hren

BOŽIĆNI GRAD OVE GODINE U LUKŠIĆU
Još nas nešto više od dva mjeseca dijeli od najluđe noći u godini pa je pravo vrijeme planirati gdje ispratiti staru i dočekati novu godinu, a jedan od prijedloga, o kojem vrijedi razmisliti, zasigurno je i zajednički doček na otvorenom, za koji će se ove godine pobrinuti Grad Kaštela.

DANI KOLEKTIVNE SADNJE DRVEĆA    
Vođeni idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena, pokrenuta je Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća koja će se na nacionalnoj razini odvijati 25., 26. i 27. listopada 2019. godine.

SKELA NA VILI NIKI
Iako su se građani, vidjevši skelu te uklonjeno krovište na vili Niki u Kaštel Starom, obradovali kako su napokon radovi na obnovi ovog velebnog zdanja započeli, službeni radovi na rekonstrukciji ipak još nisu u tijeku. Naime, zbog potrebe za odabirom novog nadzora, početak radova pričekat će još neko  vrijeme.

U srijedu, 23.listopada  od 8 do 12 sati na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se akcija “Pješak”, kojom prilikom će se sankcionirati prekršaji počinjeni od strane pješaka i prekršaji koje vozači čine na njihovu štetu.

AKCIJA ''ZASADI DRVO NE BUDI PANJ''
Građanska inicijativa ''Dani kolektivne sadnje drveća'' provodi akciju sadnje drveća na razini cijele Hrvatske od petka 25. do nedjelje 27. listopada. Pod motom ''Zasadi drvo, ne budi panj'' i Kaštelani će ovog vikenda imati priliku dati svoj doprinos ozelenjivanju vlastite životne sredine. 

PREDSTAVLJEN PLAN UPRAVLJANJA OBALNIM PODRUČJEM
Grad Kaštela prvi je grad u Hrvatskoj koji je donio Plan upravljanja obalnim područjem, a taj strateški važan dokument predstavljen je ovog ponedjeljka na konferenciji  „Upravljanje obalnim područjem u jadranskoj Hrvatskoj“ koja se održala u Kaštel Lukšiću.

PSD Giričić i RK Giričić ove subote, 26. listopada, organiziraju svoju tradicionalnu eko akciju čišćenja podmorja Kaštelanskog zaljeva, u kojoj će, prema prvim najavama, sudjelovati više od stotinu ronilaca, barkariola i ostalih sudionika.

BIT ĆE ULJA
Lijep i sunčan dan ovog ponedjeljka, koji je ujedno bio dan štrajka osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj, djelatnici osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću, iskoristili su za berbu maslina u školskom masliniku.

SA 3 NA 2
Ove nedjelje, 27. listopada u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag te počinje zimsko računanje vremena.

Grad Kaštela objavio je Javni natječaj o dodjeli na korištenje javne površine u Kaštel Lukšiću na području Novog parka u svrhu održavanja manifestacije „Kaštelanska adventska bajka“, odnosno postavljanja božićnih kućica.

Više nepoznatih počinitelja u nedjelju navečer voćem je gađalo autobus koji je vozio kroz Kaštela. Busu je napuklo staklo, a policija traži voćne razbijače

Policijski službenici Policijske postaje Kaštela i II. policijske postaje dovršili su kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom. Sumnjiči se da je 17.rujna počinio tešku krađu kada je provalio u bungalov u Kaštel Štafiliću odakle je otuđio novac. 

Grad Kaštela javlja kako ove srijede, 23.listopada, započinju radovi nastavka izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda na sjevernom kraju Ulice satnije Putalj u Kaštel Sućurcu. Radovi će se odvijati od sjevera (od ulice Put Strinje) prema jugu (raskršću/čvoru sa Državnom cestom D8). Radovi će se obavljati u zapadnom voznom prometnom traku.

SVI UŽIVAJU U BABLJEM LJETU S NADOM KAKO ĆE POTRAJATI
Baš kad se činilo kako nam je jesen ove godine prerano zakucala na vrata praćena, za ovo doba godine, poprilično niskim temperaturama, bablje je ljeto ipak odlučilo kako se ne želi „predati bez borbe“ i proteklih nam se dana ukazalo u svoj svojoj raskoši...

Iz Hrvatske elektroprivrede obavijestili su potrošače koji žive u južnom dijelu ulice Vežarovica u Kaštel Lukšiću, da će im u ponedjeljak, 21. listopada, u vremenu od 8.30 do 13 sati, privremeno biti prekinuta opskrba električnom energijom.

Cian d.o.o. obavještava građane o početku provođenja radova zaštite bilja (tuje, čempresi), u svrhu suzbijanja gljivica, na području Grada Kaštela.

PREMIJERNO PREDSTAVLJANJE PLANA UPRAVLJANJA OBALNIM PODRUČJEM GRADA KAŠTELA
„Upravljanje obalnim područjem u Jadranskoj Hrvatskoj“, naziv je konferencije koja će se u organizaciji Javne ustanove RERA i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije održati ovog ponedjeljka, 21. listopada u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 10 sati.

Hrvatska zajednica županija u sklopu projekta „Mi možemo jednako“ raspisuje natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola s ciljem podizanja svijesti o spolnim stereotipima i važnosti rodne ravnopravnosti.

ZATVOREN PROLAZ PROSTOROM HOTELA PALACE
Brojni naši sugrađani koji su godinama koristili "prečac" ispred hotela Palace u Kaštel Starom kako bi se sa stare Kaštelanske ceste spustili do mora ili prošli u obrnutom smjeru, posebice automobilima otkako je Obala kralja Tomislava na tom dijelu postala jednosmjerna ulica, proteklih su dana ostali neugodno iznenađeni kad su ih na sjevernim i južnim ogradnim vratima dočekali lanci s lokotima i obavijesti o zatvaranju tog prostora.
Komunalno i prometno redarstvo Grada Kaštela, kako doznajemo, nakon obilaska terena i konzultacija sa stečajnim upraviteljem ove nekadašnje perjanice kaštelanskog turizma, donijelo je ovakvu odluku kako bi se spriječila daljnja devastacija samog hotela i okolnog prostora koji su postali odlagalište otpada, a samim tim i ruglo grada.

TRANSHUMANIZAM KAO GLAVNA TEMA
Gostovanje urednika i voditelja kultne HRT-ove emisije „Na rubu znanosti“ Krešimira Mišaka u Kaštelima, još jednom je napunilo izložbeni prostor dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću čime se pokazalo da teme s ruba znanosti zanimanju značajan broj građana.