malaU Splitu je jučer otvaranjem moćnika sv. Dujma u katedrali počela proslava Dana sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, koji se slavi danas, 7. svibnja.  Svečano misno slavlje danas u Splitu će predvoditi biskup dubrovački mons. Mate Uzinić.

Svečanom procesijom središtem grada i misom na Rivi. Moćnik sv. Dujma jučer su otvorili prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu mons. Nediljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić istaknuo je kako je blagdan sv. Dujma slavlje kršćana i jak trenutak duhovne obnove ne samo vjernika Splita i splitsko-makarske nadbiskupije nego i svih ljudi dobre volje. Slaveći Sv. Dujma molimo ga da nas učvrsti u vjeri koja neće biti agresivna prema ovom svijetu, nego otvoreno i evanđeosko pristupanje svakom čovjeku, rekao je i pozvao vjernike neka njihova vjera bude hrabrija, prepoznatljivija i životnija.

Don Ante Mateljan u propovijedi je podsjetio na stradanje kršćana od Dioklecijana u 3. stoljeću u vrijeme sv. Dujma, rekavši kako se čini da je i danas ostala nepromijenjena oholost vladara koji umišljaju da imaju pravo sebe proglasiti gospodarima života i smrti, a Boga i njegov zakon ukloniti iz života ljudi. Neki si i danas uzimaju 'pravo Dioklecijana' da iz svojih ideoloških motiva prevrću istinu o čovjeku, da ozakonjuju sramotu koju je bolje i ne spominjati, dok ubijanje nevinih zavedenoj masi prodaju pod krinkom slobode, rekao je Mateljan.

U misnom slavlju u katedrali sv. Dujma sudjelovali su i biskupi - dubrovački Mate Uzinić, kotorski Ilija Janjić, hvarski Slobodan Štambuk, šibenski Ante Ivas, nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić, vladika križevački Nikola Kekići te provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

NOVOSTI

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij