hren
Polog bi se, osim na kućanske aparate, mogao plaćati i prilikom kupnje novog automobila, koji bi se vlasniku vratio kad automobil odloži u za to određen otpad.

Hoće li hrvatski građani ubuduće plaćati kauciju prilikom kupnje automobila, bijele tehnike i ostale elektronike, znat će se tek nakon što Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva krajem godine dovrši nove pravilnike o zbrinjavanju ostalih kategorija otpada - starih vozila, bijele tehnike i elektronike - kao i pravilnike o zbrinjavanju baterija i akumulatora te otpadnih ulja. Nakon što je u uporabu krenuo Pravilnik o zbrinjavanju ambalažnog otpada, koji je uveo kauciju na plaćanje ambalaže i ekološke rente za proizvođače, Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva dovršava još nekoliko pravilnika koji će najvjerojatnije na isti ili sličan način riješiti zbrinjavanje ostalog otpada.

Iako se u Ministarstvu još uvijek ne mogu saznati detalji i novosti u novim pravilnicima, neslužbeno se doznaje da će oni, prije svega na teret proizvođača i uvoznika, uvesti posebne ekološke naknade za zbrinjavanje, odnosno ekološke rente za vozila, bijelu tehniku i slične uređaje. Također još nije siguran model po kojem će krajnji korisnik, odnosno građani sudjelovati u plaćanju naknada, te modeli po kojima će nakon korištenja proizvoda dobiti natrag plaćenu naknadu. No, najvjerojatnije će to biti kaucija, odnosno depozit poput onoga koji plaćamo kod kupnje pića i napitaka u ambalaži. Koliko točno, nije poznato, no najizglednije je da je riječ o manjim iznosima, do 100 kuna, koji će se vraćati vlasniku aparata u bilo kojoj većoj trgovini bijele tehnike ili elektronike te reciklažnim dvorištima prilikom vraćanja starog uređaja. Polog bi se, osim na kućanske aparate, mogao plaćati i prilikom kupnje novog automobila, koji bi se vlasniku vratio kad automobil odloži u za to određen otpad. Doznaje se da će pravilnikom biti određena naknada od 350 do 700 kuna po automobilu, koju će Fondu za zaštitu okoliša plaćati proizvođači ili uvoznici, a koji je namijenjen kasnijem zbrinjavanju automobila.

U desetak godina zbrinuti 800.000 starih automobila
Prema Strategiji gospodarenja otpadom iz 2005. godine, u Hrvatskoj je 2002. bilo registrirano oko 1,2 milijuna osobnih automobila, 128.000 teretnjaka te po 10.000 autobusa i kombija - što je oko 1,348.000 vozila. Prosječna starost automobila prelazi 11 godina. Novi, stroži pravilnik o tehničkom pregledu vozila, na snazi od 1. listopada 2004., mogao bi eliminirati više od 100.000 vozila koja se ne isplati popravljati. Procjenjuje se da bi, prema nekim predviđanjima, za sljedećih desetak godina trebalo zbrinuti oko 800.000 starih vozila.

Izvor: Vjesnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost)

  TRIBA UVEST I U OVO REDA

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Ako prvi vlasnik proda auto, jel se polog vraća zadnjem vlasniku?

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Nekupuje se auto svake godine to moze samo budali past napamet.Za 20 godina inflacija poide pineze.To je pljacka na moderan nacin.B:M:

  oko 14 godina prije
 • Vidi (Gost)

  To se svugdi u svitu zove POREZ.
  U nas to triba nazvat EKOLOŠKI porez.

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Čemu stavljati još jedan namet na kupovinu vozila? Koja kaucija? Bilo bi pametnije isplaćiviti određene novce one tko dovede auto na odlagalište/reciklažno mjesto. A ta mjesta bi se financirala od proizvodnje sekundarnih sirovina.

  oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij