staza, poligona za boćanje na ledu kao i hokejaških igrališta. Baš poput priče o Djedu Božićnjaku i vilenjacima, ovoga majstora predivno je gledati na djelu, što će vam upotpuniti boravak na jezeru. Ne zaboravite mobitel ili kameru kojima ćete to i zabilježiti.

Kad temperature otputuju ispod nule, tada se i ledenjačka voda jezera Lunzer See smrzne, te tako  nastaje još jedno prirodno klizalište Donje Austrije. Ako hladnoća potraje dovoljno dugo, tada se i gigantsko gradišćansko jezero Neusiedlersee smrzne i postaje najveće klizalište Srednje Europe. Na respektabilnih 320 kvadratnih kilometara ondje se može ne samo klizati, nego i jedriti, surfati, pa čak i kitesurfati. Zvuči nevjerojatno? E, pa nije. Ovo su tek tri od brojnih prirodnih jezera na kojima ćete klizati gracilno kao labud, osluškujući pucketanje leda i puštajući vjetar da vam razbaruši kosu. I ne, ne brinite, sva klizališta imaju osiguranje pa ste u ovoj aktivnosti potpuno sigurni. Moglo bi vam se dogoditi tek da nekoliko puta završite na podu, što može izazvati samo smijeh i novu dozu veselja.

Sanjkanje

Kad ste si zadnji put dozvolili biti dijete, sjesti na sanjke, vreću ili gumu i otklizati do kraja nizbrdice, ne razmišljajući o posljedicama? Ne možete se sjetiti? Znali smo. Zamislite zimovanje koje osim adrenalinskog spusta u sjedećem položaju nudi i predivan pogled koji oduzima dah?

U Stubaitalu, u Tirolu smjestilo se (čak!) 14 staza za sanjkanje koje su odlikovane tirolskim žigom kvalitete za prirodne staze za sanjkanje – sve su savršeno pripremljene i smještene u veličanstvenom svijetu planina. Najdulja staza za sanjkanje u Tirolu duga jer preko šest kilometara i vodi od Elfera direktno u centar Neustifta. Staze su osvijetljene i rade noću pa mogu biti vrhunski sadržaj za cijelo društvo. Na ovim stazama dozvoljeno je korištenje svega što ide nizbrdo – bilo da se radi o profesionalnim saonicama za utrke, udobnim sanjkama ili bobu. Točno kako treba biti da se u jednoj minutu vratite u svoju šestu godinu života i ispunite pluća iskonskom srećom…Više informacija o sanjkanju u Austriji potražite ovdje.

Nordijsko hodanje, trčanje, skating

Skije na noge, štapove u ruke i krenite. Bilo da šetate, trčite ili kližete na skijama, svaka od ovih aktivnosti zamijenit će nekoliko sati tjelovježbe i još nekoliko meditacije. Dok šibate kroz kristalnu snježnu površinu, osjećat ćete se izvanredno. I ne, to nije aktivnost samo za bake i dede. Sve više mladih ljudi dolazi na planinu hodati, trčati… a još i više otkada je otkriven skating. Riječ je o bržoj tehnici skijaškog trčanja koja podsjeća na brzo klizanje. Većina centara za skijaško trčanje uredila je posebne staze za skating, paralelno s klasičnim loipama pa se sportaši neće moraju sudarati između sebe. Sad kad smo otklonili sve vaše sumnje i možda vas nagovorili da zaplovite kroz snijeg, pogledajte gdje možete pronaći ovakvu vrstu zabave, na kojoj vam se mogu pridružiti i dječica. Pronađite ovdje više informacija o skijaškom trčanju, ili šetnji sa snježnim krpljama.

Surfanje po snijegu

Zaboravite na ljeto, letjeti kroz zrak možete i usred zime! Naime, proteklih se godina sasvim potiho razvio novi zimski sport: snowkiting ili zmajarenje na snijegu, u čemu prednjače austrijska skijališta. O čemu se zapravo radi? Uz pomoć snage vjetra, na velikom zmaju, zaplovit ćete iznad bjeline kroz plavetnilo. Snowkiteri na snowboardu ili skijama „rezat će zrak“ dok će prelaziti preko snijegom pokrivenih livada. Ova aktivnost namijenjena je hrabrijima, i onima koji imaju prethodno iskustvo. Ako niste jedni od njih, potražite instruktora i krenite polako, sa zemlje. Ovdje potražite više informacija o surfanju po snijegu.

Penjanje po ledu

Penjali ste se po stijenama? Tad će vam penjanje po zamrznutom vodopadu zvučati kao ostvarenje sna. Uz pomoć instruktora i uz pravu opremu, možete se popeti uz ogromnu „sigu“ i otamo uživati u pogledu kakav drugi nemaju priliku vidjeti. Opremljeni derezema na cipelama i specijalnim cepinima za probijanje leda neustrašivi pustolovi penjat će se po ledenim formacijama te zaleđenim slapovima.

Napominjemo da je za ovu aktivnost osim prilične doze hrabrosti i dobre zaštitne opreme potrebno iskustvo i umijeće alpskog penjanja, pri čemu su zahtjevi na ledu potpuno drugačiji od onih na stijeni. Sigurnost mora uvijek biti na prvome mjestu te se nikako ne smije podcijeniti opasnost ove vrste sporta.

Za slučaj da ste dovoljno odvažni, svoju dozu adrenalina potražite ovdje. A cjelokupnu ponudu zimovanja u Austriji proučite i istražite ovdje

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI: