hren
 

SJEVERNA KOREJA ne silazi s naslovnica. Kad ne plaše ostatak svijeta neprestanim testiranjem razornog oružja, "oduševljavaju" nas neobičnim pričama koje svako malo izlaze iz jedne od najizoliranijih zemalja na svijetu.

S jedne strane zastrašujuće, ali s druge i pomalo fascinantno. Stoga, odlučili smo malo prekopati internet i pronaći neke od zanimljivih priča koje kolaju o Sjevernoj Koreji.

Postoji i bonus, 9. rujna proslavili su 69. godišnjicu proglašenja Demokratske Narodne Republike Koreje.

Skoro 70 godina, jedna obitelj

 

Tijekom gotovo sedamdeset godina postojanja, Sjevernom Korejom vladale su tri generacije iste obitelji, a svi su bili brutalni diktatori. Prvi vođa bio je Kim Il Sung koji je ekonomski i diplomatski odrezao zemlju od ostatka svijeta, naslijedio ga je Kim Jong-Il, a nakon njegove smrti 2011., na čelo države došao je Kim Jon-Un.

Samo 28 frizura?

 

Stanovnici Sjeverne Koreje mogu birati između 28 ponuđenih frizura koje su propisane zakonom. Neudate žene moraju imati kratku kosu, ali udate imaju više opcija (ne previše). Što se mladića tiče, oni ne mogu imati kosu dulju od pet centimetara, a stariji se muškarci mogu raspojasati i furati kosu dugu čak šest centimetara.

Svojevremeno se pisalo da svi moraju imati frizure kao Kim Jong-Un, ali ovu općepoznatu informaciju treba uzeti s rezervom jer Isobel Yeung koja je 2013. posjetila S. Koreju tvrdi da to nije istina.

Ne vole zapadnjake, ali vole "Family Guy" i Beatlese

Nije sve što dolazi sa zapada potpuna misterija. Vole animiranu seriju Family Guy, slušaju Beatlese i raspravljaju o najboljim igračima Manchester Uniteda.

Najveći stadion na svijetu

Stadion Prvog svibnja nalazi se u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje i ima 150.000 sjedećih mjesta, što ga čini najvećim nogometnim stadionom na svijetu. Završen je 1. svibnja 1989. Površine je 202 tisuće m² i ima osam katova. Osim sportskih nadmetanja koristi se i za sletove tijekom velikih državnih praznika.

Shin Sang-ok

Jedna od bizarnijih priča je ona o proslavljenom južnokorejskom redatelju Shinu Sang-oku i njegovoj supruzi koji je sjevernokorejska vlada otela i prevezla u Sjevernu Koreju. Razlog? Kim Jong-Il želio je poboljšati filmsku industriju u svojoj zemlji. Shin je režirao sedam propagandnim filmova, a Kim je bio izvršni producent. Najpoznatiji film je loša kopija "Godzille" naziva "Pulgasari", a radnja prati malu lutku od riže koja naraste u mitskog biće koje pomaže seljacima proleterima da svrgnu feudalnu monarhiju koja je uništavala njihovu zemlju. Bračni par uspio je pobjeći nakon osam godina zatočeništva, tijekom filmskog festivala u Beču.

Nije baš raj za turiste, ali sigurno je (od terorista)

Iako vam nitko neće preporučiti turistički posjet Sjevernoj Koreji (mogli biste završiti u zatvoru zbog krađe propagandnih postera), barem možete biti sigurni od terorističkih napada. Naime, Sjeverna Koreja jedna je od najsigurnijih zemalja, a ako želite zbrisati od terorista, možete posjetiti i Mongoliju, Madagaskar, Kambodžu, Zimbabve, Honduras i Angolu.

Dođite i pogledajte slavnog mrtvaca

Jedna od najvećih atrakcija je Palača sunca gdje se nalazi balzamirano tijekom Kim Il-sunga kojeg možete škicnuti čak i ako ste strani turist, ali samo četvrtkom i nedjeljom.

Inače, Sjevernu Koreju prilično je lako posjetiti (ako niste predstavnik medija). No morate poštovati stroga pravila. Primjerice, ako se odbijete nakloniti kipu Kim Jong-una, bit ćete zatvoreni u svojoj hotelskoj sobi do kraja vašeg posjeta i neće vam biti dopušteno da se vratite u zemlju.

I samo onako usput, zemlja koja je u apsolutno ekonomskom kaosu (o kojem ćemo nešto kasnije), izgradila je 34 tisuće kipova Kimu Il-sungu.

Ri Chun-hee - TV legenda

Možda ne znate za ime Ri Chun-hee, ali vidjeli ste je barem jednom. Slavna TV voditeljica koja svojim uživljenim nastupima žari i pali malim ekranima već 40 godina, poznata je i kao "narodna voditeljica". Iako je u mirovinu otišla još 2012. vraća se da odradi važne objave kao što je to bio slučaj s nedavnim lansiranjem. Ako je nikada niste čuli, vrijeme je da to učinite. 

I još ponešto za turiste

Na Trip Advisoru možete pronaći neke vrhunske recenzije hotela u Sjevernoj Koreji. Uglavnom, tijekom doručka pripazite da se baš ne raspojasate jer osoblje hotela prekorit će vas ako uzmete previše kuhanih jaja.

Sve je u betonu, tuševi imaju samo hladnu vodu, kreveti su pretvrdi, struja se isključuje preko noći, a prekidači uglavnom ne rade. Neki hoteli čak nisu imali ni madrace na krevetima već su podnice prekrili jastucima.

Stoga, ako tako izgledaju hoteli, pobrinite se da ne završite u zatvoru.

Nisu baš najgori

Iako se često koristi kao primjer politički autoritativne države bez premca, treba imati na umu da je Sjeverna Koreja tek treća na listi. Ispred nje se nalaze Somalija i Sirija.

Harmonika - narodni instrument

Tijekom devedesetih svi učitelji u državi morali su naučiti svirati harmoniku. Kao što je to napisala Barbara Demick u svojoj knjizi "Nothing to Envy: Real Lives in North Korea", objašnjavajući popularnost ovog instrumenta: "Nazivali su je narodnim instrumentom jer bila je prijenosna i mogli ste je nositi na rad u polju.

Najbolja biografija na svijetu

Ovo je mnogima opće mjesto, ali nije loše ponoviti gradivo. Uglavnom, Kim Jong-il ima biografiju koju kao da je pisala osoba na drogama. Uglavnom, Kim je rođen pod dvostrukom dugom, a nakon njegova rođenja na nebu se pojavila nova zvijezda. Hodati je naučio sa samo tri tjedna, pričati s osam tjedana, a u školi je znao toliko o povijesti da je ispravljao učitelje. Napisao je preko 1500 knjiga, dvije opere (koje su "bolje od bilo čega u povijesti glazbe") i stručnjak je za kinematografiju (najbolji filmovi bili su mu "Petak 13.", "Rambo" i bilo što s Elizabeth Taylor) i golf, koji je s vremenom napustio jer nije mogao postati bolji nego što jest (a to znači najbolji u povijesti golfa). Svojim raspoloženjem može mijenjati vrijeme, a od manjih postignuća, tu je dizajniranje impresivnih građevina.

Nije dobro kršiti zakone

Budući da se nalaze visoko na listi država koje krše ljudska prava, logično je pretpostaviti da nije dobro kršiti zakone. Naime, postoji nešto što se naziva "tri generacije kazne". Dakle, ako sud jednu osobu proglasi krivom i pošalje je u radni logor, tamo će završiti i cijela obitelj, a naredne dvije generacije rođene u logoru, tamo moraju ostati doživotno.

Nije 2017., tek je 105.

U Sjevernoj Koreji sve počinje 15. travnja 1912. što znači da nije 2017. već 105.

Najpismeniji na svijetu?

Iako ovom podatku treba pristupiti s rezervom (budući da su sami izašli s ovim brojkama), Sjeverna Koreja najpismenija je zemlja na svijetu, što znači da je 100 posto stanovnika pismeno. Usporedbe radi, u Hrvatskoj pismeni čine 98,1% stanovništva.

Crni sin

Najstariji sin Kim Jong-Ila, Kim Jong-Nam, najproblematičniji je član obitelji. Tijekom 2001. osramotio je obitelj kada je s lažnom putovnicom uhićen u jednoj japanskoj zračnoj luci. Putovnica je glasila na ime Pang Xiong (u slobodnom prijevodu "debeli medvjed"), a tijekom ispitivanja priznao je da je u Japan došao kako bi posjetio Disneyland. I dok neki tvrde da je to razlog zbog kojeg je 2003. deportiran iz zemlje, drugi izvori tvrde da je razlog bila njegovo zalaganje za reforme.

Nakon izgona povremenom je kritizirao očev režim, a početkom ove godine ubijen je u zračnoj luci u Kuala Lumpuru. Malezijske vlasti tvrde da se radilo o atentatu iza kojeg stoje sjevernokorejske vlasti.

Svakodnevica

Budući da imaju samo 28 internetskih stranica (od kojih su sve grozno dizajnirane i pod kontrolom vlasti), stanovnici S. Koreje nemaju pojma što se događa u ostatku svijeta. Tako im je vjerojatno lakše podnijeti ne posebno sjajnu situaciju u kojoj žive. Prosječni radnik zaradi od 100 do 300 kuna mjesečno (ovisno o izvoru), ali moguće je zaraditi sa strane. Struja se isključuje tijekom noći, nešto manje od tri posto cesta je asfaltirano, djeca u školama moraju kupiti vlastite stolove i stolice, a kad smo već kod stolice, ljudski izmet koristi se kao gnojivo zbog nestašice.

I dok ćete u zatvoru završiti zbog budalaština kao što su gledanje TV kanala koje ne kontrolira vlada ili motanje duhana u novinski papir na kojem se nalazi slika King Il-Sunga, konzumacija marihuane je legalna. Možete je najnormalnije kupiti u trgovini i pušiti na javnom mjestu. Isto tako, cuga teče u potocima.

Dakle, nije sve tako crno.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij