hren
ŠETNJA BOTANIČKIM VRTOM OŠTROG LUKŠIĆKE OSNOVNE ŠKOLE
U sklopu nedavno održanog Praznika cvijeća, koji se već tridesetak godina tradicionalno održava u Splitu, ocjenjivani su i vrtovi obiteljskih kuća, terase, balkoni, ali je ovoga puta akcent stavljen na uređenje okoliša oko odgojno-obrazovnih ustanova. Ove je godine kao najljepši i nagradu odnio vrt Osnovne škole Mejaši.

Lijep je, no, usudili bismo se reći, još je u povojima (što mu, dakako, ne umanjuje značenje i važnost s društvenoga gledišta posebno). Barem ako ga uspoređujemo s njegovim "starijim bratom", vrtom Osnovne škole Oštrog u Kaštel Lukšiću. Zato vas u ovom broju vodimo u kratki obilazak ove zelene oaze, oaze iz našega susjedstva.

Hrvatski raritet

Vrt inače datira od 1976. godine, kada, nedugo nakon useljenja u novu školsku zgradu, započinje oplemenjivanje okoliša, do tada prepunog ostataka građevnoga materijala i korova. Djelatnici škole zajedno sa svojim učenicima pomalo kultiviraju prostor budućega školskog vrta. Ni slutiti nisu mogli kako će dvadesetak godina poslije njihov vrt biti jedini školski botanički vrt u Hrvatskoj.

Petog lipnja 1986. godine vrt je proglašen zaštićenim spomenikom hortikulture. Sav biljni materijal pribavljan je sa svih strana svijeta, a od samog početka vrt je uspostavio odličnu suradnju s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu, Arboretumom Trsteno i Botaničkim vrtom na Lokrumu. Brojne vrste dar su pojedinaca i organizacija iz zemlje i inozemstva.

Danas se vrt prostire na površini od 4 hektara, na kojoj uspješno raste oko 1300 biljnih vrsta iz 150 porodica. Gotovo uz svaku biljku vezuje se poneka priča, a posebno je zanimljiva ona o vrsti Agave fransisoni, za koju se vjeruje kako je prva biljka koju je slavni Kolumbo prenio na svoj brod nakon stupanja na američko tlo. Tu raste i vrsta Agave veberi, koja je sastojak čuvene tekile, brojne aloe - Aloe arborescens, Aloe ciliaris, kordilina - Cordvline australis, slonova noga, indijska smokva - opuncija, razne vrste juka i na desetke drugih kaktusa i sukulenata koji su se odlično prilagodili kaštelanskoj klimi.

U vrtu je i mnogo egzotičnih voćnih vrsta koje ovdje sasvim dobro uspijevaju. Zimi, doduše, u stakleniku, a ljeti na otvorenom. Između ostalih i banana - Musa textilis, Musa nana, avokado - Persea indica, marakuja - Passiflora mollissima, guava ananas - Feijoa selloviana. Ovdje su svoje mjesto pronašli i posebno vrijedni primjerci muške i ženske pistacije - Pistacia vera, jedini na hrvatskoj obali Jadrana.

U vrtu se uzgaja više od 30 vrsta palmi, dok je kod nas uobičajena sadnja samo četiri. Svojom ljepotom ističu se bucija, niska žumara, kanarska datulja, datulja, stogovača i druge. Neke od njih uzgojene su iz sjemenja koje brojni prijatelji vrta donose sa svih strana svijeta. Dio vrta zasađen je ljekovitim i začinskim biljem. Lijep je detalj i bazen s vodenim biljem, u kojem su svoje mjesto pronašli papirus - vperus papyrus, madagaskarski šilj - Cvperus alternifolius, močvarni hibiskus - Hybiscus palustris, te močvarni kupus.

Uokolo je predstavljeno bilje vlažnih staništa: razni bambusi - zlatni, crni, te kineski rogoz. Lijep su primijer razne vrste četinjača, od kojih je većina uistinu vrijedna i u nas rijetko uzgajana. Primjerice, obalni mamutovac - Sequoia sempervirens, japansko sveto drvo - Crvptomeria japonica, biblijsko drvo - Tetraclinis articulata, libanonski cedar Cedrus li-bani, pinjola i brojni drugi.

Sredozemne biljke

Budući da se vrt nalazi u Kaštelima, dakle dijelu Sredozemlja, prisutna je velika skupina mediteranskog bilja s podosta autohtonih vrsta. Kako je u posljednje vrijeme jako popularna introdukcija biljaka starih mediteranskih perivoja u vrtove današnjice, ovaj ih botanički vrt njeguje s posebnom ljubavlju. Svaki je slobodni kutak vrta iskorišten, tako da se već pomalo osjeća nedostatak prostora za nove vrste. Osim visokog raslinja, zastupljeno je i nisko grmlje, jednogodišnje cvijeće i trajnice. Oleandri - Nerium oleander uzduž ograde vrta cvjetaju u više od 30 boja, a kolekcija bugenvila također je bogata.

U stakleniku koji služi za prezimljavanje osjetljivih vrsta vidjeli smo i vrstu bez čijih obrađenih plodova teško započinjemo dan. Naravno, riječ je o kavi.

Nepravedno bi bilo barem ne spomenuti razne vrste eukaliptusa, jakarandu - drvo prekrasnih cvjetova, očenašicu, tj. drvo strpljenja - Melia azedarach, od čijih su se šupljih bobica u prošlosti nizale krunice, a koju zbog omamljujućih svojstava ribari na Cipru stavljaju u mreže kako im ribe ne bi bježale. Sjeverno od školske zgrade nalazi se maslinik podignut 1983. godine, u kojemu su zastupljene brojne, što domaće, što strane sorte maslina.

Ako vas put nanese prema Kaštelima, svakako, posjetite ovaj jedinstveni vrt. Provest ćete u njemu nekoliko ugodnih sati i dobiti ideju što sve možete posaditi i njegovati u vašoj okućnici.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost)

  Čestitke profesorici Ivni Bućan, svim profesorima i generacijama lukšićke djece koji su svojom ljubavlju, smislom za ljepo, potrebom da stvore ljepotu i tamo gdje je nema sudjelovali u stvaranju vrta. Još jedna potvrda kako je kultura života kontinuitet i da nam je dužnost prenositi je na sljedeće generacije. Samo se otvorenog srca ( bez lažnih dobročinstava i hvalospjeva u tišini ) dugovorčno stvaraju ovakvi projekti. ČESTITKE Kaštel Lukšiću !!!

  oko 14 godina prije
 • jedan od buducih gostiju (Gost)

  dodajte podatak kad je clanak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji i kakv je stanje danas.
  Da li je svakome i u svaklom vrijeme vrt pristupacan ?
  Kako se d onjega dolazi i bez auta(s busom iz Splita ) ?
  Ima nas zainteresiranih iz Hrvatske i svijeta doci pogledati.
  31.05. 2008.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Ulaz u botanički vrt je pet (5) metara udaljen od autobusne stanice.

  oko 12 godina prije
 • (administrator)

  Botanički vrt se nalazi ispred osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću. Preciznije, pored autobusne postaje na cesti dr. F. Tuđmana. Vrt je prekrasan i u odličnpom stanju.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  da bas :upset

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  :)

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij