hren

MEĐUNARODNI ZBORSKI FESTIVAL
20. međunarodni zborski festival Cro Patria,održati će sr u subotu, 26. studenog i u nedjelju, 27. studenog u organizaciji Glazbene mladeži Split (GMS).

GMS djeluje punih 45 godinau okviru Hrvatske i Međunarodne organizacije glazbene mladeži, Jeunesses Musicales International, jedne od najvećih nevladinih organizacija koja je započela s radom 1945. godine u Belgiji. Osnovna djelatnost GMS-a je promocija mladih glazbenika i odgoj mlade publike još od predškolskog uzrasta pa sve do završetka fakultetskog obrazovanja. Iako je naglasak djelovanja GMS na klasičnoj glazbi, u sklopu Glazbene mladeži promoviraju se svi glazbeni stilovi, pojedinačno te grupno muziciranje, a jedan od ciljeva je i očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine koja se njeguje educiranjem putem raznovrsnih programa ili koncertnih ciklusa. Upravo je na tom tragu CRO PATRIA dala nemjerljiv doprinos hrvatskoj glazbenoj i zborskoj kulturi proteklih 20 godina, potičući suvremene hrvatske skladatelje, ali ne zaboravljajući baštinska djela hrvatskih skladatelja poput Borisa Papandopula, Jakova Gotovca, Josipa Hatzea, Ive Paraća, itd.

Proslavu 20. obljetnice obilježavamo nastupima zborova, koji se na ovom izdanju neće natjecati već će se predstaviti raznovrsnim repertoarom duhovne glazbe, koja je u Cro Patriju utkana od samih početaka.

U subotu, 26. studenog, u prostorijama Glazbene mladeži Split (Zagrebačka 23), u 12 h održat će se predstavljanje monografije Međunarodni zborski festival/Dani duhovne glazbe Cro Patrija: 20. obljetnica, moderator programa je Marin Kaporelo, ravnatelj GMS a monografiju predstavljaju urednice izdanja, muzikologinje dr. sc. Ivane Tomić Ferić i Karmen Širović, uz nastup Muškog vokalnog sastava Delmati.

U subotu, 26. studenog upopodnevnim satima predstavit će se splitski zborovi, prvo Dječji i Djevojački zbor Glazbene škole Josipa Hatzea u 17 i 45 h u Crkvi sv. Frane na Obali, a zatim će u 18 i 30 h na pozornici na Rivi uslijediti Otvaranje adventa u Splitu - Večer splitskih zborova i vokalnih ansambala.

20. međunarodni zborski festival Cro patria – Retrospektiva CANTICUM NOVUM održat će se u nedjelju, 27. studenog u 20 h u crkvi Gospe od Zdravlja, gdje će GMS biti uručena Povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture među mladima te promociji mladih glazbenika u Republici Hrvatskoj i u svijetu, u prigodi 45. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja GMS-a. Odlikovanje će uručiti izaslanik Predsjednice Republike gosp. Andro Krstulović Opara, predsjednik saborskog odbora za prosvjetu, kulturu i znanost. Očekuje nas bogata koncertna večer uz nastup zborova; Gradski zbor Brodosplit, Mješoviti komorni zbor Pro arte (MostarBiH) i Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Tom prigodom GMS će uručiti nagrade  najzaslužnijim osobama iz umjetničkih, književnih i organizacijskih krugova koje su svojim angažmanom pridonijeli obogaćenju Festivala.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij