hren
RIJEKA - Nakon trogodišnje realizacije projekta »Rijeka digitalni grad«, riječka gradska uprava prelazi u višu fazu, odnosno projekt 'Inteligentnoga grada', kao vodećeg u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Prijelaz iz 'digitalnog' u 'inteligentni' grad olakšat će život mnogim građanima. Trenutačno su Riječani jedini u Hrvatskoj koji iz svog doma putem portala Grada Rijeke www.rijeka.hr mogu plaćati režije.

Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Vanja Smokvina napomenuo je da putem Interneta građani mogu predati stanje plina, postaviti pitanja čelnicima gradske uprave, kupiti karte za kulturna zbivanja ili putem digitalne karte pronaći nepoznatu ulicu i kućni broj te najkraći put između dvije lokacije u gradu.

Inteligentni grad eliminirati će čekanje u redovima, uštedjeti novac, vrijeme i smanjiti stres, a građani će u svakom trenutku znati gdje im se nalazi koji dokument i u kojoj je fazi obrade. To su pogodnosti koje imaju najrazvijeniji gradovi u svijetu. Riječko je poglavarstvo otvorilo i sjednice građanima pa putem Interneta imaju uvid u sve dokumente o kojima se raspravlja. Riječka gradska uprava prva je uvela i digitalni potpis, ubrzavajući tako proces donošenja odluka i sređivanja dokumentacije.

Uspjesi digitalizacije Rijeke prepoznati su i izvan Hrvatske, pa je to jedini hrvatski grad koji je stvorio sve preduvjete za uključenje u mrežu inteligentnih gradova Europe. Novi iskoraci u odnosu gradske uprave prema građanima temelje se na primjeni suvremenih tehnologija, a cilj im je poboljšanje kvalitete i pružanje svih usluga građanima elektroničkim putem, osiguranje pristupa svim bazama podataka na razini lokalne, regionalne i državne uprave, elektroničko uključivanje građana u različite oblike života grada, njihovu animaciju u procesima upravljanja i odlučivanja u gradu te povezivanje ljudi tehnologijom jednostavnom za uporabu.

Izvor: Vjesnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost)

  Je, nije u njih HDZ.

  oko 14 godina prije
 • Pa šta! (Gost)

  Mi imamo rasvjetu! skoro... I rivu!!!! skoro....Imamo pametne vođe!!! ...... ne... ni to nemamo... ah, propali smo. :sigh

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  al imamo zato ljude na vlasti koji su nepotkupljivi i koji znaju radit svoj posa

  oko 14 godina prije
 • parčina (Gost)

  :grin :p

  dakuće da znan

  dašta nu

  oko 14 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij