hren
 
Aprililili... što drugo reći na članak koji je objavljen rano jutros "NAJDUŽI SEMAFOR U HRVATSKOJ". Malo smo se našalili, no nisu svi razumjeli. Dobili smo nekoliko mailova, telefonskih poziva od vidljivo uzbuđenih pa i bijesnih ljudi. Šale nikad dosta, a danas je bio idealan dan za to...

U šesnaestom stoljeću u Francuskoj se Nova godina slavila 25. ožujka, a proslava je trajala do 1.travnja. Zatim je 1562. tadašnji papa uveo za kršćane novi kalendar i Nova godina je pala na 1. siječnja. Međutim, neki od ljudi ili nisu čuli za tu promjenu ili nisu u nju povjerovali te su nastavili s uobičajenom proslavom 1.travnja. Drugi su ih ismijavali i nazivali ih “Travanjskih budala”. Slali su ih na “zadatke za budale” ili ih uvjeravali u neistinite priče.

U Francuskoj se danas prvi travnja zove “Travanjska riba” (Poisson D'Avril). Djeca jedni drugima lijepe na leđa papirnate ribe, a kad netko otkrije na svojim leđima tajno zalijepljenu ribu, drugi uzvikuju “Travanjska riba!”. Naime, u to doba godine sunce izlazi iz znaka Ribe u Zodijaku. Taj običaj uvriježio se i u Italiji pod istim nazivom (Pesce d'Aprile).

Taj neslužbeni blagdan svekolike ljudske naivnosti proširio se svijetom pa se tako prvi travnja kao Dan budala ili Dan ludih slavi na gotovo svim kontinentima.

U njima redovito sudjeluju i mediji koji svojim čitateljima svake godine podvale određenu neistinu priču, a čitatelji ponekad zaista ne mogu odrediti koja je od čudnih vijesti tog dana zapravo jedina lažna.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost)

    Dobra vam je prvotravanjska baza !

    oko 15 godina prije
  • (Gost)

    a ne bi da neće kopat do gomilice. Vec su na baletnoj prokopali novi asfalt :upset :upset

    oko 15 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij