hren

SUDAMJA
Pod budnim očima mnogih turista koji su se u to vrijeme nalazili na carskom trgu Peristilu, splitski alpinist Ivica Matković u srijedu je točno u podne na križ na vrhu kampanela Sv. Duje izvjesio hrvatsku zastavu i time tradicionalno najavio proslavu Dana zaštitnika grada pod Marjanom i svečev spomendan, 7. svibnja.

Prije toga, u zgradi Gradske uprave Split otvorena je foto izložba "Puls grada" u organizaciji Prve gimnazije i Astor Collegea iz prijateljskog Dovera u Velikoj Britaniji, a u isto vrijeme kad se alpinist Ivica Matković, s vanjske strane katedrale, penjao do vrha kampanela, u Etnografskom muzeju otvorena je izložba "Zvuk-zvek-zvon" na kojoj su predstavljena glazbala u hrvatskom folkloru.

Tijekom dana još će se održati likovna radionica za djecu "Splitska katedrala" i to u 15 sati u Gradskoj knjižnici Trstenik, dok će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održati trojezična čitaonica i druženje polaznika njemačkog i engleskog jezika "Sveti Duje Bože Ujevića". Na rivi će pak biti cjelovečernji koncert KUD-a "Filip Dević".

Obilježavanje Dana Sv. Duje, 7. svibnja, traje dva tjedna tijekom kojih će biti održano 76 programa. Splićani i njihovi gosti, pogotovo turisti kojih je ovih dana u gradu najviše, uživat će u koncertima, klapskim pjesmama, izložbama, predavanjima, procesiji i misi, večeri poezije, lutkarskim igrokazima, tomboli, padobranskim skokovima, Festivalu cvijeća, izložbi fotografije, keramike i splitskih nošnji, sajmu na rivi, Danu zdravlja, te radionici izrade plakata.

Program proslave blagdana Sv. Duje započeo je još 24. travnja u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci gdje je otvorena izložba fotografija prvih deset godina Splitske tiramole, a sve će završiti proslavom Dana Marjana u Park šumi Marjan 15. svibnja u organizaciji Javne ustanove "Park šuma Marjan" i Turističke zajednice grada Splita.

Hrvatska zastava na 65 metara visoki zvonik Sv. Duje postavlja se već 27. godinu zaredom. Ivica Matković ondje je prvi put izvjesio hrvatsku zastavu, popevši se pomoću konopa, još u vrijeme Domovinskog rata u čast onih koji su za tu zastavu dali svoje živote, dok je potom isticanje zastave postalo tradicijom, povodom blagdana Sv. Duje.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij