hren
ODSTRANJIVANJE DLAČICA
Dlačice na preponama, brkovima, ispod pazuha, na nogama ali i rukama davno su out. Žene, a u posljednje vrijeme sve više i muškarci odstranjuju dlačice sa svog tijela bilo zbog estetskih ili higijenskih razloga.

Nekada je najjednostavnije bilo obrijati dio tijela, depilirati ga, tj. odstraniti površinski, vanjski, vidljivi dio dlake britvicom ili depilacijskom kremom, dok danas postoji još i niz drugih načina otklanjanja dlačica, električnim depilatorima, hladnim ili toplim voskom, pincetom,laserom i elektrokoagulacijom, kojima se dlačica uklanja zajedno s korijenom, bulbusom, te taj postupak nazivamo epilacija.

Depilacija

Imate li rjeđe dlačice, tanke i svijetle, a kože vam nije osjetljiva ili reaktivna, britvica je jednostavan način da depilaciju nogu i pazuha, brz i bezbolan, ali nove dlačice su vidljive već za nekoliko dana.

Depilacijske kreme pogodne su za sve dijelove tijela i lica, djeluju za nekoliko minuta i lako se ispiru vodom, a dlačice se nešto sporije razvijaju u odnosu na one uklonjene britvicom. Ipak za otprilike tjedan dana ponovno izrastu.

Epilacija

Kako smo već napisali epilacijom dlačice uklanjamo zajedno s bulbusom.

Električni epilatori lako se koriste, a noviji modeli mogu se koristiti i na mokroj i na suhoj koži, te pod tušem, a dlačicama treba otprilike dva tjedna da ponovno izrastu.

Voskom dlačice čupamo iz korijena, a pravilno je nanositi vosak u smjeru rasta dlaka, a odstranjivati ga naglim trzajem u suprotnom smjeru. Zbog manjeg bola kožu koju tretiramo dobro je zategnuti prije trzaja, drugom rukom, a koža ostaje glatka mjesec dana. Ipak osobe koje imaju problema s venama i oštećenim kapilarama nebi smjele koristiti ovaj način epilacije.

Laserom ili elektrokoagulacijom trajno uklanjamo dlačice, ali postupno kroz nekoliko tretmana, koji se ponavljaju svaka 3 do 4 tjedna, a rezultati su vidljivi najčešće tek nakon trećeg tretmana. Laserom se uklanjaju uglavnom tamne i guste dlačice, a elektrokoagulacijom svijetle, deblje i rijetke dlake. Nakon tretmana laserom koža je crvena i otečena, što u principu prolazi kroz nekoliko sati, ali ne preporuča se izlaganje suncu barem 5-7 dana nakon tretmana. Depilacija laserom se ne tretira svijetla dlaka i tamna koža, a nije preporučljiva ni osobama koje uzimaju fotosenzibilne ljekove.

Depilacija ili epilacija

Metodu odstranjivanja dlačica izabiremo ovisno o dijelu tijela. Tako je za lice najpogodnija depilacijska krema, koagulacija i laser, dok sa ostalih dijelova tijela jednako uspješno uklanjamo dlačice i  svim drugim metodama. Važno je da za osjetljive dijelove (prepone, lice, pazuh) izaberete metode i sredstva koja neće nadražiti kožu i izazvati upalne procese.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • mate (Gost_6183)

  ja volim bunjave žene tako da mi ovaj članak nema smisla

  oko 10 godina prije
 • (Gost_5159)

  šta je lipo vidit noge ka hrenovke.dlačice imaju svoju fiziološku funkciju i čemu pošto poto kontra prirode

  oko 10 godina prije
 • (Gost_217)

  :grin bubnjave žene - nikad nisam čula ovaj izraz za dlakavost. Svagdi se može nešto novo naučiti. Ja sam bubnjava žena! :grin
  ;) Mislim da je najbolje na početku sezone kupanja dlake odstraniti toplim voskom, a onda je lako cilo lito održavat ih epilatorom.

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

NOVOSTI

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij