hren

Sutra se obilježava "Dan ružičaste vrpce", posvećen ranom otkrivanju raka dojke. Ove se godine, pod nazivom "Pet do dvanaest", centralna akcija održava u Zagrebu, a u Kaštelima obilježavanje organiziraju žene Foruma SDP-a dijeljenjem prigodnih ružičastih vrpci i uputa gdje se promiče edukacija žena o samopregledu dojke.

Cilj ove akcije je, kako nam je kazala predsjednica kaštelanskog Foruma žena SDP-a Kaštela Keti Lučin, da bi ranim otkrivanjem raka dojke žene bile uspješno operirane i u što kraćem vremenu se vratile redovnim životnim aktivnostima. Akcija će se, kako je najavljeno, provoditi od 11.55 sati pred većim trgovačkim kućama duž Kaštela.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost)

  Nedavno su ovakvu akciju, doduše pod nazivom Dan narcisa imale žene iz udruge Golubice. Meni se čini da ove SDP-ovke njih kopiraju. Neka nam i one nabave jedan mamograf, a onda će se bit lako pregledat

  oko 14 godina prije
 • Rak (SotokucoBrce)

  Pa ipak se tice teme tako da cu vam pokusati prenjeti tu vijest.

  Naravno da je prevencija vazna i pravovremeno otkrivanje je presudno u uspjesnosti lijecnja ali sta s razvijenom bolesti recimo kod melanoma koze?

  U Americkom gradu Bethesda je za posljednjih 18 mjeseci ucinjen dobar a mozda i odlucujuci prvi korak u borbi sa ovom teskom, neizljecivom bolescu, koja je pogodila skoro svaku obitelj na ovoj planeti. I moj otac je umra od raka.

  Prilikom testa kojim je bilo podvrgnuto 17 teskih bolesnika s diagnozom zlocudnog melanoma koze, a kojima su lijecnici davali maksimalo 3-6 mj. zivota, u dvojice je doslo do potpunog izljecenja!
  Na ostale nazalost nova metoda nije imala ucinak, vecina ih je (12) do danas umrla.
  Radi se o lijecenju genetickom terapijom, prilikom koje su pacijentima iz krvi izvadena biiela krvna zrnca (limfociti T), ista su poslije genetski popravljena, razmnozena, te vracena u tijelo da bi ga rijesila zlocudnih stanica.
  Iako se radi o skromnom uspjehu, statisticari ce vec izracunati, je to po znanstvenicima dokaz da lijecnje stvarno radi. Testi su dokazali da su se genetski modificirane stanice limfocita stvarno promijenile u \"ubojice\" stanica raka, te da su te stanice trazile po tijelu i ubijale ih.
  U jednog pacienta je melanom koze savim nestao a metstaza po jetri se smanjila na toliko da je mogla biti operirana. U drugog je stvar bila jos gora, mestastaze su bile po kozi, plucima i limfaticnim cvorovima, i u ovog pacijenta je doslo do ustupanja zlocudnih stanica. Ti dva pacijenti su danas bez ikakvog nalaza!
  Znanstvenici se nadaju da ce u relativno blizkoj buducnosti biti moguce \"popraviti\" T-stanice koje ce se onda specijalizirati na trazenje i unistavanje zlocudnih stanica raka dojke, jetre, pluca, prostate itd.

  Eto pa valjda ce i ova borba jednom zavrsiti nasom pobjedom a svijet ce opet biti o nesto srecnije mjesto za zivot.

  oko 14 godina prije
 • eva (Gost)

  treba podržati svaku akciju koja može mnogima špomoć ali ne i ako organizatori najveći dio prikupljenih sredstava prigrabe za sebe...

  oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij