hren
JEDNOSTAVNO DO UŠTEDA
Dragi prijatelji, već neko vrijeme se bavim osobnim financijama. To mi je, kao hobi. Bio sam nedavno na jednom seminaru HUB-a i poslušao neke savjete i prijedloge i odlučio jedan mjesec voditi tablicu prihoda i rashoda. Tablicu sam ponudio nekim mojim prijateljima koji imaju drugačiju situaciju od mene (podstanari su i nemaju djece ili imaju više djece). No još čekam njihove rezultate. Moja tablica je gotova.

Moja situacija je slijedeća: nisam podstanar, supruga i ja imamo prihod od osobnog dohotka, nekoliko honoraraca i jedan mali pasivni prihod.
Tablicu sam podijelio na 4 „tjedna“, jer mislim da je vođenje evidencije o rashodima po tjednu preglednije od „mjesečne“ tablice. Znači, četiri tjedna sa stavkama rashoda. Postoji nekoliko kategorija rashoda: struja, voda, telefon/internet, mobiteli, RTV, kabelska, komunalije,plin, čistoća i ostale režije. Zatim imamo: hrana(u kući), hrana (izvan kuće), sredstava za čišćenje, cigarete, kozmetika, frizer, knjige, tiskovine, sportske aktivnosti  i slično. Slijedeće je vozilo i troškovi na vozilu te gorivo ili pak trošak javnog prijevoza.

Lijekovi, odjeća i obuća. Jedna zanimljiva kategorija „rashoda“-koju možda i ne moramo smatrati rashodima (ali zbog toga što novac od mjesečnih prihoda ipak i na to odlazi) su štednje, ulaganja i životna osiguranja. Na kraju dođu kreditiih podijeliti na : krediti za vozilo ,krediti za stan i ostali.

To bi bile osnovne kategorije no svaki čitatelj može u tablicu uvesti i neke specifične kategorije rashoda (ovisi od osobe do osobe).

Tablica rashoda koju sam ja vodio za svoje kućanstvo od 06. listopada do 06. studenog pokazala je slijedeće rezultate (navesti ću samo postotke za pojedine kategorije):

Režije (voda ,struja,RTV,telefon,mobiteli,komunalije ,čistoća,pričuva i ostale režije ) = 9,02 % prihoda.
Hrana (u kući i izvan kuće) =41,7 % 
Vozilo (gorivo,održavanje)  = 7,7 % (imamo jedno vozilo u kućanstvu)
Životno osiguranje (3 osiguranja) = 5,5 %
Lijekovi = 1,3 %
Odjeća i obuća = 10,1 %
Vrtić = 6,3 %
Frizer/kozmetika = 3,2 %
Sredstva za čišćenje u kući  = 1,4 %
Tiskovine(gotov i ne kupujemo zbog interneta), kina, DVD, knjige = 3,3 %
Ostali troškovi (sportske aktivnosti i drugi troškovi) = 8,3 %.
Ulaganje / štednja (stambena štednja u našem slučaju) =  3 %  
Kredita nemamo, zasad.

Osobno mislim da je vođenje tablice rashoda kućanstva vrlo pozitivna stvar jer kad se neke brojke stave na papir i kad se na kraju tjedna (zato preporučam tjedne) vidi koliko se potrošilo na pojedine stavke, slijedeći tjedan se može racionalizirati potrošnja po toj određenoj stavki.

Naravno, komentari da se stavka sa prehranom u kući teško može racionalizirat stoji -ali mislim da se i tu malo mogu stvari popraviti (jer ipak hrana odnosi gotovo 50 % prihoda).

Analizirajući svoju situaciju uočio sam malo veću potrošnju u prehrani na relativno nezdravu hranu (čips, previše slatkiša, gaziranih sokova) . Tu potrošnju smo racionalizirali smanjenjm tih „nezdravih“ namirnica i uvođenjem više voća, sušenog voća. Sokove smo zamijenili sirupima i čajevima.

O cigaretama neću puno pisati, jer ih ne konzumiram ali imam proračun od prijatelja koji troši na cigarete oko 10,2 % svog prihoda na cigarete.

Također bih se osvrnuo na stavku podstanarstvo (ja nisam podstanar) koja također odnosi mnogo od kućnog prihoda.

Velika stavka u proračunu kućanstva je i kredit (bilo za vozilo, stan ili potošački).

Na žalost, razgovarajući sa mnogim ljudima o ovom načinu vođenja proračuna shvatio sam da velika većina ima „proračunski manjak“ (kao i naša država). Tako imaju opcije :

1.Dodatno zaduživanje
2. Prodaja „obiteljskog srebra“ (lijepa Šukerova izjava).

Na žalost, građani nemaju srebro i preostaje im samo zaduživanje.

Savjetujem svima analizu troškova kroz tablice. Osobno su mi neke stvari postale „jasnije“ kad sam pogledao brojke za pojedine kategorije potrošnje.

Naravno, preporučio bih tablicu i domaćinstvima sa relativno visokim prihodima (iznad prosječne košarice), naročito onima koji misle da dovoljno zarađuju a da im uvijek fali novaca (kao jedna poznanica koja zarađuje preko 10 000 HRK a uvijek je u minusu).

Ukoliko nekomu treba pomoć oko tablica ili neki savjet javite se na mail  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Nadam se da će ovaj članak pomoći barem malo u razvoju svijesti građana i smanjiti zaduživanje, naročito ono nepovoljno.


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost)

  Nisam bila na nikakvom seminaru,ali prije dva mjeseca sam počela sa svojom tablicom prihoda i rashoda jer sam imala osjećaj da mi novac \"klizi kroz prste\". kad sam sve analizirala najviše trošimo na hranu 50% i režije 30%.A ostalo mi ostaje za tinejđericu. Joj,zaboravila sam grijanje na drva!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  aj, nisu ti loša primanja ako na režije trošiš samo 9%

  meni ne triba seminar da bi zna da mi na režije ode 30%

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ovo ipak vrijedi za one što ipak imaju nešto prihoda da mogu kako tako normalno živit..oni što se krpaju već dobro znaju kako se krpat..al ok, to je čisto zdravorazumski i racionalno razmišljanje koje je potrebno mnogim šta dobro zarađuju al ne znaju mislit glavom, već troše zato što imaju pristojne prihode a uvijek su u minusu i kukaju..kad vidim kako glupo se razbacuju, ajme..al to samo zbog osjećaja nekog ponosa, kao nisu opterećeni lovom..

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Ajde moj čovik di ti živiš

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Problem leži u kontroliranju rashoda.kad jednom uđeš u rashod veći od prihoda ili u minus ili kredit na kredit, teško se vratit.Ma kako to teško zvučalo, isti problem je i onome sa 8.000,00 kuna prihoda i onome sa 2.000,00 kuna.Ni jedan ne smije imati rashod veći, a kad bi ostavio i 50 kuna od svakog miseca, bilo bi dobro.Treba se pokrit sa lancunom onoliko koliko je isti dug i širok, sve ostalo (krediti, odgode plaćanja, minus na tekućim računima, ........) vodi u sve gore blato i gore situacije iz kojeg se vrlo teško izlazi.
  Blagoslovljen Božić i sretna nova godina svima.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  kako ste samo pametni dragi gospodine,mislim da bi vi mogli zamijeniti šukera i izvući nas iz problema,zaista mislite da u prosječnom kućanstvu rade muž i žena,da uopće mogu imati stavke tipa hrana izvan kuće,životno osiguranje,frizure,kozmetika,tiskovine,kupnja cd-a ili dvd-a,štednja tj ulaganja po vašu,pa sport i to vjerovatno onaj noble ala tenis ili pilates a mžda yoga ili spa...da nije jadno bilo bi smiješno a na kraju zašto nam niste napisali kolika su vam ulazna mjesečna primanja pa da se znamo i mi orijentirat,a baš ću tu tablicu podilit ukućanima pa nek svak konta za sebe,vjerujem da će nam to svima postat hobi kao i vama,ajme boje mi je prestat jer nemam volje više ,a jeste li uvalili stavku za skijanje.......dajte ljudi vi dalje nastavite da čovik čuje kako mali čovjek živi ...ajme koji cinik

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ja kad zapadnem u novcane problemejednostavno nazovem tatu,koji je jedan od poznatijih politicara u dalmaciji,tad mi on uistinu uz malo prjekora dostavi odgovarajucu svotu na racun,zato vas ne razumin,vas i vase zanovjetanje...

  oko 10 godina prije
 • gostu 0 (Gost)

  ne mislim da je autor cinik nego da je samo da svoj prijedlog iz svog kuta.
  Nemojmo grist sve zato šta je nama loše. Ni ja nemam te stavke ka ni vi, a ako očete šta prominit imate prosvjede, štrajkove ili izbore

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  gostu 121 a zašto misliš da ja želin išta minjat,možda je meni više nego dobro šta se novca tiče ali zato neću i ne pada mi na pamet savjete dilit okolo,to je teško licemjerje,a mene boli sudbina mali ljudi,ne gledan samo sebe a ovaj dotični je i licemjer a ako se ti miriš sa malin onda ti povedi u prosvjede ja ću ti se pridružit a pitaj gore prozvanoga oće li i on

  oko 10 godina prije
 • gostxx (Gost)

  dragi moji, zašto napadate autora. čovik zarađuje i ima stavke, tko vama brani da zaradite. kontrola rashoda je dobra stvar, ima i na stranicama hrvatske udruge banaka-pogledajte. ne kritizirajte već prihvaćajte savjete , možda vam pomognu. ili mijenjajte potrebe ili povećajte prihode...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Ajde moj šjor... Kad se plati kredit, spiza i režije ostane mi taman za kupit malo karte za pisat te tvoje tablice. Olovku ću posudit.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  evala ti goste 250 :)

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Kakvi ste to vi ljudi? Omalovažavate nekoga ko želi pomoći. Osobno, već nekoliko godina vodim računa o kućnom budžetu putem tablice koju sam sam izradio također u excelu jer mi automatski radi izračune i ne moram sam ništa osim dodavat cifre koje potrošim. Zaključio sam vrlo brzo gdje griješim i korigirao kućni budžet prema tim bezveznim troškovima koji su mi odnosili dio prihoda na nepotrebne stvari. Tako sa minimalnim mjesečnim prihodom (jedna plaća) živim sa supruhom i dvoje djece neopterečen činjenicom koliko će mi novca trebati. To znam i unaprijed, a vjerovali ili ne, idem i na skijanje u 1. misec i nemam niti ću imat kredit niti dug. Sad se vi koji mislite da sve znate upitajte kako je to moguče?? E pa je, malo truda pa bi i vama bilo jasnije.
  T.M.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Ma nemoj mi reć da od jedne prosječne plaće,nemaš minusa i kredita, ideš na skijanje....ajde nemoj pričat pi....rije, baš bi volila vidit tebe i tvoju obitelj kako živite neopterećeno zahvaljujući tablici u excelu..Nebi pomoga ni PowerPoint ni Assces...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  je i ja mogu na skijanje i litovanje di me volja jer mužić navigaje a da i ti nisi od ove sorte gostu 49 e i ne triba mi excel ima eurića ka škalje.....a di si sad :grin

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Ma za nevirovat,na ovom portalu i najbenignije stvari ispadnu katastrofa,još samo da ste ubacili Berketa i HDZ,doživljaj bi bija potpun.To šta se netko potrudio prenjet vam svoje iskustvo(a pokazalo mu se dobro)odmah ste shvatili kao atak na svoju pripametnu personu.A namjera plemenita i u članku se ni u jednom momentu ne osjeti sve ono šta ste vi uspili pronać u svojim komentarima.Jadno,ma se daj malo preispitajte.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ajde gostu 6 ne tribaju nan tvoje tabele i proračuni,svak se muči i bez toga,aj ne prodaji arapima savuru

  oko 10 godina prije
 • 12345 (jerko)

  A što da imaš invalidsku penziju, djete na fakultetu , kredit.
  Mislim da mi ne bi pomogli svi Vaši financiski savjeti.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Eh, pomalo sam ljubomorna na autora teksta. Meni se povraća kad vidim svoj minus od 2,500 kn. Nije veliki kako drugi imaju ali mi je ipak minus. Odrekla sam se svega. Platim raćune, kredite ,ditetu vrtić i aktivnosti jer nemožemo zbog krize zatvoriti dite kući.Ma koliko stiskala, mene je dobro stisla država što mi je oduzela 10% od plaće, plus što su digli porez na 23 %, plus što nisu dali i neće dati božićnice, regrese, darove za dicu(dobro neki to u životu nisu vidili)Nemožeš naći ni dodatni posao ćistaćice jer te nema više tko ni platiti.

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij