ANDROID
Koliko god prijetnji najpopularniji mobilni operativni sustav na svijetu imao, virusi su još danas dosta rijetka pojava. Najvažniji zadatak je zapravo utvrditi radi li se uopće o virusu ili o nekoj nametljivoj aplikaciji koju smo dobrovoljno instaliral.

U slučaju da vaš uređaj zbilja zatrpa zlokobni malware, objasnit ćemo vam kako uređaj ubaciti u Safe mode i, ukoliko zatreba, maknuti administratorski status nametljivoj aplikaciji koju ćete nakon toga deinstalirati. Ako ta metoda ne urodi plodom, uvijek vam preostaje povratak na tvorničke postavke, premda to ne bismo baš preporučili osim ako ste napravili backup svih podataka.

Nego, idemo redom!

Prije nego što išta napravimo, vrijedi naglasiti da postoji šansa da vaš Android uopće nije zaražen. Ono što vidite puno je vjerojatnije reklama koja vas pokušava uvjeriti da je vaš predivni telefon pod napadom zloćudnog softvera te kako je jedino riješenje da skinete neku nepotrebnu aplikaciju. Druga mogućnost je da se vaš telefon usporio zbog zatrpane memorije i prevelikog broja instaliranih appova.

Kako biste bili apsolutno sigurni da vaš uređaj nije pod napadom, najpametnije je jednostavno pronaći antivirusnu aplikaciju. Neki od najboljih na tržištu su Bitdefender Mobile Security, AhnLab V3 Mobile Security i Norton Security and Antivirus. Ako ste apsolutno sigurni da po vašem uređaju hara malware, objasnit ćemo vam kako to učiniti, no prije nego što to učinimo, vjerujemo da je bitno da razjasnimo nekoliko stvari.

Otkuda dolaze virusi za Android?

Najčešća metoda kojom zloćudni softver dolazi na vaš telefon je na leđima aplikacije. Ovu dobro isprobanu metodu koriste najozloglašeniji virusi za Android s kojima smo se u prošlih nekoliko godina susreli: Gunpoder, Ghost Trojan, Googlian i Godless na uređaj dolaze ovom metodom, dok Mazar pokušava na vaš uređaj progurati preglednik Tor (kojeg, očekivano, nećete downloadati).

Kompanija Checkpoint nedavno je upozorila korisnike Androida da ne skidaju 'vodiče' za Pokemon Go ili Fifu na Google Playju. One, naime, vaš uređaj pretvaraju u tihi botnet za reklamni softver. Stvar je u tome da sve ove aplikacije zaobilaze Googleovu obranu zubog bezopasne prirode njihove glavne komponente - aplikacije. Korisnici bi odmah trebali blokirati administratorske ovlasti aplikaciji te ju spriječiti da se ukorijeni na njihovom uređaju.

Koja je njihova namjena?

Virusi na Androidu imaju zbilja hrpu funkcija, od zlokobnih procesa koje pokreću pomoću vašeg uređaja, krađe osobnih informacija ili downloadanja dodatnog softvera bez vaše ovlasti (naknadno instalirani softver nije nužno zlokoban). Što god oni radili jedna im je karakteristika zajednička - ne želite ih na svojem uređaju.

Kako ih izbjeći?

- Ne instalirajte aplikacije koje nisu sa Google Playa osim ako ste apsolutno sigurni da znate što radite. Ova funkcija bi trebala biti isključena u samome startu. Ako nije, otiđite na Settings, pa u Security te tamo isključite opciju Unknown Sources.

- Izbjegavajte klonove aplikacija. Lako ih je prepoznati po imenu autora, tipfeleru u imenu ili besmislenim slikama same aplikacije.

- Provjerite dozvole: Bez obzira gdje instalirali app, važno je provjeriti što joj dozvoljavate. Nikad, ali nikad joj ne dajte administratorske ovlasti. Zar video playeru zbilja treba popis vaših kontakata?

- Ažurirajte softver uređaja. Najnovija verzija Android OS-a možda nije dostupna vašem telefonu ili tabletu, no vrijedi provjeriti je li vaš telefon ili tablet ažuriran najnovijom verzijom dostupnoj baš njemu.- Instalirajte Antivirus: Ovaj korak nije apsolutno nužan, no ako ste već toliko paranoični, ne može vam naštetiti. Samo vodite računa da velik broj antivirusa zna 'prepoznati' prijetnju koja to zapravo nije

Kako izbrisati virus s Androida?

Za početak prebacite svoj uređaj u Safe mode. Ovo spriječava pokretanje bilo kakvih aplikacija koje nisu od Googlea, što znači da se neće pokrenuti ni malware.

Na većini uređaja potrebno je stisnuti gumb za uključivanje uđređaja kako bi došli do opcija za gašenje i nakon toga izabrati Safe mode. Ako to ne funkcionira, onda googlajte 'How to put (ime vašeg uređaja) into Safe mode' i slijedite uputstva. Kada ste u Safe modu, vidjet ćete ispis 'Safe mode' na dnu ekrana.

Uđite u Settings, izaberite Apps i pogledajte što se nalazi pod tabom Downloaded. Velike su šanse da vaš uređaj ne radi najbolje otkad ste instalirali 'onu novu aplikaciju'.  Ako ne znate ime aplikacije, odite niz listu i tražite one čudnog imena ili one čije se instalacije ne sjećate.

Tapnite na zloćudni app kako biste otvorili dijalog s njegovim imenom i nakon toga tapnite na Uninstall. Opcija za deinstalaciju u nekim će slučajevima biti siva, što znači da je app sam sebi dao administratorske ovlasti. U tom slučaju izađite izbornik i odite na Settings, Security, Device Administrators. Tu ćete pronaći listu aplikacija na vašem uređaju koje imaju administratorske ovlasti. Sve što trebate napraviti je maknuti kvačicu koja stoji pored malwarea i nakon toga Deactivate.

Nakon toga ćete moći pobrisati aplikaciju iz Apps izbornika te potom izaći iz Safe modea time da restartate uređaj.

Izvor: tportal


KOMENTARI: