SVIJET U SEDAM DANA
Tvorac Asgardije, Rus Igor Ašurbejli, najavio je za jesen lansiranje mini-satelita kojim ta prva suverena država u svemiru dobiva svoj teritorij na radost pola milijuna Asgardijaca, među njima i 1019 Hrvata. Trener Manchester Uniteda Pep Guardiola traži referendum za odcjepljenje Katalonije. U Egiptu predložili zakon o spolnom sakaćenju žena jer muškarci pate od impotencije i ne mogu udovoljiti ženskoj pohoti. O zanimljivostima iz svijeta čitajte u tjednom pregledu Davorke Grenac

Najnovije vijesti stižu iz Asgardije, prve suverene države u svemiru. Njezin osnivač, ruski znanstvenik i stručnjak za svemir Igor Ašurbejli, zvani 'Otac Osnivač' održao je prošloga utorka novu pressicu u Hong Kongu, najavljujući lansiranje satelita ove jeseni kojim će Asgardija biti i fizički prisutna u svemiru.

Mini satelit težak nepuna tri kilograma i lansiran nekih 500 kilometara od Zemlje, nosit će imena i podatke o pola milijuna građana Asgardije, koliko ih je dobilo državljanstvo nakon osnivanja svemirske nacije krajem prošle godine.

Podsjetimo: Igor Ašurbejli je 2013. u Beču osnovao Međunarodni istraživački centar (AIRC) okupivši vrhunske stručnjake na području high-tech industrije i tu je rođena ideja o osnivanju neovisne nacije, tamo gore na nebu, posvećene univerzalnim idealima koje bi trebali dijeliti svi Zemljani te je nazvana prema Asgardu, nebeskom gradu iz nordijske mitologije. Država ima ustav, grb, zastavu i himnu, a lansiranjem satelita dobiva i (svemirski) teritorij, pa bude li išlo sve po planu, Ashurbeyli predviđa primanje Asgardije u UN u proljeće 2018.

Građanin Asgardije mogao je postati svatko s e-mail adresom. Najviše se prijavilo Kineza, Amerikanaca, Turaka, Brazilijanaca i Britanaca, a među njima je i 1019 hrvatskih Asgardijevaca. Problem je samo u tome što je u Asgardiji tek 17 posto žena.

U ustavu prve svemirske nacije, stoji: 'Asgardija je prva svemirska ustavna monarhija sa zakonom iznad etničkih, vjerskih i nacionalnih podjela, temeljena na moralu, pravednosti, miru i jednakom dostojanstvu svakog ljudskog bića koje gleda u budućnost i beskonačni prostor Svemira'. Pa još kaže: 'Asgardija se ne bavi politikom. U Asgardiji nema mjesta političkim strankama, ali svaki Asgardian može slobodno sudjelovati u političkom životu na Zemlji.'

Mnogima na zemlji to je melem za dušu. Onih 20.219 britanskih Asgardijevaca možda bi se lakše snašlo u novom virtualnom domu, negoli kod kuće gdje ne mogu proći London Bridgeom da ih ne pokosi neka teroristička budala ili da ne svjedoče katastrofalnom požaru u 24-katnom stambenom Grenfell Toweru sa 120 stanova u londonskoj četvrti North Kensington, u noći 14. lipnja. Dan kasnije policija je brojala 12 mrtvih, bojeći se da broj nije konačan, no potraga za unesrećenima nije bila odmah moguća zbog opasnosti od urušavanja zgrade. Više od 30 je ranjenih, 18 u kritičnom stanju.


Londonski gradonačelnik najavio je veliko pospremanje u britanskom građevinarstvu

A tu opet poznata priča: u više navrata stanari su se uzalud žalili na niz propusta prilikom obnove zgrade prije dvije godine, bojeći se da bi zbog građevinskih mućki, alarmantne korupcije i pranja novca, moglo doći do katastrofe. I došlo je, a bilo je samo jedno stepenište s jednim izlazom u nuždi, bez raspršivača, alarma i s novom fasadom od lako zapaljivih materijala... Nakon ove nesreće slijedi veliko pospremanje u britanskom građevinarstvu, obećava gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Zbog vatrene katastrofe Britanci su načas zaboravili na nedavnu izbornu katastrofu premijerke Therese May, osuđenu na koalicijske muke zbog gubitka parlamentarne većine u presudnom trenutku kada za desetak dana počinju pregovori oko izlaska UK iz EU. Donedavni član parlamenta i glavni urednik Evening Standarda, konzervativac George Osborne premijerku je bez pardona nazvao 'hodajućim mrtvacem', ali premijerka se neda. Brexit gura dalje po utvrđenom datumu početka pregovora.


Požar u Londonu

Među 15 nacija iz kojih se prijavilo najviše Argadijaca nema Francuza. Njih ionako trenutačno trese 'macronmanija'. Proeuropski šarmer Emmanuel Macron, kako i naši mediji časte novu francusku političku zvijezdu, u samo je 40 dana preuzeo svu vlast. Prema rezultatima parlamentarnih izbora prošloga je vikenda njegova  stranka Republika u pokretu (REM) stara tek 14 mjeseci na korak do osvajanja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini. Ovaj je tjedan zato bio obilježen slatkim iščekivanjem drugoga kruga, kada prema nekim projekcijama Macron može dobiti veću parlamentanu većinu od Charlesa de Gaullea 1968. godine.

Macronu je među prvima čestitala Angela Merkel, ali to ne znači da će Francuzi lako odustati od kazne Volkswagenu zbog varanja s ispušnim plinovima u visini 19.7 milijuna eura. Taj iznos, piše Le Monde, jeste 10 posto volkswagenove zarade od prodaje 946.087 vozila na francuskom tržištu od 2012. do 2014. kojom je tvrtka stekla 22.78 milijardi eura 'koristi prevarom'.


Merkel i Macron u Berlinu

Od 11.167 Argadijaca iz Indije neki su možda svjesni činjenice da će od 860 milijuna zaposlenih (od 15 do 64 godine starosti) njih 32.4 milijuna 2050. biti stariji od 60 godina, ali da njih 61.7 posto neće imati niti jedne jedine rupije mirovine, ukoliko će na snazi biti današnji mirovinski sustav.

Nije lako biti u ratom iscrpljenom Jemenu u doba kolere, gdje se prema najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije do 7. lipnja broj sumnjivih slučajeva oboljelih od ove strašne bolesti popeo na 101.820, a broj umrlih na 791. U 46 posto slučajeva riječ je o djeci mlađoj od 15 godina.

Tko zna koliko od 10.086 građana Španjolske prijavljenih na Argadijskoj adresi želi da se Katalonija odcijepi od matice zemlje. U svakom slučaju, trener Manchester Uniteda, Pep Guardiola prošloga je vikenda na skupu od 40.000 građana Barcelone prizivao referendum o katalonskoj nezavisnosti.


Pep Guardiola

'Pokušavali smo 18 puta postići sporazum o referendumu, ali odgovor je uvijek bio negativan', grmio je Guardiola na katalonskom, španjolskom i engleskom.

Dok katalonska vlada referendum najavljuje za 1. listopada, iz Madrida poručuju da je on nezakonit. 'Mogu ga najavljivati koliko žele, ali do njega neće doći', poručuje zamjenica španjolskog premijera Soraya Sáenz de Santamaría, a jedan ministar u vladi to ocjenjuje kao 'novi strateški korak u ništa'. Drugim riječima, Kataloncima ostaje da se presele u Argadiju.  

P.S. Kada biste malo prizemljili u egipatski parlament, mogli biste nabasati na niz živopisnih prijedloga novih zakona. Što kažete na onaj o obveznom nošenju uniformi u svim obrazovnim ustanovama, uključujući sveučilišta, uz obrazloženje da bi se time spriječilo nošenje poderanih traperica i pomoglo u borbi protiv 'otkrivanja tijela'?

Parlamentarac Shadia Kheidr predložio je zakon kojim bi se do tri godine zatvora kažnjavala neposlušnost roditeljima. Nije rečeno odnosi li se to na maloljetnu ili punoljetnu djecu. Saborski zastupnik Abla Al-Hawary predložio je zakon o kažnjavanju zaručnika ako odustanu od vjenčanja da se izbjegnu svađe partnera i njihovih obitelji oko podjele poklona. Pao je i prijedlog zakona o obveznom testiranju nevinosti djevojaka prilikom upisa na sveučilište.

Zašto? Da se spriječe 'urfi' (divlji) brakovi. Prema prijedlogu jednog zakona, egipatske bi se žene morale podvrgnuti FGM-u (sakaćenju ženskog spolovila) da im se obuzda seksualni apetit. Predlagatelj je to obrazložio potrebom za spašavanjem egipatskih muškaraca koji pate od impotencije i ne mogu udovoljiti pohoti svojih partnerica.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI: