hren

OČELIČENA
Čelik, beton, plastika… sve je to iluzija jer se priroda uvijek vraća u svom sirovom, iskonskom obliku, da bi popravila tamo gdje je čovjek intervenirao, objašnjava nam splitska modna kreatorica Ivana Knezović, koja je prije nešto više od godinu dana pokrenula ekološko orijentirani modni brend “Murva”, a sada javnosti predstavlja svoju novu, drugu po redu, modnu kolekciju.

Nakon što se prošle godine premijerno, i vrlo uspješno, predstavila “Rest and Flow” kolekcijom na napuštenoj željezničkoj stanici na Kopilici, 2. travnja s početkom u 16 sati, Ivana će publici prezentirati novu modnu priču, ovoga puta nazvanu “Steeled” ili “Očeličena”, i to u Kaštel Sućurcu na prostoru nekadašnje tvornice plastike “Jugovinil”.

Ne čupajte obrve!

- “Murva” i “Jugovinil” po mnogo čemu su opozitni svjetovi, a poruka koju želim poslati je jednostavna i glasi: Priroda uvijek pobjeđuje!

Tvornica “Jugovinil” započela je s radom 1949. godine, a ugasila se 1994., iako je nekada bila najveća tvornica plastike u Europi. Uskoro će cijeli kompleks biti srušen te će na njegovu mjestu izgraditi turističke sadržaje. No, kao što vlati trave izbijaju u njezinom pogonu, tako će i ova revija označiti početak nekog novog života.

Osim toga, dokumentacijom revije obilježit će se i posljednji izdisaji “Jugovinila” što bi, vjerujem, moglo biti zanimljivo za buduće naraštaje - kazala nam je Ivana, koja ovoga puta ostvaruje i zanimljivu kolaboraciju s akademskom kiparicom Anom Lončar.

Naime, njezini modeli u rukama će nositi Anine keramičke zdjele nastale u duhu japanske tradicionalne tehnike raku koja slavi radost nesavršenosti. Slično tome, i Ivanina žena iz nove kolekcije je “sirova”, svedena na svoju bit, na iskonsku estetiku, pa su svi modeli koji će nositi reviju dobili instrukciju da ne čupaju obrve.

- Kolekciju sam nazvala “Steeled” ili “Očeličena”, jer je moja žena mentalno spremna suočiti se s teškim izazovima. Ona je samostalna i hrabra, stoga sam unijela i samurajske elemente u krojeve, što znači da odjeća ženi služi i kao štit, ali je ne zarobljava već joj dopušta slobodu pokreta - napominje dizajnerica koja se ni sama nikada ne šminka niti boji kosu.

Na pitanje zašto, Ivana odgovara u duhu zen majstora: “Jer sam si lijepa i ovako”.

Magistrica krojačica

Iako kaže da vjeruje u nesavršenu ljepotu, u njezinim krojevima sve je dovedeno do čistog savršenstva, a kako i ne bi bilo kad joj je krojačica jedna magistrica brodogradnje koja je, kaže Ivana, najpedantnija krojačica na svijetu.

I dok je prva kolekcija "Murve" bila potpuno monokromatska, odnosno čitava u bijeloj boji, za koju sama autorica kaže da predstavlja patnju i uskrsnuće, aktualna kolekcija i bojama predstavlja Ivanine nove životne preokupacije.

- U ovoj kolekciji sam koristila zemljanocrvenu, tirkiznu i modru. Boja cigle predstavlja simbol kuće, gnijezda, doma, a tirkizna nebo, odnosno prijelaz u slobodu. Uz njih sam uvela još i modru kako bih slomila njihovu intenzivnost, odnosno pružila balans - objasnila nam je Ivana Knezović.

Nas je zanimalo i kako maleni brend Murva stoji poslovno. Može li se od ovoga živjeti? Kako pronalazi klijente?

- Najviše mojih mušterija dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država i s Bliskog istoka, a tek onda iz Europe, Kanade i Australije. Uglavnom me kontaktiraju sami nakon što me nađu na Etsyju, Instagramu, Facebooku…, a za proboj mi je dobro došao i nastup na prošlogodišnjem Eco Fashion Weeku u Vancouveru - kazala nam je Ivana, otkrivši nam još kako je čitavu prošlu godinu neplanirano šivala vjenčanice za mladenke širom svijeta, pa je i to bio jedan od razloga da ove godine posegne i za drugim bojama.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • ns (Gost_6244)

  Dana 02.04. radim na recepciji prostora Kemokompleks (ex Jugovinil) u Kaštel Sućurcu. Provjerio sam - nikome nije izdana dozvola za ovu aktivnost na toj lokaciji.

  Molim vas da mi ne stvarate probleme na radnom mjestu navedenog dana.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_115)

  murva pa di murva koja crna ili bila :):):):) sve će šporkat

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2830)

  a di je..poznati..koreograf..dizajner..umitnik..mujo..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1150)

  Revija nije za širu javnost i odvija se u prostoru Adrachema

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6182)

  "Tvornica “Jugovinil” započela je s radom 1949. godine, a ugasila se 1994., iako je nekada bila najveća tvornica plastike u Europi. "

  Netočno. Nije sama započela s radom, nego je izgradila jugoslavenska, komunistička i antinarodna vlast i u taj kazamat ugurala generacije nedužnih radnika koji su morali šutke radit i primat plaću. I nije se sama ugasila, nego je ugasila narodna, oslobodilačka vlast i ujedno oslobodila kuluka i ciganske plaćice nevoljnike koji su u njoj radili.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6182) (Gost_6229)

  i taj nesretni jugovinil je zapošljava nekoliko tisuća radnika. vozilo ih se busevima iz trogirske i kaštelanske zagore do tvornice. ima je jugovinil svoja odmarališta, gradija je stanove. umrlih radnika dicu školova, selu pomaga. ima je ambulantu sa 7 likara raznih specijalnosti i prima na pregled obitelji radnika i ljude iz kaštela. koliko je radnika dicu po fakultetima školovalo zahvaljujuć jugovinilu. je, bija je jedan pogon štetan po zdravlje,a jugovinila više nema ,a ljudi poboljevaju i pored toga šta 20 god. nema jugovinila.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6248)

  "i taj nesretni jugovinil je zapošljava nekoliko tisuća radnika. vozilo ih se busevima iz trogirske i kaštelanske zagore do tvornice."

  E, ali nije valja. I upravo najviše tizin. Sad neka sadu luka ka i didi in.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2882)

  ajde mucite..zato..ste dobili..podpridcinka hr sabora..a di toga ima..samo u danskoj i u nas..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2080)

  Jugovinil je zpošljavao 3.200 radnika,koji su svoju dicu školovali i dobro živili.
  Novi mudroseratori su donili odluku (a naročito Kaštelani skupa sa gore spomenutim Koji je reka da mu je najveći uspjeh u životu zatvaranje JUGOVINILA.Njegova žena u smeću nađe 80.000 njemački maraka i nikom ništa,ni presude ni progona?
  Čovo proda Giričić za 450.000 Eura Berketu 13.700 m2 i 2200 m2 Restoran ,kino kancelarije sa svim inventarom.ŽALOSNO ZAR OVO NIJE PROFITRERSTVO U RATU ??? JUKIĆA da ne spominjem,kako je prevario radnike u stečaju ADRIACHEMA kad se nije žalio na sudu i pobijao RAZLUČNE vjerovnike što je obećao na prvom ročištu.Šta radi DORH???
  Većina radnika nema ujete za mirovinu a oni koji su je dobili mogu plakati uz nju većina je oko 1800 kuna,a najveća Direktora oko3.500 kuna pa ti Živi??

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij