hren
 

ARHITEKTONSKI NERED
Stranica 'Ugly Croatian Houses' je naišla na fantastičan odaziv, a donosi primjere bezvremenskih remek djela domaćeg kiča.

Pravi hit na Facebooku ovih dana je postala stranica 'Ugly Croatian Houses'

Autorica stranice s kojom smo razgovarali kaže da je pokrenula stranicu iz zezancije, bez namjere da nekoga uvrijedi, ali i sa željom da skrene pozornost na arhitektonski nered u našem životnom okolišu. 

Stranica je naišla na fantastičan odaziv pa se gotovo iz minute u minutu osvježava s novim građevinama od kojih neke doista ostavljaju bez daha.

Ovi primjeri bezvremenskih remek djela domaćeg kiča zaista traže stručnu ekspertizu, pa je Zoran Šprajc u RTL Direkt pozvao dr. Dražena Arbutinu, arhitekta i predavača na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu  koji se bavi i građevinskom baštinom 19. i 20. stoljeća.

"Ovi uratci su zapravo eksces u prostoru. Kad govorimo o arhitekturi, obično se samo dotaknemo ekscesa, i vrlo često samo ekscesa. Nažalost, ovo nije samo primjer vizualnih ekscesa, nego možemo zapravo postaviti pitanje opće psihopatologije, sociološke psihopatologije, kako se uopće događa da takve kuće budu građene", rekao je dr. Arbutina, a zatim i pojasnio kako uopće dolazi do toga da ovakve kuće budu građene. 

Cijeli intervju s arhitektom Arbutinom pogledajte u video prilogu.

Izvor: RTL.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_1136)

  Čekaj malo, još nisu bili ovde

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6211)

  Dođi u Kastela, tamo te cekam ja....

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1136)

  ... u maloj kućici,
  na vrh brdaaaa!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1931)

  Nebi bilo loše da novinari portala malo naprave đir po Kaštelima i slože sami jednu dobru reportažu o našin "genijalnin" intervencijama u prostoru...našlo bi se bisera koliko ti srce oce...

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij