hren
 
TRISEDMIN GLAZBENI VREMEPLOV
Johnny Cash, rođen kao John R. Cash 26. veljače 1932. godine, američki je country glazbenik i pjevač koji se smatra jednim od najutjecajnijih izvođača 20. stoljeća. Promijenio je način izvođenja pjesama sa svojim dubokim glasom, tutnjavi svog pratećeg benda The Tenessee Three, ponašanju i crnoj odjeći zbog koje je i dobio nadimak „čovjek u crnom“.

Svoje koncerte je obično započinjao rečenicom „Hello, I'm Johnny Cash“ te na taj način izazivao euforiju među ženskom i muškom publikom. Večina Cashovih pjesama govori o tuzi, moralnoj patnji i iskupljenju te se na taj način približio populaciji koja nije gladala na pozitivnu stranu života.

U svojoj 55-godišnjoj karijeri prodao je više od 90 milijuna albuma i zauzeo dominantnu poziciju u povijesti glazbe.

Glazba je bila dio svakodnevnice obitelji Cash. John je u tim ranim godinama za primjer uzimao majčine narodne pjesme i radne himne. Sve te zvukove upija te će mu mnoge od njih biti kasnija inspiracija za vlastite hitove kao što su „Pickin' Time“, Five Feet High And Rising“ te „Look At Them Beans“, sve odrazi Cashovog načina odrastanja. Kao mladić odlučuje započeti vlastiti život te kreće u potragu za poslom u Detroit. Njegov boravak kratko traje jer je dobiva poziv u vojsku. Nakon osnovne obuke u Texasu (gdje je upoznao svoju prvu suprugu Vivian Liberto), premještaju ga u Landsberg, Njemačka. U vojsci okuplja svoj prvi bend – Landsberg Barbarians što je početak njegovog dugog i uspješnog glazbenog putovanja koje će trajati jedan cijeli život. Nakon otpusta iz vojske, napušta Njemačku te se vrača u Ameriku gdje je oženio Vivian Liberto. Mladi bračni par ubrzo se seli u Memphis gdje je Cash obavljao raznorazne poslove dok se paralelno pokušavao probiti na glazbenu scenu. 

1945. uspjeva dobiti samostalnu audiciju predstavljajući se producentu „Sun Recordsa“ Samu Philipsu. Cash se nada da će uspjeti ako bude izvodio tada popularne gospel pjesme ali Philips smatra da mu nije isplativo pod svoje okrilje uzeti nekoga tko se po ničemu posebno ne ističe te odbija njegov zahtjev za snimanjem ploče. Cash se nakon toga odlučuje stvoriti svoj vlastiti stil koji će biti jedinstven te ponovno odlazi Philipsu koji mu daje priliku i već idućeg proljeća, zajedno sa pratećim bendom The Tennessee Three, čiji su uzvorni članovi bili gitarist Luther Perkins, basist Marshall Grant i Red Kernodle na Pedal Steel gitari, snima svoj prvi singl „Hey Porter“. Pjesma je imala oskudne ali visoko učinkovite instrumentalne pratnje. Iako je to bio impresivan singl, nije ostvario razinu popularnosti kojoj se Cash nadao. Međutim, iduća pjesma, „Cry Cry Cry“ koju snima za Sun Records je znatno bolje prošla. Zauzima 14. mjesto na Billboardovoj ljestvici. 

Nakon toga slijedi uspon: „So Doggone Lonesome“ i „Folsom Prison Blues“ uspjevaju se pozirati među top 10 najpopularnijih singlova. Ali četvrta pjesma se pokazuje kao jednosmjerna karta za uspjeh. Hit „I Walk The Line“ se pozira na prvo mjesto Billboardove ljestvice čime započinje stvarna karijera Johnnya Casha.

1956. mu se ostvarjuje dugogodišnji san kada je pozvan da nastupi na Grand Ole Opry, radijskoj emisiji s country glazbom koja se emitira neprekinuto od 5. listopada 1925. godine te je s time najstarija radijska emisija u SAD-u i jedna od najstarijih u svijetu. U nedostatku umjetničke slobode, naredne godine se prebacuje u izdavačku kuću Columbia Records. Ostatak 50-tih i 60-tih godina, Cash niže uspjeh za uspjehom. Pozivan je na u sve važnije američke emisije koje su pokušavale publici približiti Johnny Casha kao osobu, a ne samo kao glazbenika. 

Stvarajući vlastitu glazbenu povijest, sve se više udaljavao od nekadašnjeg načina života pa tako i od supruge Vivian. Rastava je bila na pomolu. S 300 nastupa na godinu se nije mogao nositi te započinje sa konzumiranjem raznoraznih narkotika ne bi li uspio održati tempo života glazbene ikone. Sredinom 1960-tih postaje očito da je Cash ovisnik te na taj način počinje ugrožavati vlastitu karijeru.

Međutim, uspjeva se riješiti ovisnosti uz pomoć glazbene partnerice June Carter i njene obitelji. 1968. godine ženi spomenutu June Carter i doživljava ponovni karijerni uspjeh. Kroz ostatak desetljeća te u 1970-tim Cashova doseže vrhunac. Par live izvedbi osvajaju zlatno: legendarni nasup u zatvorima Folsom i San Quentin.

1969. godine započinje prikazivanje emisije „The Johnny Cash Show“ koja se emitirala na ABC-u. Emisiju krase imena kao što su Bob Dylan i Neil Young kao i Louis Armstrong te Merle Haggard. Kroz izbor gostiju, Cash uspjeva premostiti jaz između generacija i ruši sve muzičke barijere. Emisiju iskorištava i za rasprave o društvenim pitanjima kao što su stanje Indijanaca, zatvorske reforme i sukobe u Vijetnamu. Emitiranje završava 1971. godine ali Cash je i dalje održava na životu organiziranjem različitih specijala koji su trajali još godinama. 

Johnny Cash nastavlja svoju karijeru kroz godine koje slijede osvajajući raznolike nagrade kao što je Grammy. 2002. godine objavljuje svoj album „American IV: The Man Comes Around“ koji sadrži obradu pjesme „Hurt“, original Nine Inch Nailsa. Zasluženo osvaja tri CMA nagrade kao i MTV award te Grammy za najbolji spot za spomenutu pjesmu. Nakon iznenadne smrti supruge June Carter u ožujku 2003. godine, Johnny Cash umire 12. rujna 2003. godine u Nashvillu od komplikacija dijabetesa.

2005. godine filmska verzija njegove rane romanse sa June Carter pod naslovom „Walk The Line“ nominirana je za Oscara za najbolji film.

Johnny Cash je i dan danas jedan od najcjenjenijih izvođača na svijetu. 

Još uvijek je jedini umjetnik koji je prodao više od 90 milijuna albuma.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij