hren
SOLINSKI FESTIVAL ETNOGLAZBE PROŠAO U ZNAKU DOBRIH VIBRACIJA I GLAZBE S CRNOGA KONTINENTA
Plemenski bubnjevi odjekivali su ovoga vikenda Solinom i može biti i da su oni napokon dozvali kišu koja se ovih dana stalno nešto nećkala, prijeteći oblacima koji su se nadvijali nad gradom. Festival EthnoAmbient Salona briljirao je i ove, 2006. godine.

U noćima petka i subote, koliko je sve trajalo, iz solinske Gradine, gdje se festival održavao, širila se s pozornice po brojnoj publici i još dalje ogromna pozitiva. Možda zvuči šablonski, no zaista je tako bilo. Naime, prvu večer je nastupila klapa Oštro iz Konavala. Dakle, sve je krenulo s domaćim, i to tradicionalnim napjevima konavoskog i dubrovačkog kraja. Uslijedila je Slovenka Brina Vogelnik i darovala nastupom publici pregršt dobrih emocija i ljubavi.

- Ovdje je tako lijepo, ovo je najbolji festival! - rekla je mlada umjetnica u mikrofon, vidljivo dirnuta atmosferom. Brinina crvena haljina, osebujna interpretacija i kretanje na sceni, ali i nenametljivost, izrazita osjećajnost, uz odličnu svirku benda, oduševili su sve prisutne.

Brinu je na pozornici zamijenio Kries (ex Legen) i smijenio njezinu nježnu magiku snažnim zvukom ritualne atmosfere. Kries s Iijericama, afričkim djembama, diplama, elektronikom, karizmatičnim Mojmirom Novakovićem (koji je i glavni organizator čitavog festivala) pokazali su još jednom da imaju svoju vjernu i brojnu publiku koja strpljivo čeka na njihove Koncerte.

Subota je bila rezervirana samo za strance, i to slavensko-afrički spoj. Nakon Juliena Jacoba, grupa "Šafran" iz Slovačke donijela je glazbeno naslijeđe svoje zemlje. Ali ono što je sasvim raspametilo publiku bili su afrički bubnjevi Jamo Jamo Artsa, obrazovno-umjetničke organizacije koja je posvećena približavate nju zapadnoafričke kulture ostatku svijeta.

- Nemojte da se zagrijavamo, jer ćemo onda do jutra svirati - rekao je pripadnik Jamo Jamoa publici kad se prvi put tražio bis. Umjetnici koji inače žive u Londonu, originalno su iz Gane, Gvineje, Senegala, Malija i trude se naučiti i kako glazbeno kulturno naslijeđe, tako i sve jezike koji se u tim zemljama govore. Jamo Jamo Arts je osnovao Landing Mane, koji je učio kako od oca plesača tradicionalne plesove senegalskog plemena Djole, tako i moderni ples, afro jazz i klasični balet na Nacionalnom konzervatoriju u Dakaru.

- Jamm ak hewall - poručio je Landing svim čitateljima za kraj na senegalskom jeziku wolofu, što hoće reći "mir i ljubav".

Priroda, sunce i krv

- Ljudi su ovdje vrlo topli, podsjeća me na Afriku. Daju 150 posto od sebe. Kultura putuje i nije u opasnosti. Od svog oca sam naučio da se možeš i otvoriti drugim kulturama i istovremeno zadržati svoje korijenje - rekao je Landing Mane, odjeven u živopisni tradicionalni afrički kostim kao i ostatak grupe, te je objasnio kako zelena, žuta i crvena boja kakve nalazimo na mnogim zastavama afričkih država, ali i na jamikanskoj, a koje su i oni imali na mnogim detaljima po nošnji i instrumentima, zapravo znače prirodu, sunce i krv.

Izvor: Slobodna Dalmacija


Slike: Subota 12.08.2006. 

Julien Jacob

Grupa "Šafran" iz Slovačke

Jamo Jamo Arts


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • y (Gost)

  B R A V O ! ! !

  oko 14 godina prije
 • Meme (Gost)

  Slike su odlicne!!!, dokazuju da je atmosfera bila puna naboja.
  Prijedlog je da se priredi izložba slika ove i proteklih godina raznog formata na zidine gradine.Pozdrav :p

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  bilo je odlično

  oko 14 godina prije
 • prijica (Gost)

  nesto pozitivnije nisam odavno dozvila.. jedva cekam iducu godinu 8)

  oko 14 godina prije
 • kv i ses@ (Gost)

  ove ali i prošlih godina oduševila je atmosfera i odabir glazbenika sve koji su prisustvovali. ndamo se da će sljedeće god organizacija bit bolja i zato jedva čekamo...!?

  UZORNI GRAÐANI SOLINSKI

  oko 14 godina prije
 • y (Gost)

  Kako doznajem od organizatora, za slijedeću godinu pripremaju \"the best of\" izvođača koji su nastupali u prvih 9 godina festivala. Garantirano dobar show!!!

  oko 14 godina prije
 • nepoznato (Gost)

  što vi imate protiv zokija on je tip za 100000 :upset :upset :upset :upset :upset

  oko 13 godina prije
 • inana (Gost)

  ajme šta smo se naroljali.....

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij