hren
 
Plivanje se preporučuju kao izvrsna tjelovježba, posebno za osobe koje pate od poteškoća sa zglobovima, te poteškoća s koordinacijom, održavanjem ravnoteže i regulacijom temperature organizma. Osobe koje se bave plivanjem teže smanjuju tjelesnu težinu nego osobe koje trče ili voze bicikl. Plivanje u hladnoj vodi jača organizam, ali istovremeno povećava apetit u dovoljnoj mjeri da može uzrokovati nepoželjno povećanje tjelesne mase, navode znanstvenici.

Istraživanje koje su proveli možda predstavlja objašnjenje zašto je nekim ljudima teško smanjiti tjelesnu masu plivanjem u odnosu na neke druge tjelesne aktivnosti ...
Znanstvenici su analizirali sagorijevanje kalorija kod 11 dobrovoljaca koji su vježbali u toploj (33°C) odnosno hladnoj (20°C) vodi. Utvrđeno je da se nakon vježbanja u hladnoj vodi unos kalorija kod ispitanika povećao za 44% iako je potrošnja bila tek neznatno veća.

Ispitanici su nakon 45 minuta vježbe u hladnoj vodi prosječno potrošili 517 kalorija, a nakon vježbanja u toploj vodi 505 kalorija.

"Opasnosti" zatvorenih bezena

Povećano izlaganje djece kloriranim produktima zatvorenih bazena, po zadnjim saznanjima mogao biti važan razlog povećana incidencije astme u dječjoj dobi i alergijskih bolesti u industrijskim zemljama.

Razborito bi bilo u budućnosti se okrenuti prema dezinficijensima koji nisu bazirani na kloru ili barem postrožiti kontrolu vode i zraka u zatvorenim bazenima kako bi se izlaganje ovim reaktivnim spojevima svelo na minimum.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij